Featured Video Play Icon

‘El primer vampir de la història era català i volia que els nostres jóvens ho saberen.’ Aquesta és la principal raó que va empènyer l’escriptora valenciana Gemma Pasqual a documentar-se ‘sense pressa, a poc a poc’, sobre la història dels vampirs al nostre país. A més, explica: ‘Em preocupa molt l’imaginari català; els nostres referents sempre són d’uns altres llocs i passats pel sedàs de la Disney, i aquí també tenim vampirs i vampires nostres.’  Tot plegat fou la llavor de Vampira, la novel·la juvenil que Pasqual acaba de publicar, basada en la història de l’Enriqueta Martí, la vampira del Raval. També hi apareix el comte Estruc, un noble medieval que retornà a la vida convertit en un vampir sanguinari.

La presentació de la novel·la es va fer a l’Espai VilaWeb, a escassos metres de la casa d’Enriqueta Martí, on fou detinguda, al número 29 del carrer de Ponent, actual carrer de Joaquín Costa. No va ser, doncs, una presentació qualsevol: incloïa una ruta vampírica pels escenaris del barri on la vampira havia viscut i havia atrapat algunes de les víctimes. Vegeu-ne aquest vídeo:

Però la novel·la no vol reivindicar tan sols l’imaginari i la mitologia del nostre país: és un relat trepidant, carregat de sorpreses i de referències reals i ben documentades; i amb vampirs i bruixes terribles, però que també dubten, també tenen sentiments i remordiments, personatges malvats que reflexionen, perquè, com diu l’autora, ‘no hi ha res que siga o blanc o negre’.

Vegeu-ne ací la presentació íntegra, a l’Espai VilaWeb, en què l’autora conversa amb Vicent Partal:

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb