La Inspecció de Treball de Catalunya ha proposat una sanció de 328.460 euros a l’empresa CIDAC de Cornellà de Llobregat on va morir un treballador de dinou anys, atrapat entre una màquina i el material que manipulava. La investigació ha constatat la responsabilitat de CIDAC en l’accident mortal, que va passar el 30 d’abril, per un incompliment de les normes de prevenció de riscs laborals en una infracció que considera molt greu.

La Inspecció de Treball ha detectat, en la situació dels treballadors de CIDAC, un risc laboral permanent, risc de contacte mecànic, atrapament per o entre objectes, risc elèctric, d’incendi, de caiguda, falta d’ordre i neteja i problemes en seguretat i salut laboral, com ara manca d’informació, formació, vigilància i equips de formació. Els investigadors han traslladat tota la documentació a la fiscalia. Abans de la mort del jove, la Inspecció de Treball ja havia rebut dues denúncies de la mateixa empresa, una del mateix dia de l’accident i una altra del 20 d’abril.

La família del noi va acusar CIDAC, que fabricava impermeabilitzants i làmines de cautxú, de negligència, i va advertir que la mort del jove no era un accident sinó un homicidi.

“Després de l’accident que va matar en Xavi, la fàbrica va continuar produint”: la denúncia dels familiars del jove

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha descrit com a històrica i exemplar la sanció. “Eludir la prevenció i la seguretat laboral té conseqüències fatals”, ha indicat, i ha afegit: “Garantir la salut laboral no és opcional, és un deure.” El conseller ha explicat que s’havien detectat irregularitats molt greus i ha avisat que el govern no tindria cap mena de tolerància amb aquestes situacions. En aquest sentit, ha dit que el 14 de juliol vinent s’aprovarà l’estratègia catalana per a la seguretat i la salut laboral.

Així mateix, Torrent ha reclamat a l’estat espanyol que agilitzi la possibilitat de dotar la Inspecció de Treball de més inspectors i subinspectors. Segons Torrent, el govern té la capacitat pressupostària per a contractar més gent però cal una autorització estatal.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.