Les vint fires de Nadal que no podeu passar per alt

  • Us oferim una llista dels mercats de Nadal més importants dels Països Catalans

VilaWeb
Redacció
24.12.2021 - 12:30
Actualització: 24.12.2021 - 12:47

Cada any, amb l’arribada del mes de desembre, el país s’omple de mercats i fires de Nadal. N’hi ha de tota mena: d’històrics, de molt concorreguts, de famosos per l’entorn on es fan… Molts dels quals es fan pels volts de Santa Llúcia, que originàriament era el començament dels preparatius nadalencs. La majoria ofereixen productes estrictament nadalencs, com ara pessebres, neules, torrons, tions i guarniments per a la llar, però també n’hi ha que estan pensats per les compres nadalenques i msotren idees originals per a regalar. Després d’haver-se’n hagut d’anular la gran majoria per la pandèmia l’any passat, engunay tornen amb molta força. 

Us oferim una llista de les vint fires de Nadal dels Països Catalans d’aquest 2021 que no us podeu deixar perdre:

Fira de Santa Llúcia de Barcelona 

Va començar essent una fira que s’organitzava per Santa Llúcia, el dia 13 de desembre. Però ara s’ha convertit en un mercat nadalenc que dura gairebé un mes. Del 26 de novembre al 23 de desembre, a la plaça de la Catedral de Barcelona, qui hi vagi hi trobarà més de dues-centes parades amb tota mena de productes nadalencs: pessebres, productes d’artesania, arbres, guarniments per a la llar… Les parades estaran obertes cada dia de 10.00 a 21.00.

Fira de Santa llúcia Barcelona

Fira de Nadal de Ciutadella 

L’Ajuntament de Ciutadella organitza del 3 al 6 de desembre una fira de Nadal. Cada any, a la plaça de la Catedral, s’hi apleguen parades que venen productes nadalencs, objectes de regal i menjar i beguda. El divendres solament obriran a la tarda, de 17.00 a 22.00, el cap de setmana s’ampliarà l’horari i s’hi podrà comprar de 10.00 a 22.00, i dilluns plegaran a les 20.00. Enguany, arriba al divuitè aniversari i ja s’ha convertit en una cita imprescindible del mes de desembre. 

ciutadella nadal

Fira de l’Avet d’Espinelves 

Del 4 al 12 de desembre a Espinelves s’hi fa una de les fires nadalenques més emblemàtiques de Catalunya, la fira de l’avet. Aquesta petita vila romànica de la comarca d’Osona es transforma per acollir milers de visitants que hi van a cercar un arbre de Nadal. Es preveu que, entre les deu parades especialitzades en avets, en venguin entre 6.000 i 7.000 durant la setmana que dura la fira. 

AVET ESPINELVES

Mercat de Nadal de Perpinyà

Del 26 de novembre al 3 de gener es fa el mercat de Nadal de Perpinyà a la vora del riu. S’hi poden trobar regals, productes d’artesania i propostes gastronòmiques del territori. Les parades estaran obertes de 10.00 a 21.00, i l’horari es pot allargar una mica els caps de setmana. Dues de les grans atraccions d’aquest mercat són l’arbre de Nadal i la roda que s’instal·laran a la plaça de la Victòria, davant el castellet, i també la pista de gel que s’ubicarà a la plaça de la República. Enguany, com a novetat, hi haurà un espectacle pirotècnic per a celebrar la nit de Cap d’Any. 

Nadal Perpinya

Mercat de Nadal de la Ciutat de les Arts de València

La Ciutat de les Arts i les Ciències de València es converteix, del 17 de desembre al 9 de gener, en un mercat nadalenc d’artesania. A part de les parades, s’hi faran un munt d’activitats com ara tallers infantils, obres de teatre i una àmplia oferta gastronòmica. L’horari general serà d’11.00 a 22.00, però amb algunes excepcions. Els dies 24 i 31 de desembre obrirà solament fins les 17.00, i el 25 de desembre i el primer de gener tan sols s’hi podrà anar a partir de les 17.00. 

ciutat arts i ciències

Mercat Medieval de Vic

La capital d’Osona es transforma en una ciutat medieval amb artesans, tavernes, firaires i espectacles al carrer. Del 4 al 8 de desembre, en el pont de la Puríssima, Vic s’omple de parades amb una oferta molt variada: articles de decoració, joieria, cremes, herbes medicinals, roba, embotits, formatges, pastisseria, conserves, xocolata i molt més. Les parades estaran obertes cada dia de 10.00 a 20.00. Enguany no hi haurà parades al centre històric, sinó que se situaran fora de la muralla. L’objectiu és evitar aglomeracions als carrers més estrets.

En l’oferta cultural, es destaca la representació de L’assalt de l’Altarriba que ens endinsa en uns fets que van passar a Vic al segle XV. Enguany, però, l’obra fa un tomb de guió i torna amb una nova història, personatges diferents i nous emplaçaments. Aquests canvis s’han fet per evitar les escenes en espais tancats. La representació, doncs, serà únicament a l’aire lliure.

Fira de Nadal de Xixona 

Del 3 al 8 de desembre, es fa la fira de Nadal a Xixona. Els torrons de Xixona no falten mai a cap taula per Nadal, i en aquesta fira podreu trobar-ne varietats diverses. La ciutat també vol acostar al públic més productes autòctons com ara xocolata i gelats. Les parades estaran obertes cada dia de 10.00 a 21.00. A l’oferta gastronòmica s’hi afegeix un ampli programa d’activitats com ara exposicions, visites guiades per les fàbriques de torró, actuacions, cercaviles i tallers infantils.

Fira nadal xixona

Fira de Nadal i Reis de Palma

Del 24 de novembre al 6 de gener Palma acollirà més de dues-centes parades amb tota mena de productes nadalencs. L’horari serà de 10.00 a 21.00. És una fira de grans dimensions on es barregen objectes d’artesania, joieria, tèxtil i objectes de decoració. Però l’element més destacat són les parades de figuretes pel pessebre, que es concentren a la plaça Major. A més a més, també s’hi poden trobar parades de menjar com ara xurros, castanyes, dolços, mel i formatge.

PALMA REIS

Mercat de Nadal d’Andorra

A Andorra la Vella, del 26 de novembre al 26 de desembre, es farà un mercat de Nadal a la plaça del Poble, amb productes nadalencs i artesans, a més de regals i elements de decoració. A part, cada divendres, dissabte i diumenges s’hi podran sentir nadales i música en directe, i fins i tot, els més petits, podran fer cagar el tió.

L’horari és diferent segons el dia de la setmana. El dissabte estarà obert d’11.00 a 21.00, però el diumenges tancaran a les 20.00. Entre setmana, els dies de cada dia fins al dia 17 de desembre, només estarà obert a la tarda i al vespre, de 17.00 a 21.00.

Comú d’Andorra la Vella (fotografia: Tony Lara).

Mercat de Nadal del Barcarès

Després d’un any de cancel·lació per la pandèmia, del 25 de novembre al 9 de gener el Barcarès es retrobarà amb el mercat de Nadal de la vila. És una fira de grans dimensions en què no falten les parades amb productes nadalencs, com tampoc una àmplia oferta gastronòmica. El mercat obre a les 11.00 del matí i no tanca fins a les 2.00 de la matinada.

Enguany recupera alguns dels elements imprescindibles: la pista de gel i el laberint encantat. També hi haurà una roda i carrusels amb decoració nadalenca. La il·luminació hi té un paper molt important i s’hi inclouen atraccions i desfilades de ninots per als més menuts.

 

Fira del Gall de Vilafranca del Penedès

Entre les fires nadalenques, es destaquen les dedicades a l’aviram, amb venda de pollastres, galls, ànecs, indiots… Tradicionalment, s’hi venien animals vius, un costum que es va perdent. Actualment, a Vilafranca del Penedès s’hi fa la Fira del Gall des de dissabte 18 de desembre a les 9.00 fins a les 15.00 de l’endemà. En aquest mercat, que té l’origen a l’edat mitjana, s’hi pot comprar i degustar el conegut “gall del Penedès”, una varietat autòctona molt apreciada per la seva i la carn.

La gastronomia i els vins també conformen l’essència d’aquesta fira. Una àmplia mostra de cuina d’aviram que presenta des de les receptes més tradicionals fins a les més innovadores. Els plats es podran acompanyar dels vins de la Denominació d’Origen Penedès.

Gall vilafranca

Fira del Tió d’Arbúcies

Fer cagar el tió s’ha convertit en una tradició tan arrelada al territori que fins i tot es fan fires dedicades a aquesta soca màgica que cada any ens fa regals per Nadal. Una de les més destacades és la d’Arbúcies, el cap de setmana del 4 i 5 de desembre. Serà un cap de setmana ple d’activitats en què es destacarà l’exposició de tions artesanals i l’animació “Fem cagar el tió gegant”. A part de comprar el tió, podreu fer-ne un de propi o, fins i tot, anar-lo a cercar al bosc. L’horari de la fira serà de 10.00 a 14.30 i de 16.00 a 20.00.

De fires d’aquesta mena també se’n fan a Solsona, el dissabte 4, i a Argençola, l’endemà.

Hohoho! Mercat de Nadal de València

Enguany, una vegada més, al Mercat de la Tapineria de València es fa el “Hohoho!”, la fira especialitzada en regals originals. Del 22 desembre 5 de gener, hi trobareu peces de decoració, obres d’art, llibres i fins i tot productes de moda. La fira fa una defensa del comerç local i del talent més jove de la ciutat. 

hohoho valencia

Fira de Nadal de Caldes de Montbui 

Del 3 al 8 desembre, Caldes de Montbui fa la Fira de Nadal, pels carrers del centre històric de la ciutat. És coneguda perquè s’hi fa brou nadalenc amb aigua termal. El brou, que a més a més, es fa amb l’olla més grossa de Catalunya, el podran tastar tots els visitants. Tanmateix, l’organització recomana que cadascú porti el seu tassó. A banda les parades, hi haurà activitats per a la mainada, com ara fer cagar el tió, tallers i espectacles.

El divendres l’horari serà de 17.00 a 20.00 i el cap de setmana i dies del pont de la Puríssima, de 10.00 a 20.00.

Caldes Montbui NADAL

Fira de Nadal del Port Vell de Barcelona

Del 9 de desembre al 6 de gener, al Port Vell de Barcelona es farà per tercera vegada un mercat nadalenc. S’hi podran comprar tota mena d’articles de decoració, productes d’artesania i regals. Així mateix, hi haurà el mercat de comerç i gastronomia. Dues de les particularitats de l’entorn de la fira són el gran arbre de Nadal, amb més de trenta metres de llum, i el pessebre flotant instal·lat al port. Tampoc no hi faltaran la roda gegantina i el carrusel tradicional.

Els horaris canviaran segon el dia. Els caps de setmana de l’11 al 12 de desembre i del 18 al 5 de gener, l’horari serà d’11.00 a 22.30. Els dies de Nadal, Cap d’Any i Reis, només obriran a la tarda, de 16.00 a 23.00. La resta de dies, de 17.30 a 22.30.

Nadal al port barcelona

Fira de Nadal d’Alzira

Torna el mercat de Nadal d’Alzira. Del 10 de desembre al 16 de gener s’hi farà una fira on es podran trobar articles nadalencs i parades d’alimentació, regals i complements. A part els productes nadalencs, a la fira hi acudeixen molts infants i joves, perquè té una zona d’atraccions. 

El Festivalet de Barcelona

Per Nadal, Barcelona s’omple de mercats d’art. Un dels més destacats és el Festivalet, que enguany es fa a l’antiga fàbrica tèxtil Fabra i Coats, al districte de Sant Andreu. Es podrà visitar el cap de setmana del 11 i 12 de desembre de 10.00 a 20.00. És una fira d’artesania i disseny on es poden comprar regals originals. Tots els productes que s’hi poden adquirir són produïts èticament, a petita escala i molts, fins i tot, fets a mà.

Festivalet

DelicARTessen de Barcelona 

A la galeria Esther Montoriol de Barcelona, del 30 de novembre al 14 de gener s’hi farà el DelicARTessen, una exposició d’art de petit format que servirà de cloenda a la celebració dels vint anys de la galeria. Els qui s’hi arribin, hi trobaran produccions artístiques en tots els formats: pintura, escultura, fotografia i dibuix de més de vuitanta-cinc artistes diferents. Alhora, s’hi organitzaran activitats com ara un taller de collage brodat i un altre de collage narratiu.

Fira Medieval de Sant Nicolau del Mallol 

Cada 6 de desembre la vila del Mallol organitza la fira de Sant Nicolau. Pels carrers empedrats d’aquest poble de la Garrotxa, de 10.00 a 20.00, s’hi instal·laran parades que oferiran productes d’artesania, embotits, formatges, mel i més. També es podrà descobrir com eren oficis antics, pràcticament desapareguts. Hi haurà zones de bestiar i s’hi podran tastar plats amb el segell gastronòmic de la comarca. A més a més, s’hi organitzaran caminades, actuacions musicals i espectacles per a la mainada, com ara la dansa que farà la Bruixa Estruga.

Fira de Reis del Mercat del Cabanyal 

Quan s’acosta la nit de Reis, arriba el Mercat de Reis de Cabanyal. Moltes famílies, després de la cavalcada, fan cap a aquesta fira per comprar algun regal d’última hora. El mercat compta amb més de dos-cents punts de venda, amb articles de tota mena: de figuretes per al betlem, dolços i productes d’artesania, fins a joguines infantils, bijuteria i complements de moda. Estarà obert els dies 3 i 4 de gener, de 9.00 a 22.00; i el 5 de gener, de 9.00 a 17.00.

Una iniciativa molt semblant és la Fira de Reis de la Gran Via de Barcelona, oberta del 17 de desembre al 6 de gener.

reis cabanyal

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor