JxCat i ERC acorden que els diputats amenaçats puguin delegar l’exercici dels seus drets

  • Puigdemont i la resta d'afectats ho podran demanar individualment

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
26.09.2018 - 17:59
Actualització: 27.09.2018 - 00:04

L’acord entre JxCat i ERC estableix que els diputats amenaçats per Pablo Llarena puguin delegar l’exercici dels seus drets en un altre membre del seu grup parlamentari. El pacte, que divendres debatrà la comissió de l’estatut dels diputats i es votarà en el ple, té dues parts. D’una banda, se sotmetrà a votació la suspensió dels diputats afectats i la majoria independentista impedirà que s’aprovi, com va avançar VilaWeb, perquè l’oposició no tindrà majoria absoluta, necessària segons el reglament del parlament. Però aquest gest de sobirania anirà seguit de la votació d’un segon punt que especifica que els diputats amenaçats per Llarena podran designar una altra persona perquè exerceixi els seus drets com a diputats. És a dir, que podran fer que un altre diputat del seu grup parlamentari pugui exercir el seu vot i la resta de drets. El text no determina si aquesta delegació és per substitució (cosa que implicaria que han estat efectivament suspesos, com reclamava el jutge del Suprem en aplicació de l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal) o per delegació, com han fet fins ara els presos polítics, mentre tenien tots els drets i deures intactes. De fet, els sis diputats afectats per la interlocutòria de Llarena ja van ser suspesos de sou al juliol per una decisió de l’oïdora de comptes. JxCat i ERC no han aclarit si, en cas que s’aprovi la mesura, tornaran a cobrar. A més de Carles Puigdemont, són Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull. Llarena no va requerir la suspensió d’Antoni Comín perquè el seu processament per rebel·lió encara no és ferm.

En cas que el ple del parlament aprovi el segon punt de l’acord, JxCat no ha precisat si Puigdemont designarà un diputat substitut perquè exerceixi els seus drets, tenint en compte que es deixa a la voluntat dels ‘interessats’. En una conferència de premsa al parlament, la diputada de JxCat Marta Madrenas ha dit que aquesta decisió es prendria més endavant. La qüestió és clau, car JxCat va rebutjar ja de bon començament d’acatar Llarena perquè la suspensió de Puigdemont feia totalment inviable la seva restitució com a president de la Generalitat durant la legislatura. Les divergències entre els dos socis, de fet, podien haver menat al trencament del govern. El resultat final del pacte combina les reclamacions dels dos partits i ha de permetre, segons que ha insistit Sergi Sabrià (ERC), que es preservi l’autonomia parlamentària, que els diputats afectats mantinguin la seva acta i que les decisions siguin ‘efectives’. S’haurà de veure ara quina és la reacció de l’estat espanyol: si el govern de Pedro Sánchez i Llarena consideren que JxCat i ERC acaten la suspensió decretada o desobeeixen el Suprem i, en conseqüència, la decisió de la cambra és impugnada

El president del Parlament, Roger Torrent, s’ha reunit al matí amb els membres de la comissió de l’estatut dels diputats. A la tarda, s’ha reunit la junta de portaveus i la mesa, que ha refusat la petició de Cs i el PSC de reconsiderar la convocatòria de la comissió. Fins divendres al matí, els grups parlamentaris podran presentar esmenes a la proposta que, després de passar per la comissió, haurà de sotmetre’s al criteri del ple. En aquesta votació, es preveu que els sis diputats amenaçats per Llarena no votin. Per tant, JxCat i ERC necessitaran el suport d’algun altre grup perquè el segon punt de l’acord reïxi. Això ha de passar abans de dimarts, quan començarà el debat de política general, en què es posarà a prova definitivament la situació dels diputats represaliats.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any