El jutge deixa a punt de judici Albiol i set persones més per prevaricació urbanística i malversació

  • El cas gira al voltant de la instal·lació de dues antenes de telefonia mòbil sense llicència

VilaWeb
ACN
01.10.2021 - 11:36

El jutjat d’instrucció número quatre de Badalona ha acabat la instrucció i deixa a punt de judici el batlle del municipi, Xavier Garcia Albiol, i set persones més per prevaricació urbanística i malversació de fons públics. El cas gira al voltant de la instal·lació de dues antenes de telefonia mòbil sense llicència entre el 2012 i el 2018 en terrenys de titularitat municipal, concretament a la caserna de la Guàrdia Urbana. La causa afecta regidors d’aquell mandat d’Albiol, però també el regidor d’urbanisme de l’època de Dolors Sabater. Ara, el jutge dóna deu dies a les parts per formular l’escrit d’acusació i sol·licitar l’obertura de judici oral o bé l’arxivament de la causa.

Arran d’una situació de problemes de cobertura mòbil a Badalona, Vodafone va demanar a l’Ajuntament d’instal·lar una estació base de telefonia, però ho va fer de manera informal. Aquesta instal·lació, remarca el jutge, requeria una llicència urbanística i també ambiental. A més a més, la finca on es va col·locar era un equipament de nova creació de caràcter local i no està permès d’instal·lar-hi antenes. També calia un expedient patrimonial perquè era de titularitat municipal.

Telefònica també va instal·lar una estació mòbil amb autorització verbal de responsables del consistori. Les dues antenes van funcionar de forma ininterrompuda fins al 2018, quan les empreses les van retirar sense que ningú els ho demanés. L’ajuntament no ha percebut cap ingrés econòmic i l’Oficina Antifrau calcula que hauria deixat de rebre uns disset mil euros.

Les antenes es van connectar al subministrament elèctric de la caserna de la guàrdia urbana sense cap cost. Un sindicat del cos es va queixar de la situació al regidor de seguretat ciutadana d’aquell moment, que va ocultar la il·legalitat. El sindicat va elevar la queixa al batlle, però no consta que ni ell ni el gerent fessin res al respecte. L’escrit apunta que els anys 2016 i 2018, Vodafone es va reunir amb els serveis jurídics per mirar de regular la situació. En la mateixa direcció, el regidor d’urbanisme en època de Sabater, que en tenia la competència, tampoc va fer res per solucionar la situació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any