L’Eurocambra es pronunciarà la setmana que ve sobre l’autoproclamació de Juan Guaidó com a president de Veneçuela

  • El PP europeu reconeix el líder opositor com cap de l'executiu veneçolà, però els socialistes europeus ho eviten

VilaWeb
ACN
24.01.2019 - 17:58
Actualització: 24.01.2019 - 17:59

L’Eurocambra es pronunciarà la setmana que ve sobre l’autoproclamació de Juan Guaidó com a president de Veneçuela. El Partit Popular Europeu ha afirmat que reconeix el president de l’Assemblea Nacional veneçolana com a president interí de Veneçuela i ha reclamat que el Parlament Europeu es posicioni. Una petició que ja ha sigut acceptada el president de la cambra europeu i també membre del grup popular, Antonio Tajani. Per la seva banda, el grup dels socialistes europeus ha reconegut ‘el valor i la importància política de les mobilitzacions’ d’ahir, però no Guaidó com a president interí del país.

Tajani ha parlat per telèfon avui amb Guaidó per ratificar el seu compromís ‘amb la democràcia’. ‘El president Joan Guaidó és l’únic interlocutor institucional a Veneçuela perquè és el que té la legitimitat democràtica’, ha defensat. A més, ha afegit en el seu comunicat: ‘davant el descontentament general, Maduro ha de marxar ja!’.

Posició de socialistes i liberals
Els socialistes europeus han reiterat el seu ‘suport a l’Assemblea Nacional escollida democràticament’ i han reclamat que ‘es restitueixin tots els seus poders’. D’altra banda, han demanat ‘eleccions lliures i creïbles per restablir l’ordre constitucional a Veneçuela’.

El dirigent dels liberals europeus, Guy Verhofstad també s’ha pronunciat a favor del reconeixement del president de l’Assemblea Nacional com a cap de l’executiu veneçolà. ‘Juan Guaido és l’únic representant del poble veneçolà escollit legítimament i Federica Mogherini l’hauria de reconèixer com a tal!’, ha dit al seu compte de Twitter adjuntant una imatge d’ell amb una pancarta on posa Guaidó president.

Reacció institucional de la UE
La competència sobre política exterior correspon als estats i, per tant, l’última paraula sobre el reconeixement de Guaidó la tindrien els caps d’estat i de govern dels 28. Ara bé, com a estats membre de la UE és habitual que coordinin una reacció consensuada.

Així, la portaveu de la cap de la diplomàcia europea i responsable de liderar aquesta coordinació, Federica Mogherini, no ha volgut concretar si hi ha o no divergències entre els estats membre sobre el reconeixement de Guaidó com a president.

Tot i això, ha assegurat que en aquests moments hi ha molts contactes en curs entre Mogherini i els ministres d’Exteriors dels 28 i no es descarta una reunió aviat entre els estats membre per abordar els esdeveniments a Veneçuela. ‘No només volem seguir els esdeveniments sinó també veure com reaccionarem’, ha afegit la portaveu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any