Parlament Europeu

El Parlament Europeu ha aprovat l’informe sobre Drets Fonamentals a la UE el 2017, del qual l’eurodiputat per Esquerra Republicana de Catalunya Josep-Maria Terricabras n’ha estat el responsable, i que, entre d’altres, reclama investigacions imparcials sobre l’ús excessiu de la força policíaca.

El text, que s’ha aprovat amb 390 vots a favor, 153 en contra i 63 abstencions, avalua la situació dels drets fonamentals i denuncia les violacions dels drets de les dones, de l’estat de dret i de la llibertat d’expressió i d’associació. Terricabras ha subratllat que, en el passat aquestes llibertats eren drets fonamentals adquirits, però ara ‘han de ser reconquerits, fins i tot en llocs i països on no s’esperava que en ple segle XXI estiguessin amenaçats’.

Així, a banda de reclamar investigacions imparcials sobre l’ús excessiu de la força policial – i en aquest aspecte ERC destaca el cas de l’1-O a Catalunya – també adverteix de la ineficiència de les institucions a l’hora de combatre vulneracions greus i persistents dels valors europeus.

A més adverteix que hi ha problemes amb la independència judicial en alguns estats membres de la UE per influències polítiques, tot i que no esmenta específicament cap estat. L’informe també adverteix sobre les violacions dels drets de les dones, les violacions de l’estat de dret i el discurs d’odi.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.