Arran del canvi climàtic es va fonent el glaç marí de Grenlàndia a una velocitat inaudita, cosa que hi fa perillar l’ecosistema, la població i els investigadors que recorren el territori. El 13 de juny, Steffen Olsen, investigador del Centre per l’Oceà i el Glaç de l’Institut Meteorològic de Dinamarca, va haver de salvar una part del seu material al mig del fiord d’Inglefield (al nord-oest de Grenlàndia), on el gel va desapareixent.

Autor: Steffen M Olsen.

L’investigador, que fa deu anys que mesura el gruix del glaç, va fer-ne una fotografia que esdevé un símbol més de la necessitat de lluitar contra la crisi climàtica. S’hi veu com Olsen travessa les aigües del fiord amb els gossos i el trineu. Segons que ha explicat ell mateix a Twitter, la placa de glaç al fiord és de només 1,2 metres i la poca permeabilitat l’han convertit en una bassa gegantina. El fiord té una fondària de 870 metres.

Olsen recorda que el glaç és vital per la població autòctona, perquè en depèn el transport, la caça i la pesca. Enguany, la placa que cobreix Grenlàndia es va desfent a un ritme dramàtic que no s’ha registrat aquests darrers vint anys. ‘Els fets extrems, com la inundació del gel pel desglaç sobtat de la superfície, són una crida a millorar la capacitat predictiva a l’Àrtic’, ha dit.

 

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.