L’Índex de Preus al Consum (IPC) al conjunt de l’estat espanyol va créixer d’un 3,3% interanual durant el mes d’agost, quatre dècimes més respecte de la pujada de preus del juliol (+2,9%). Segons l’indicador avançat publicat per l’institut d’estatística espanyol, la variació registrada aquest darrer mes és la més alta d’ençà de l’octubre del 2012, quan els preus van pujar d’un 3,5% en termes interanuals.

Per una altra banda, l’IPC acumula sis mesos consecutius a l’alça, cosa que no passava d’ençà de mitjan 2016. El responsable principal de la pujada de la inflació ha estat el preu de l’electricitat, que durant l’agost ha marcat uns quants màxims històrics en el mercat majorista i ha encarit la factura de la llum. A més, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent –sense aliments no elaborats ni productes energètics– va créixer una dècima i ara és del 0,7%, cosa que fa que sigui de més de dos punts i mig menys que no l’IPC general.

D’aquesta manera, la inflació subjacent sumaria quatre mesos a l’alça, però amb una evolució molt més moderada que no la de l’indicador general, que reflecteix la volatilitat dels preus de l’energia i dels aliments frescs.

En comparació amb el mes anterior, els preus de consum durant l’agost van registrar una pujada del 0,4%, després de la baixada d’un 0,8% del juliol, segons l’indicador avançat de l’IPC. A l’agost, la taxa estimada per a l’IPC harmonitzat (IPCA) va ser la mateixa que l’IPC general, del 3,3%, quatre dècimes per sobre del mes anterior.

La variació mensual estimada de l’IPCA –que mesura l’evolució dels preus amb el mateix mètode en tots els països de la zona euro– també va ser del 0,4%.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.