El govern diu que no va informar de la renovació del Hard Rock per falta de temps

  • L’acord no es va anunciar en conferència de premsa, ni s’inclogué al dossier que el govern envia setmanalment a la premsa

VilaWeb
Ot Bou Costa
24.04.2024 - 15:55
Actualització: 24.04.2024 - 17:52

El govern de la Generalitat va decidir de no informar que havia renovat jurídicament el compromís amb el Hard Rock uns minuts abans de pactar el pressupost amb el PSC. Segons que ha avançat la Directa, aquell dia, 27 de febrer, l’executiu va aprovar un acord de govern que, després d’anys de paràlisi, tornava a ordenar a l’Institut Català del Sòl que adquirís i adjudiqués els terrenys on és previst el projecte del macrocomplex. L’acord no es va anunciar en conferència de premsa, ni s’inclogué al dossier que el govern envia setmanalment a la premsa i que aquell dia tenia una extensió de quinze pàgines –el de la setmana anterior en tenia vint-i-cinc.

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, diu que no ho va explicar a la conferència de premsa d’aquell mateix dia “per impossibilitat de temps”, tot i que la qüestió era cabdal, perquè el pressupost era en plena fase de negociació, perquè calia el suport d’un tercer soci, els comuns, que precisament exigien l’aturada de la tramitació del projecte. El govern considera que publicant l’acord al portal web de transparència de la Generalitat ja el van “publicitar”. Els comuns han explicat que el govern tampoc no els va fer saber que s’havia rubricat aquest acord, però Plaja ho ha negat i ha respost que podia dir el dia, l’hora i el lloc en què els ho van fer saber, tot i que no els ha dit. 

Sobre la comunicació amb la premsa, la portaveu ha explicat que és la direcció de la comunicació del govern qui decideix els acords que s’anuncien. Plaja ha dit que cada setmana n’hi ha molts i que informar de tots fóra “impossible per un tema simplement de temps, del que duraria i s’allargaria aquesta roda de premsa”. Aquell dia, la conferència de Plaja va durar vuitanta-quatre minuts i, entre els acords anunciats públicament al dossier, hi havia la modificació de l’accés als ensenyaments de les arts escèniques i la protecció de l’entorn dels Abrics de l’Apotecari per a preservar-ne les pintures rupestres.

La raó del nou acord, segons la consellera de Territori, Ester Capella, és que “l’acord anterior era caduc” i que calia fer-hi “actualitzacions tècniques”, però no ha concretat quines. Al text de la diligència del 27 de febrer, el govern admetia que l’execució del Hard Rock, tal com era previst, “no resulta factible”. Aquells dies, el govern va afirmar unes quantes vegades que no podia fer res més que continuar-ne la tramitació. L’endemà mateix, la consellera d’Economia, Natàlia Mas, va dir, textualment, en una entrevista al 3/24: “L’aprovació dels pressupostos no té res a veure amb un casino”. Avui, el president Pere Aragonès hi ha tret importància i ha dit que “el govern tenim eines limitades per decidir si ha de tirar endavant o no” el projecte.

Capella ha anat encara més enllà i ha assegurat que, si no haguessin renovat el compromís i l’ordre a l’Incasòl, haurien comès un delicte de prevaricació, tot i que no va demanar cap informe als serveis jurídics per comprovar que, en efecte, seria aquest el cas. Capella ha respost que, quan governes, “saps les teves obligacions, saps què pots fer i què no pots fer, moltes vegades sense necessitat que t’ho digui ningú. Sé quines són les meves competències. No decideixo que allò que m’agrada, ho aprovo, i allò que no m’agrada, no ho aprovo”, ha dit. 

El govern sosté que aquest acord no va ser fruit del pacte amb el PSC. Capella argumenta que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del 2020 els obligava a continuar la tramitació del projecte –tot i que aquella sentència tan sols obligava el govern a canviar els termes de la tramitació. Malgrat tot, sobre per què aquestes “actualitzacions tècniques” es van fer el mateix dia de l’acord amb el PSC, Capella ha restat uns segons en silenci i ha dit: “És un acord que s’estava revisant i, en tot cas, s’aprova quan tots els elements són sobre la taula.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any