El govern espanyol allargarà la concessió a les autopistes amb pèrdues durant l’estat d’alarma

  • Als Països Catalans, es veuran afectades la AP-7 de la Jonquera a Tarragona i la AP-2

VilaWeb
Redacció
14.07.2020 - 11:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol allargarà la concessió a les autopistes que acreditin pèrdues per la falta de trànsit durant l’estat d’alarma per la pandèmia coronavirus 2019, segons que va publicar el BOE dimecres passat. A l’abril, l’executiu de Pedro Sánchez va negar-se a compensar les empreses d’autopistes. Tanmateix, les pressions de concessionàries com Abertis —que forma part de la constructora Actividades de Construcción y Servicios (ACS), propietat de Florentino Pérez— han fet que el govern espanyol canviï d’opinió: permetrà que aquestes entitats puguin sol·licitar una pròrroga contractual. Als Països Catalans, es veuran afectades la AP-7 de la Jonquera a Tarragona i la AP-2.

La compensació en cap cas es podrà demanar si el marge brut d’explotació durant l’estat d’alarma va ser positiu. L’estat espanyol no pagarà una quantitat de diners, sinó que permetrà que les concessionàries allarguin el contracte el temps necessari per assolir la xifra del marge, amb un màxim de noranta-nou dies, els que va durar l’estat d’alarma. Per calcular-ho, es considerarà un creixement dels ingressos del 2% respecte de l’any anterior.

L’ajuda haurà de permetre d’assolir un marge d’explotació zero pel període de l’estat d’alarma o la diferència entre l’aconseguit aquest any i l’any anterior, en funció de quina quantitat sigui més baixa, estableix el BOE.

El BOE adverteix que per calcular les pèrdues ‘no es consideraran els ingressos i despeses d’inversió o finançament, les moratòries o condonacions pactades pel concessionari, ni els salaris dels treballadors en ERTO’. Tampoc es permetrà incloure en el marge brut d’explotació les amortitzacions ni provisions acreditades per les activitats d’explotació de la concessió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes