Gibraltar.- Picardo diu que la bandera espanyola no onejarà “mai” al Penyal, “ni en quatre anys ni en 4.000”

  • El ministre Principal de Gibraltar, Fabián Picardo, ha afirmat que la bandera espanyola "mai" no onejarà a Gibraltar, que "mai no serà espanyol, ni en quatre anys, 40, 400 ni 4.000, ni en cap altre moment en el futur". "Mai significa mai, no significa no. El Brexit no canvia res", ha afegit.

VilaWeb
Redacció
06.10.2016 - 19:52
Actualització: 07.10.2016 - 06:38

GIBRALTAR, 6 (EUROPA PRESS)

El ministre Principal de Gibraltar, Fabián Picardo, ha afirmat que la bandera espanyola “mai” no onejarà a Gibraltar, que “mai no serà espanyol, ni en quatre anys, 40, 400 ni 4.000, ni en cap altre moment en el futur”. “Mai significa mai, no significa no. El Brexit no canvia res”, ha afegit.

Picard ha contestat així en roda de premsa a les paraules del ministre d’Afers Estrangers d’Espanya, José Manuel García Margallo, i ha criticat que mantingui “una política d’amenaces, hostilitat oberta i confrontació contra Gibraltar, en comptes de mostrar voluntat de diàleg i cooperació”.

Alhora, des del Govern de Gibraltar s’ha assegurat que “la realitat és que la decisió del Regne Unit d’abandonar la Unió Europea no té absolutament res a veure amb la sobirania de Gibraltar”. “Margallo segueix intentant relacionar els dos esdeveniments en un descarat intent d’aprofitar el Brexit per avançar en l’obsoleta i invàlida pretensió d’Espanya”, han afirmat.

En aquest sentit, el Govern gibraltareny ha recordat que “Espanya va perdre Gibraltar el 1704 i el va cedir a perpetuïtat el 1713 i, evidentment, Margallo no ha acceptat aquesta pèrdua més de 300 anys després”.

“La idea de tornar a traçar les fronteres d’Europa i establir-les on es trobaven e 1713 és francament absurda”, ha indicat, ja que, “a més, els principis del segle XVIII no es poden aplicar a la situació que vivim al segle XXI”.

Des del Govern de Gibraltar han apuntat que “el dret a l’autodeterminació, pel quual la ciutadania decideix el seu propi futur de manera lliure i democràtica, és el camí per a Gibraltar, i Margallo haurà d’aprendre a acceptar-lo”.

Alhora, ha recordat que Gibraltar dóna feina a milers de ciutadans espanyols, contribueix a un quart del PIB de la zona i és el segon ocupador més important d’Andalusia, per la qual cosa “els avantatges econòmics que Margallo ha descrit en el marc d’una sobirania conjunta podrien gaudir-se avui mateix amb una relació transfronterera normal i amistosa”. “No hi ha necessitat de compartir la sobirania perquè regni la normalitat”, ha subratllat.

Pel que fa al desbloqueig de la legislació de la UE, que segons ha dit l’ambaixador espanyol a les Nacions Unides, podria produir-se si Gibraltar acceptés la sobirania compartida, ha destacat que “el present bloqueig només es deu a l’incompliment del PP, al qual pertany Margallo, dels Acords de Còrdova”. “És al Govern espanyol a qui correspon desbloquejar la legislació de la UE de manera immediata i complir amb les seves obligacions a la UE fins i tot ara”, ha afegit.

Per a Picard, el que cal fer és arribar a un acord perquè el trànsit a la frontera segueixi fluint lliurement, de manera que pugui mantenir-se una economia que genera llocs de treball per a 12.000 persones (7.000 d’elles espanyoles) que vénen a Gibraltar a guanyar-se la vida.

“Les amenaces de Margallo sobre el tancament de la frontera són pròpies dels temps de la Guerra Freda, no de l’Europa moderna. Està construint castells a l’aire i evitant les qüestions d’interès real a les quals s’ha d’enfrontar”, ha afegit.

En aquest sentit, ha manifestat que “com en molts altres aspectes de la diplomàcia espanyola, Margallo s’equivoca amb Gibraltar i els gibraltarenys”, ja que “les amenaces no funcionaran amb nosaltres”, perquè “mai no ho han fet”.

Segons el parer de Picard, “és qüestió de respecte, de respectar el nostre dret inalienable a l’autodeterminació i de l’elecció que ja hem fet de seguir sent britànics. I, per descomptat, de respectar el fet que aquesta és la nostra terra i la de ningú més”.

MARGALLO, UN MÉS

Des del Govern del Penyal han recordat que “els gibraltarenys ja s’han enfrontat amb una llarga llista de ministres d’Afers Exteriors espanyols que buscaven, tots ells, recuperar la sobirania espanyola sobre Gibraltar”, afegint que “Margallo simplement serà un més d’una llarga llista”.

En aquest sentit, ha afegit que “les seves polítiques, caracteritzades per la coerció, les amenaces i la confrontació no faran més que consolidar la perpetuïtat de la sobirania britànica al Penyal”, per la qual cosa “per aquesta raó, desitgem que es mantingui en el càrrec tant de temps com sigui possible”.

Tot i això, ha assegurat que “mentrestant, el Govern de Gibraltar està plenament disposat a treballar amb interlocutors seriosos per determinar la forma que adquirirà la participació, mútuament beneficiosa, de Gibraltar a Europa en un món post-referèndum”.

Finalment, Picard s’ha dirigit “a aquells que viuen a Espanya i treballen a Gibraltar, a aquells que visiten el Penyal amb freqüència i a les famílies repartides als dos costats de la frontera”, assegurant que “el Govern de Gibraltar mai no serà el que imposi barreres a la lliure circulació, mai no posarà en perill la vostra capacitat de dur a terme activitats comercials transfrontereres o de veure a amics i familiars a l’altra banda de la frontera”. “Però mai no pagarà el preu de la sobirania per a res d’això”, ha subratllat.

“Aquells que imposen el preu de la sobirania als beneficis, la prosperitat o qualsevol altre dret o avantatge, ho fan sabent que és un preu que mai no pagarem”, ha afirmat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any