El 15 d’octubre del 1940 el president Lluís Companys era afusellat al fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc pel règim franquista. Avui en fa 78 anys, i el partit del president, Esquerra Republicana de Catalunya, ha fet el tradicional homenatge al president assassinat. El president de la federació d’ERC a Barcelona, Robert Fabregat, ha dit en l’acte d’anit al lloc on Companys fou afusellat: ’Som aquí per homenatjar el president Companys, però també per recordar les persones que pateixen presó i exili per defensar els nostres ideals i per haver donat la veu a la ciutadania a través de les urnes l’1-O. El president Companys va ser un home valent i compromès. Va ser empresonat diverses vegades, i també va haver de patir l’exili, per defensar els seus ideals. La justícia espanyola encara no ha declarat nul el seu judici, i la repressió és més vigent que mai.’

En aquest mateix sentit s’ha expressat la portaveu nacional d’ERC, Marta Vilalta:

El president Torra farà avu una ofrena conjunta amb el president del Parlament, Roger Torrent, i la batllessa de Barcelona, Ada Colau, al monument en memòria de Companys que hi ha al Fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc, lloc on va ser afusellat el 15 d’octubre de 1940.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb