Sindicats critiquen l’acord sobre la reforma laboral

  • La Intersindical titlla "d'aixecada de camisa" la reforma laboral del govern espanyol

VilaWeb
EFE
24.12.2021 - 13:16
Actualització: 24.12.2021 - 16:55

La Intersindical-CSC, el sindicat majoritari entre els treballadors de la Generalitat, considera que l’acord sobre la reforma laboral a què arribaren ahir l’executiu espanyol, la patronal i els sindicats majoritaris és “una aixecada de camisa”, atès que no deroga íntegrament la normativa del 2012.

L’acord sobre la reforma laboral en modificarà aspectes clau com ara la contractació o la prevalença de convenis, cosa que permetrà de complir amb un dels compromisos fixats amb Brussel·les abans de final d’any. En un comunicat, la Intersindical ha denunciat el “vergonyós” suport, a parer seu, que CCOO i UGT han donat a la reforma, en tant que el compromís final suposa “una derogació absoluta” de la reforma vigent, i no pas “un tros”.

Així, el sindicat considera “molt greu que no es modifiqui la normativa establerta per la reforma laboral de 2012 en matèria d’acomiadaments”, ja que “la patronal ha usat aquesta normativa per fer fora treballadors de forma unilateral, sense cap garantia i amb un cost d’acomiadament molt baix”. L’organisme també ha lamentat que els convenis sectorials catalans hagin de seguir subordinats als estatals, de manera que “qualsevol negociació col·lectiva feta aquí serà paper mullat”.

Entre les normes anteriors que la reforma no contempla recuperar, la Intersindical ha inclòs els “salaris de tramitació”, que comprenen el període entre l’acomiadament i la declaració d’una eventual improcedència, o bé les indemnitzacions de quaranta-cinc dies per any treballat, amb quaranta-dues mensualitats com a topall (per ara, les indemnitzacions es mantindran en el límit actual de trenta-tres dies per any treballat, amb un topall de vint-i-quatre mensualitats).

Per la seva part, la Intersindical Valenciana considera que el pacte és una nova decepció per la classe treballadora, perquè no es recuperen drets laborals vitals destrossats en les reformes laborals de 2010 i del 2012.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any