Grifols cau a la borsa arran de les negociacions d’ampliació de capital

  • Els inversors desconfien d'una possible ampliació de capital que podria augmentar els riscos financers de la multinacional

VilaWeb
Redacció
29.06.2022 - 11:23
Actualització: 29.06.2022 - 15:03

Les accions de Grifols han caigut d’un 13% a l’Ibex 35 arran de les informacions que l’empresa està negociant amb uns quants fons d’inversió una ampliació de capital de fins a dos mil milions d’euros, equivalent a gairebé un 20% del valor de la companyia. L’objectiu últim de l’operació és reduir el deute de la farmacèutica, d’uns 6.500 milions d’euros.

Trajectòria del valor de les accions de Grifols a l’Ibex-35 al llarg dels darrers cinc dies.

El gegant farmacèutic, de fet, ja intentà d’apedaçar els seus problemes financers l’estiu passat mitjançant la compra del seu rival alemanya Biotest de la mà del fons sobirà de Singapur (GIC), que acordà d’injectar-li uns 830 milions d’euros a canvi d’adquirir una participació del 23,8% sobre la filial. L’auditor de Grifols, tanmateix, considerà que les condicions de l’acord amb GIC computaven els fons com a passiu, no pas com a capital, cosa que disparà el deute del gegant català de 5.828 milions a 6.480 milions d’euros.

Això no ha fet sinó augmentar-ne la ràtio d’endeutament, que ja tancà en valors molt alts el passat exercici. Grifols, de fet, es comprometé el passat setembre a no dur a terme noves adquisicions fins que no millori les seves condicions financeres. D’ací ve que els responsables de la farmacèutica cerquin ara una ampliació de capital que n’atenuï els problemes d’endeutament, una operació que els analistes i inversos veuen amb reticència pel risc que podria suposar.

Les dificultats financeres de Grifols posen en dubte la seva ambiciosa política de creixement a partir d’adquisicions –com ara Biotest, sense anar més lluny– que han fet de la multinacional catalana un líder mundial de la indústria dels hemoderivats. Així i tot, Grifols ha tingut un rendiment borsari decebedor en els darrers dos anys, amb una caiguda de valor d’un 45%, cosa que ha provocat crítiques amb la seva estratègia de creixement i ha empès diverses agències creditícies a rebaixar-ne la qualificació.

Les accions de Grifols han caigut d’un màxim de 34,19 euros el febrer de 2020 a un valor actual de 17,62 euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any