Comencen les pre-inscripcions a escoles i instituts: com funcionaran i quin calendari seguiran d’ara endavant?

  • La presentació de sol·licituds de pre-inscripció comença avui al Principat i durarà fins el dia 22 de maig · D'aquí a pocs dies se'n podran fer de presencials, en casos excepcionals

VilaWeb
Redacció
12.05.2020 - 21:50
Actualització: 13.05.2020 - 00:09

El 17 de març proppassat, quan tot just ens començàvem a acostumar a l’estat d’alarma i al confinament, el conseller d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, va decidir d’anul·lar el calendari de pre-inscripcions i matrícules d’educació infantil, primària i secundària. Això era un dimarts; les escoles havien tancat divendres. Avui, en una situació sense precedents, els processos de pre-inscripció per al curs escolar 2020-2021 comencen per via telemàtica. Per a fer-la presencialment, s’haurà de demanar cita prèvia, i en un altre termini. Com funciona tot plegat?

El període per a presentar les sol·licituds de pre-inscripció comença avui, 13 de maig, i dura fins el dia 22. Les cites presencials seran del 19 al 22 de maig. Però el departament aclareix que, seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries i amb adaptació a les restriccions de mobilitat que estipula l’estat d’alarma, ‘la pre-inscripció a tots els ensenyaments es tramitarà preferentment de forma telemàtica’. Ensenyament ha posat a disposició de les famílies les indicacions per a entendre com funcionarà el nou mètode telemàtic. Ací us en concretem els detalls.

Tots els dispositius electrònics amb connexió a internet serveixen per a fer el tràmit. El primer pas és omplir el formulari que hi ha a preinscripcio.gencat.cat. Una vegada elaborat i revisat, només cal fer clic a ‘Enviar’ i ja us podreu descarregar un resguard en format PDF que haureu de conservar al dispositiu. Per a fer arribar al departament tota la documentació requerida per a cada opció de pre-inscripció caldrà que la digitalitzeu, bé amb un escànner, be fent-ne fotografies amb el mòbil. Tot seguit heu d’enviar el document de resguard i tota la documentació digitalitzada per correu electrònic, a l’adreça del centre educatiu que heu marcat com a primera opció. Si el domicili que consta al document d’identitat no és el mateix que el que heu posat al formulari, ho heu d’aclarir al missatge de correu electrònic. No caldrà volant de padró. És important de comprovar que l’adreça del centre sigui la correcta i que es compleixin els terminis. Si no es compleixen, podeu perdre tots els punts i drets de preferència.

Ajornaments i un calendari volàtil

El 2 de maig, el Pla Territorial de Protecció Civil (Procicat) va proposar d’ajornar fins ara els tràmits de pre-inscripcions i va dissenyar el model que es posa en pràctica ara: primer, per via telemàtica, després, en comptades excepcions, presencialment. El procés original havia d’anar del 23 de març al primer d’abril, però les circumstàncies legals i sanitàries ho han impedit. Segons que havia anunciat el govern espanyol, es preveia que ara tot el Principat ja es trobaria en la fase 1 del desconfinament. Però l’executiu català ha decidit de tirar pel dret igualment. Bargalló ja havia dit setmanes enrere que retardar més enllà d’avui les pre-inscripcions faria perillar ‘la plena efectivitat del dret a l’educació de tot l’alumnat’ en les condicions habituals.

Així doncs, els tràmits ja s’han obert finalment per als ensenyaments públics i obligatoris (segon cicle d’educació infantil, primària i secundària). Aquests dies vinents, el departament concretarà quan s’hi poden afegir la resta de fórmules educatives. L’objectiu final és que en tots els cursos, de tota mena, la pre-inscripció i la matrícula es puguin fer telemàticament, i els resultats d’assignació també es puguin consultar a la xarxa. Hi ha excepcions, és clar. Els qui no tinguin accés a internet o recursos digitals podran demanar cita presencialment. El Procicat ha elaborat tot de mesures i protocols de prevenció que concreten com s’hauran de fer aquestes cites. Hi haurà separadors físics, el mínim de treballadors possible, a qui el departament proveirà de material de protecció, i també es faran cues amb un compliment estricte de la distància física i neteja diària.

La previsió i les recomanacions del Procicat en els casos presencials són molt concretes. Les visites de les famílies amb els treballadors per a les sol·licituds haurien de durar un quart i concentrar-se totes de nou del matí a dos quarts de dues del migdia. D’aquesta manera, els centres podrien atendre una quinzena de famílies cada dia. També especifiquen que la direcció de cada centre proposarà quants treballadors calen per a cobrir la planificació de pre-inscripcions. El departament ha previst de fer arribar als centres, a partir del dia 19 d’aquest mes, 4.500 mampares, 5.000 pantalles de protecció facial, 10.000 capses de 100 guants de nitril, 5.800 capses de 50 màscares quirúrgiques i 10.000 ampolles de mig litre de gel hidroalcohòlic. Ensenyament preveu que es presentin 292.300 sol·licituds de pre-inscripció.

D’ara endavant, els terminis per a fer tràmits relacionats amb l’ensenyament seran els següents, segons que ha proposat el Departament d’Ensenyament, amb el benentès que les dates poden anar variant segons les restriccions de l’estat d’alarma, els canvis de fase i l’estat del sistema sanitari:

29 de maig. Llista de sol·licituds amb la puntuació provisional.

Del 2 al 5 de juny. Presentació de reclamacions.

9 de juny. Llista de sol·licituds amb la puntuació, una vegada resoltes les reclamacions.

9 de juny, a les 11.00. Sorteig del número de desempat.

11 de juny. Llista ordenada definitiva.

Del 26 al 29 de juny. Ampliació de petició de centres per a les sol·licituds que no han obtingut cap assignació (assignació d’ofici).

6 de juliol. Oferta final de places escolars.

7 de juliol. Llista d’alumnes admesos i llista d’espera.

Del 13 al 17 de juliol. Matrícula dels alumnes pre-inscrits amb plaça assignada a segon cicle d’educació infantil, educació primària i primer curs d’ESO.

30 de setembre. Publicació de la llista d’alumnes matriculats al centre procedents del procés de pre-inscripció i admissió.

L’estat de la qüestió al País Valencià i les Illes Balears

D’una altra banda, els períodes de pre-inscripció al País Valencià no començaran fins el mes vinent. Ben aviat es publicaran més detalls sobre els mecanismes de presentació de sol·licituds. A les Illes, les pre-inscripcions començaran demà passat. La conselleria ha anunciat que, ara com ara, malgrat que el procés de desconfinament sembla ser-hi una mica més avançat, les pre-inscripcions seran per via telemàtica. Es requerirà el carnet d’identitat digital, d’usuari del GESTIB o usuari CAIB, a més de la combinació del DI, NIE o passaport amb el número de mòbil de contacte de l’usuari. Els centres escolars, juntament amb les oficines d’escolarització i els serveis socials de cada municipi, resoldran per via telefònica o telemàtica els dubtes i dificultats dels usuaris. Quan les restriccions ho permetin, amb un sistema de cita prèvia es podrà fer el tràmit als usuaris que no hagin pogut enllestir el tràmit tot i el suport telefònic. Per a aquests casos, s’adoptaran les mesures de protecció individual i col·lectiva que es determinin. Consulteu ací mecanismes i calendaris.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any