Les famílies del Turó del Drac diuen prou a la manipulació mediàtica i política de l’escola

  • L'Associació de Famílies d'Alumnes assegura que la decisió del TSJC d'imposar el castellà posa en perill el projecte educatiu i lingüístic del centre

VilaWeb
Redacció
16.12.2021 - 11:40
Actualització: 16.12.2021 - 11:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar han emès un comunicat per a denunciar que les manipulacions mediàtiques i polítiques han convertit el centre educatiu “en l’escenari d’enfrontaments polítics, debats identitaris i disputes lingüístiques”. En aquest sentit, ha exigit responsabilitat als partits i als mitjans espanyolistes que han adobat aquest relat fals sobre la realitat de l’escola.

Manipulacions a la premsa espanyola: així han desplegat el ‘lawfare’ contra els mestres catalans 

A més a més, l’AFA ha volgut desmentir rotundament que hi hagi una campanya d’assetjament o aïllament contra la família que va demanar la imposició judicial del castellà a P5. “La nostra és una escola diversa i plural que mai ha permès, ni molt menys promogut, actituds discriminatòries de cap mena”, diu el comunicat.

D’altra banda, l’associació assenyala que el projecte lingüístic de l’escola es va aprovar en el Consell Escolar el 2019 i va comptar amb un ampli consens de les famílies, l’equip docent i l’equip directiu. “Cal ressaltar que cap família ha fet arribar mai ni a l’AFA ni al Consell Escolar la necessitat de revisar el projecte lingüístic aprovat per la comunitat educativa del centre. Per aquest motiu, lamentem que aquest debat no s’hagi dut a terme mitjançant els canals disponibles i que s’hagi imposat per ordre judicial”, afegeix.

Pel que fa a la decisió del TSJC, l’AFA assegura que no pot romandre equidistant perquè les mesures cautelars posa en perill el projecte educatiu i lingüístic acordat de manera democràtica i menysté els òrgans de participació de l’escola.

Llegiu el comunicat íntegre ací:

«Som l’associació de famílies de l’escola Turó del Drac, de Canet de Mar. Després del rebombori mediàtic dels darrers dies, ens veiem obligades a fer sentir la nostra veu com a representants de les famílies del centre.

En primer lloc, volem mostrar el nostre malestar pel fet que la nostra escola s’hagi convertit en l’escenari d’enfrontaments polítics, debats identitaris i disputes lingüístiques que no ens pertoca assumir ni al centre, ni a les famílies ni molt menys als nostres infants. Ens sentim utilitzades, difamades i tristes perquè s’està generant un relat fals que no es correspon amb l’ambient cohesionat que es respira a la nostra escola.

Per aquest motiu, exigim responsabilitat política a tots els partits, especialment a aquells representants que aquests dies han fet declaracions incendiàries i falses sobre la nostra escola. En aquest sentit, també demanem als mitjans de comunicació que no contribueixin a difondre un relat fals que amenaça de trencar el clima de bona convivència que sempre ha existit dins del centre.

En segon lloc, volem desmentir rotundament que existeixi un moviment d’assetjament, aïllament i atac cap a qualsevol infant o família. La nostra és una escola diversa i plural que mai ha permès, ni molt menys promogut, actituds discriminatòries de cap mena. Com a representants de les famílies, rebutgem fermament qualsevol mostra d’intolerància o falta de respecte. L’AFA és un òrgan de participació que acull la diversitat i que promou la convivència, i ens posem al servei de qualsevol persona que s’hagi pogut sentir violentada per actituds individuals que no representen els valors de les famílies del centre.

En tercer lloc, com a òrgan de participació dins de la comunitat educativa, defensem el dret de totes les famílies a involucrar-se en el projecte educatiu de l’escola. De fet, un dels òrgans de decisió més importants per a la vida al centre és el Consell Escolar, que l’any 2019 va aprovar el projecte lingüístic de l’escola amb el consens de famílies, equip docent i equip directiu.

Malauradament, però, hi ha poques famílies que s’impliquin activament en aquests processos participatius. En aquest sentit, cal ressaltar que cap família ha fet arribar mai ni a l’AFA ni al Consell Escolar la necessitat de revisar el projecte lingüístic aprovat per la comunitat educativa del centre. Per aquest motiu, lamentem que aquest debat no s’hagi dut a terme mitjançant els canals disponibles i que s’hagi imposat per ordre judicial.

Com a AFA no podem ser equidistants amb una sentència que posa en perill el projecte educatiu i lingüístic acordat democràticament i que menysté els òrgans de participació del nostre centre educatiu. És responsabilitat de l’AFA protegir també els interessos i els drets de les famílies que defensen el model educatiu i lingüístic que teníem fins ara, així com fer valdre les decisions preses de forma col·lectiva en els espais disposats per a fer sentir la nostra veu.

Tot i això, des de l’AFA sempre hem treballat i seguirem treballant perquè qualsevol debat que afecti l’escola es dugui a terme de forma dialogada, participativa, democràtica i sempre des del respecte. A la nostra escola hi caben totes les opinions formulades des del respecte i la tolerància. Per part nostra, defensarem sempre aquell projecte educatiu que hagi estat elaborat i aprovat de forma democràtica i participativa, però ho farem, com ho hem fet sempre, des del debat constructiu i mai des de l’atac.

És per tot això que demanem a tots els partits, moviments, col·lectius i entitats que actuïn amb la nostra escola, les nostres famílies i els nostres infants amb el mateix respecte.

Associació de famílies de l’escola Turó del Drac»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes