El jutge cita com a investigada l’ex-directora del CNI per l’espionatge a Aragonès

  • El titular del jutjat 29 ha admès a tràmit la querella del president i ha citat Paz Esteban el 13 de desembre

VilaWeb
EFE
16.10.2023 - 08:20
Actualització: 16.10.2023 - 11:11

Un jutge de Barcelona ha admès a tràmit la querella del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per l’espionatge amb el programari Pegasus i ha acordat de citar com a investigada l’ex-directora del Centre Nacional d’Intel·ligència espanyol (CNI) Paz Esteban.

En una interlocutòria, consultada per l’agència EFE, el titular del jutjat d’instrucció 29 de Barcelona sosté que els fets denunciats per Aragonès –per delictes d’intromissió no autoritzada en equips informàtics, intercepció il·legal de comunicacions, espionatge informàtic i contra els drets fonamentals– presenten característiques que “fan presumir la possible existència d’infraccions penals”.

El juny del 2022, Aragonès es va querellar contra l’ex-directora del CNI Paz Esteban i contra NSO, l’empresa israeliana propietària del sistema de ciberespionatge Pegasus. Inicialment, el jutge es va inhibir davant l’Audiència espanyola, a instàncies de la fiscalia, perquè considerava que aquest tribunal era el competent, tenint en compte que el president català és una alta institució de l’estat.

No obstant això, la decisió va ser revocada per l’Audiència de Barcelona, de manera que el titular del jutjat 29 ha assumit el cas. Paz Esteban ha estat citada el 13 de desembre, el mateix dia que també haurà de comparèixer Aragonès, en el seu cas, com a perjudicat.

El govern espanyol va destituir Paz Esteban al capdavant del CNI el maig del passat any, arran de la polèmica per l’espionatge amb Pegasus, que afecta més d’una cinquantena de dirigents independentistes.

En la interlocutòria, el magistrat subratlla que l’informe de Citizen Lab detallava que el mòbil d’Aragonès havia estat infectat per mitjà de SMS enviats els dies 4, 5 i 13 de gener de 2020, quan era vice-president de la Generalitat, i que l’informe pericial que s’ha presentat al jutjat ho avala.

Per aquest motiu, a més de citar Paz Esteban com a investigada, el jutge ha acordat una bateria de diligències, entre les quals, lliurar un exhort al magistrat del Tribunal Suprem responsable del control judicial del CNI perquè certifiqui si ha autoritzat l’ús de programari de control remot, monitoratge, abalisament o qualsevol fórmula d’intervenció de les comunicacions d’Aragonès.

En cas afirmatiu, el jutge de Barcelona sol·licita al del Suprem que li remeti les resolucions judicials per les quals s’ha autoritzat aquesta “ingerència”.

A més, i de manera prèvia a la sol·licitud de la desclassificació pertinent de documentació secreta, el jutge reclama al CNI informació relativa a la compra de Pegasus i el possible ús sobre les persones concretes que van actuar en nom d’aquest organisme en els processos per encàrrec, compra i recepció del programa i si es va fer servir per espiar Aragonès.

També demana al CNI i a la Comissió Delegada d’Afers d’Intel·ligència del govern espanyol que concreti si el CNI o qualsevol altre organisme governamental espanyol ha adquirit Pegasus o l’ha fet servir.

El jutge s’ha dirigit també al Tribunal de Comptes i a la Intervenció General de l’Estat perquè li remetin una certificació sobre si el CNI va adquirir productes o llicències o va pagar serveis de qualsevol mena a NSO Group d’ençà del 2014 fins a l’actualitat i que proporcionin totes les dades de què disposin sobre aquests productes.

Alhora, el jutge ha emès una Ordre Europea d’Investigació perquè l’empresa matriu de NSO, OSY Technologies, amb seu a Luxemburg, aclareixi si han comercialitzat Pegasus amb organismes governamentals de l’estat espanyol i, si és així, que detallin amb quins i amb quines persones.

També requereix a aquestes empreses que aportin els documents relatius a l’encàrrec, compra, instal·lació, pagament, formació i suport al client o tècnic del programa Pegasus i que identifiquin els clients d’aquest programari d’espionatge a l’estat.

Finalment, els sol·licita que lliurin informacions i dades sobre els dispositius i sistemes informàtics sobre els quals els organismes espanyols van dirigir i van utilitzar el programa Pegasus.

La causa judicial per la querella d’Aragonès s’afegeix així a les que ja s’instrueixen en uns altres jutjats de Barcelona per aquest suposat cas d’espionatge polític, entre les quals la del jutjat 20, que indaga el suposat ús de Pegasus per a infectar els mòbils dels diputats d’ERC Josep Maria Jové i Diana Riba.

En aquest cas, la jutgessa va remetre un suplicatori al consell de ministres espanyol perquè desclassifiqués els documents oficials secrets relacionats amb la compra o ús de Pegasus, abans de citar com a testimoni l’actual directora del CNI, Esperanza Castelerio, que substitueix Paz Esteban.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor