Un principi de secta en un grup de WhatsApp farcit de Pols on els Paus no són benvinguts

  • Els Pols dels Països Catalans s'organitzen i reivindiquen la identitat del nom en un grup de WhatsApp i una pàgina web
  • Divendres Pol Mallafré i Pol Rodellar faran un pòdcast per parlar exclusivament dels Pols

VilaWeb
Una de les converses del grup de WhatsApp dels Pols (fotografia: Enric Galli).
11.03.2025 - 21:40
Actualització: 11.03.2025 - 21:43

“Hola, sóc en Pol.” “Hola, benvingut. Sóc en Pol, encantat.” Aquesta conversa no para de repetir-se en un grup de WhatsApp cada volta que hi entra un usuari. Hi ha gent de pols oposats, polifacètics, polivalents, potser algun polític, de totes les edats i algú de Sant Pol de Mar.

No hi trobareu Paus i encara menys Pablos. En reneguen, els consideren persones no grates. Us preguntareu què amaga aquest grup de WhatsApp. Doncs és ben senzill: només hi ha persones que es diuen Pol.

El grup, que ara mateix aplega uns cent noranta Pols, comença a funcionar de bon matí, quan els Pols van a la feina. N’hi ha un parell o tres que fan de mestres d’orquestra i s’hi parla ben bé de tot. De música, de les professions, dels gusts, de les edats, de les orientacions sexuals, de l’estatura, de la ràbia acumulada que hi ha envers els Paus, de comprar una casa en un poble de Galícia que, sorprenentment, es diu Pol, o que prefereixen sortir de festa a la Sala Apolo.

Els Pols dissenyadors ja treballen a ple rendiment. Alguns s’encarreguen del marxandatge i volen plagiar Trump i gravar “Make Pol Great Again” en una gorra vermella; d’altres han dissenyat uns quants logotips i d’altres sospesen de crear un himne. També n’hi ha que, sense conèixer-se, proven d’ajuntar-se com si fossin germans per compartir un pla familiar de Spotify. Un “Spoltify familiar”, que en diuen. I un altre Pol que és programador i, atenció, ha creat una pàgina web anomenada polhub.cat. I cada Pol s’hi pot registrar, explicar qui és, l’edat que té, les afeccions, compartir les xarxes…

“Però si això és una punyetera secta!”, pot dir algú. I no aniria pas mal encaminat, perquè hi ha prou indicis per a pensar-ho. Però els Mossos d’Esquadra, de moment, no han obert cap mena d’investigació. Són senzillament Pols que s’han unit per reivindicar la identitat del nom, que diuen que és única. Hi ha dos Pols, el Mallafré i Rodellar, que han anat més enllà i han aprofitat l’avinentesa per engegar una idea que fa tres anys que tenien desada al calaix: fer el “Polcast”, un pòdcast sobre Pols.

De la festa “polpular” al “Polcast”

Fa dos anys, a Instagram va sorgir un perfil ben peculiar anomenat @festapolpular. Darrere, hi ha el Pol C., un jove dissenyador de Barcelona que va tenir una idea esbojarrada: fer una festa en què tan sols hi hagués Pols dels Països Catalans. Ho va veure a l’humorista nord-americà Ryan Leader i va pensar que seria genial fer-ho a casa, tal com va explicar a VilaWeb.

El perfil va ser un èxit aclaparador: en dues setmanes, ja havia aconseguit sis-cents seguidors. Però al final la festa no es va fer mai i el perfil va quedar en pausa. Fins que fa pocs dies, sorprenentment, es va reactivar amb l’anunci de dues idees eixelebrades: un pòdcast sobre Pols i un grup de WhatsApp en què només hi hagués Pols. El grup té data del 2 d’octubre de 2022, però no havia tingut mai tanta activitat com fins ara.

Pol Mallafré i Pol Rodellar (fotografia: cedida).

Darrere del “Polcast” hi ha Pol Mallafré, muntador a Producciones del Barrio i creador de continguts amb l’usuari @mockudrames, i Pol Rodellar, baixista del grup Mujeres, ex-redactor de la revista Vice i empresari tèxtil amb Confecciones Rodellar. “No recordo d’on surt la idea. Se m’acut parlant-ne amb en Rodellar. M’adono que podria reunir en una taula interessantíssima quatre o cinc Pols, cadascun molt enginyós”, explica Mallafré. La idea no s’acabava d’executar mai, però han aprofitat l’embranzida del grup de WhatsApp i el perfil de la festa “polpular” per a engegar-ho.

El pòdcast sobre Pols, el “Polcast”, es farà divendres a les 18.30 a la Lleialtat Santsenca, al barri de Sants de Barcelona. Forma part de la programació de La Llama Fest, un festival de comèdia alternativa organitzat per La Llama que vol radiografiar l’estat de l’humor a Barcelona, especialment les propostes emergents, rares i poc comercials i amb menys presència als mitjans i als grans festivals. Els Pols tenen l’entrada gratuïta.

Segons Mallafré i Rodellar, el pòdcast servirà per a explicar curiositats sobre Pols, també n’hi haurà algun de conegut i hi haurà micròfon obert per a conèixer més històries. “L’estructura del programa és entrevistar i parlar de manera arbitrària amb Pols”, deixa clar Mallafré. La idea és que el projecte tingui continuïtat, potser un capítol el mes, parlant amb Pols experts en diferents temàtiques. “M’agrada fer servir això de les cartes. El Pol cuiner, l’informàtic, el famós”, diu Mallafré, comparant-ho amb els barrufets.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pol Mallafré (@mockudrames)

Rodellar assenyala que el Pols tenen unes quantes coincidències, però que amb el grup han descobert perfils nous. S’explica: “Tots ens dediquem a coses creatives, la majoria som germans petits, no som models, no som forçuts. Teníem una idea que potser hi havia un denominador comú. El WhatsApp ens obre i descobrim uns Pols que no teníem ubicats”. Al grup, hi ha Pols de totes edats i el més veterà, de moment, és Pol Cruells. Té cinquanta-quatre anys i no és un Pol qualsevol: és el baixista dels Amics de les Arts.

Per fer el “Polcast”, van enviar una enquesta al grup demanat tota mena d’informació. L’estat civil, si els agradava el futbol, si portaven ulleres, si eren puntuals, les addiccions…  I tot plegat ho faran servir per al programa. “Són creatius, a molts els agrada la música. I amb l’enquesta, hem vist que a molts els agrada el rocòdrom. Sempre he tingut tendència per l’escalada. No ho he fet mai, però sempre he pensat que tindria traça per a fer-ho”, diu Mallafré. L’altre Pol ens revela una cosa que ens deixa bocabadats. El seu cognom, Rodellar, també és el nom d’un poble de l’Aragó que és conegut, precisament, per la pràctica del barranquisme i senderisme. Tot està connectat, ja ho veieu.

Els dos també queden ben parats de què es parla al grup de WhatsApp. “Som molt educats, ens diem bon dia i bona nit”, diu Mallafré. Parlen de curiositats, es generen tota mena de debats i comparteixen fotografies, com ara, la d’un esmorzar de forquilla un dilluns amb carn, mongetes seques, vi negre i gasosa. “El bon esmorzar dels Pols”, deia el Pol.

La pàgina web: “L’espai per a celebrar la nostra identitat única”

Els Pols tenen pàgina web gràcies a Pol Marzà. Aquest programador s’ha encarregat de muntar-la i és molt completa. Permet de registrar-se, confeccionar un perfil, aportar tota mena d’informació –com ara una petita biografia, interessos i afeccions– i crear comunitat.

En la web, també hi apareix un manifest i s’hi defineix la identitat Pol. S’hi diu que els Pols tenen autenticitat, coneixement, creativitat i comunitat. “La música, l’art i totes les formes d’expressió són el llenguatge universal del Pol”, es diu. Quant a les trajectòries professionals, s’assenyala que la majoria dels Pols tendeixen a destacar en àmbits creatius i innovadors, com ara el disseny, l’emprenedoria i la comunicació.

Quant a la formació i a les relacions socials, el 73% tenen estudis universitaris o formació especialitzada i tendeixen a ser sociables amb patrons específics, com ara tenir un grup d’amistat divers, alt nivell d’empatia i tendència a encapçalar projectes col·laboratius. També s’assenyala que la comunitat Pol ha desenvolupat codis i referències propis, com ara un sentit de l’humor particular basat en la ironia i l’absurd i referents culturals compartits i llenguatge propi.

La pàgina web també relata quin pes té la comunitat. A Catalunya, el País Valencià i les Illes hi ha 22.877 Pols. El 22,4% són de Barcelona, el 52,5%, de la resta de Catalunya, el 8% del País Valencià i el 6,8% de les Illes. La majoria dels Pols del grup de WhatsApp són de Catalunya. Tan sols n’hi ha un d’Andorra i, de moment, cap no ha manifestat que sigui de les Illes, el País Valencià, Catalunya Nord, l’Alguer o la Franja.

Captura de pantalla de la pàgina web polhub.cat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor