El Fons Monetari Internacional (FMI) diu que els efectes de l’aturada econòmica per la pandèmia del coronavirus 2019 serà ‘una profunda recessió’ a Europa, la zona del món més afectada. Ho explica a la darrera anàlisi sobre els efectes del coronavirus, que signa el director del departament europeu de l’FMI, Poul M. Thomsen. Segons que argumenta, l’aturada econòmica dels serveis no essencials provocarà una caiguda del 3% del PIB cada mes. ‘I això sense tenir en compte altres distorsions i efectes col·laterals en la resta de l’economia’, afegeix.

Thomsen diu que els ‘sistemes de benestar social i el model de mercat social’ no es van crear per satisfer demandes ‘de la magnitud que ara enfronten els responsables polítics europeus’. Afegeix que els països europeus hi responen ‘de manera innovadora’, però que poden aprendre quins enfocaments funcionen millor. Per això es posa a l’abast una pàgina web de l’FMI que compara les respostes econòmiques de cada estat: ‘Tots els països d’Europa han de respondre agressivament a aquesta crisi, de manera tant atrevida com proporcional a la seva escala. Si mai no hi ha hagut un moment per utilitzar la salvaguarda i l’espai fiscal disponible, segurament sigui ara el moment.’

Thomsen diu que la decisió del Banc Central Europeu de millorar la liquiditat del sistema financer i bancari és ‘crítica’ i valora positivament la intenció d’utilitzar el fons europeu de rescat per assegurar que els estats amb un ‘elevat deute públic’ tinguin prou espai fiscal per a respondre a la crisi provocada per la Covid-19.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.