07.12.2024 - 12:30
|
Actualització: 07.12.2024 - 13:19
L’embotit fet amb carn de wagyu ja ha arribat a casa nostra. Un ramader de Parlavà (Baix Empordà) i un productor de Sant Esteve de Guialbes (Pla de l’Estany) s’han unit per crear el primer fuet fet amb aquesta carn prestigiosa.
Ja fa dotze anys que Aleix Parnau va decidir de començar a criar vedells d’aquesta raça japonesa, que és caracteritzada per la quantitat d’infiltració de greix que té a la carn. Més d’una dècada després, la venda directa de carn fresca a restaurants s’ha convertit en una de les seves fonts d’ingressos principals. Ara, s’ha aliat amb la Casa Mundet de Sant Esteve de Guialbes per elaborar-ne els primers embotits. De moment, fan fuets, sobrassades, baiones i xoriç.
El procés d’elaboració és idèntic al dels productes que fan amb porc, però deixen clar que el resultat no hi té res a veure. “La carn de porc és més dura, més tensa, en canvi, el wagyu, com que té tant de greix infiltrat, de seguda el trobes i es paladeja molt millor”, explica Jordi Ginabreda, de la Casa Mundet.
Evidentment, aquests embotits exclusius són molt més cars que no pas els fets amb porc. A tall d’exemple, el fuet surt a vint-i-vuit euros el quilo o la baiona a quaranta. “Tenen el preu que els toca, són productes de molta qualitat”, explica. Tot i el preu, el productor diu que ven tot el producte que fabrica, que encara és una quantitat molt minsa, i ni tan sols ha valorat la possibilitat d’obrir-se a mercats més grans que el local.
Cal tenir en compte que hi ha molt poca carn de wagyu i que l’engreix d’aquests animals és molt més llarg i car que el d’un vedell, per exemple, de raça frisona. Sobre això, el ramader Aleix Parnau explica que és una despesa molt important. D’entrada, cal tenir en compte que els animals no se sacrifiquen fins que han passat entre dos anys i mig i tres. Això encareix molt el producte, atès que en l’engreix de vaca frisona dura un any a tot estirar abans de sacrificar-la.
A banda, el farratge que es dóna a la raça wagyu és diferent, més car, i al final es combina amb olis per assegurar que la infiltració de greix a la carn és la correcta. “Tot plegat ho fa molt més car, però parlem d’un producte de molta qualitat”, assenyala Parnau.