VALÈNCIA, 11 (EUROPA PRESS)

El titular del Jutjat d’Instrucció número 18 de València, que investiga, en una peça separada del ‘cas Imelsa‘, un presumpte delicte d’emblanquiment de capitals comès per regidors i assessors del grup popular a l’Ajuntament de València, ha resolt ampliar la investigació a un presumpte delicte electoral circumscrit a les eleccions municipals de 2011 i 2015, ha informat el TSJCV en un comunicat.

En una interlocutòria notificada aquest dilluns a les parts, el jutge acorda citar a declarar en qualitat d’investigades l’ex-secretària del grup municipal del PP, Carmen García Fuster, i l’administradora provincial de la candidatura popular a les eleccions municipals de 2015, Montserrat Tello, i requereix al Partit Popular perquè identifiqui la persona que va exercir aquestes funcions el 2011 i als integrants de la Junta Directiva del PP a València en les dues campanyes electorals.

El magistrat considera que existeixen indicis que el grup popular a l’Ajuntament de València, en ‘execució d’un pla preconcebut’, va carregar despeses electorals en les campanyes de 2011 i 2015 a un compte bancari, gestionat bàsicament per García Fuster, ‘que no té tota fiscalització i reflex en la comptabilitat del PP’. Afegeix que de les diligències practicades fins ara, existeix una ‘aparent infracció tant de la normativa aplicable en matèria de finançament de partits polítics com de règim local’.

L’instructor entén que ‘resulta raonable que la investigació i la imputació es projecti, de començament, tant sobre els administradors electorals com sobre aquelles persones que respecte del compte bancari i els seus fons tenien capacitat de decisió o disposició’. Aquest últim, que haurien participat en la comissió del delicte ‘amb actes conscients de col·laboració’, tindrien la consideració de cooperadors necessaris. El delicte electoral no pot imputar-se al Partit Popular com a persona jurídica.

Delictes connexos

En la seva resolució, el jutge conclou que el delicte electoral s’hauria comès de manera continuada i en connexió amb el de blanqueig; per això acorda investigar-los conjuntament, ampliant l’objecte d’aquesta peça separada en què hi ha 47 persones imputades més el PP, imputat com persona jurídica, i en què s’investiguen les donacions de 1.000 euros efectuades per regidors i assessors en vigílies de les eleccions municipals de 2015.

Aquesta quantitat presumptament els era tornada pel partit en dos bitllets de 500 euros per a ‘aflorar uns diners en metàl·lic, en quantia pròxima als 50.000 euros que podria tindre el seu origen en el cobrament de comissions il·legals per l’adjudicació de contractes públics’.

Precisa, tot i això, que l’ampliació de l’objecte de la investigació no pot portar a ‘projectar sobre els aportants investigats per blanqueig, pel sol fet de l’aportació, imputació participativa en el presumpte delicte electoral’.

Amb aquesta decisió, el jutge decideix incorporar a la causa les diligències d’investigació penal oberta per la Fiscalia després de la denúncia interposada per tres representants de Compromís al consistori valencià.

La sentència, en què es declara la complexitat de la causa i amplia la instrucció fins al límit màxim del 15 d’agost de 2017, el jutge, a més, requereix al Tribunal de Comptes la documentació enviada pel PP a l’esmentat Tribunal corresponent a la comptabilitat electoral de les eleccions municipals de 2011 i de 2015, així com dels informes de fiscalització sobre els comptes de l’esmentat partit i eleccions, en cas d’estar conclosos.

El jutge es dirigeix igualment a la Junta Electoral Provincial per què informi sobre el compte bancari únic designat pel Partit Popular com a compte electoral de la candidatura municipal del 2015, tenint en compte que no consta enviada la informació de l’esmentat compte i any, a diferència de la de 2011.

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.