Espanya torna a ser aquell castell de cartes que trontolla

  • El gran problema d’Espanya és que, cada vegada que una part de la població no se sent inclosa en el seu projecte, aquella discrepància no es tracta com un debat que pot ser canalitzat sinó com un atac greu que cal ofegar i matar

Vicent Partal
04.10.2023 - 21:40
Actualització: 05.10.2023 - 10:11
VilaWeb
L’ex-president socialista d’Extremadura, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, ha comparat la possible amnistia dels represaliats del procés amb una violació que afecta quaranta milions d’espanyols.
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Quan Espanya va transitar de la dictadura franquista a la democràcia postfranquista, un dels primers èxits de la gran operació de maquillatge va ser una visita de Juan Carlos als Estats Units. Cambio 16, una revista aleshores de molta importància i valor, va publicar en el número datat el 13 de juny del 1976 la primera caricatura del nou cap de l’estat en què es veia ballant amb Broadway de fons, content i cofoi, envoltat de petits estels que li donaven una aura màgica. Tot valia per a reforçar l’autoestima d’un projecte, la transició, en què es va abocar una quantitat fabulosa de recursos per a fer atractiva l’existència de –i la convivència dins– l’estat transvestit després de la mort de Franco.

Però, enmig de l’eufòria desencadenada aquells mesos, un periodista absolutament feixista que es deia Jaime Campmany –i que era murcià, malgrat el cognom– va ser el primer de cridar a l’alto. Campmany era un os dur del règim, havia estat procurador en les corts franquistes i tot, però sabia llegir en anglès. I llegia diaris internacionals. I va ser ell que, després del reeixit xou americà de Juan Carlos, va publicar una agra columna al diari Información, que es deia precisament “Castell de cartes”.

Campmany avisava en el text que el Washington Post (“un diari les opinions del qual no són, precisament, ni lleugeres ni negligibles”) havia qualificat Espanya i la seua democracieta de “castell de cartes”. I per si algú no entenia la figura ho rematava encara amb la definició: “Una cosa que se’n pot anar a terra amb tan sols un bufit.”  Reconvertit de camisa blava a apologeta del nou règim, Campmany escrivia indignat i sorprès per l’observació del diari del senyor Bradley, i per la imputació a Espanya de la qualificació que dècades després (“House of Cards”) féu famosa una sèrie televisiva washingtoniana. Què més hem de fer, deia, perquè ens prenguen seriosament i no ens menystinguen com a nació?

Res. No s’hi pot fer res. Perquè, efectivament, el temps passa i el castell de cartes és visible. Han passat prop de cinquanta anys d’aquell episodi i Espanya continua essent, ostensiblement, un castell de cartes que trontolla, un estat que se’n pot anar per l’aigüera en qualsevol moment, una nació qüestionada cada dia pels habitants del seu estat. La irritació política, el pessimisme sobre el seu futur, la manca d’unitat i fins i tot l’absència de diàleg, el guerracivilisme que brama a cada cantonada, la provocació permanent a l’altre, són tots símptomes preclars de l’existència d’una nació que no és forta, que no creu en ella mateixa per allò que és, que sap que tan sols s’aguanta imposant-se amb la violència que és monopoli de l’estat. Un projecte de nació incapaç de crear consens entre la seua gent, incapaç de fer-se sentir pròpia entre els qui haurien de ser els seus nacionals.

I, en relació amb això, aquestes darreres hores és espectacular i fa riure de veure com n’està de furiosa l’extrema dreta atacant el Borbó per haver ordenat a Pedro Sánchez que intente la investidura. I alhora és preocupant de veure-la amenaçant de la tribuna de les corts estant, amb la violència del carrer o de l’exèrcit, que amb aquesta gent vés a saber. O escoltar Ibarra comparant l’amnistia ni més ni menys que amb una violació col·lectiva de milions d’espanyols. Els guardians de l’espanyolitat s’agafen ara a l’amnistia, com s’agafarien a qualsevol cosa, per atacar fins a la mort no tan sols els independentistes catalans –que això encara tindria una certa lògica–, sinó els seus mateixos compatriotes que volen un govern diferent. I estigueu certs que portaran la cosa a l’extrem més extrem possible. Diumenge a Barcelona veurem desfilar un seguici de fanàtics sense nord que tots sols identifiquen la clau del problema espanyol: però qui caram vol formar part d’aquest esperpent?

Fa pocs anys, molt al començament del procés, Luisa Elena Delgado, catedràtica de la Universitat d’Illinois, va publicar un llibret molt ben travat que es deia La nación singular, amb un subtítol millor encara: “Fantasías de la normalidad democrática española”. Hi analitzava aquesta, sí, fantasia espanyola que reclama sempre de defensar “allò que ens uneix” per damunt dels “particularismes”, com si això fos una necessitat imperiosa per a conviure com a nació. I arribava a la conclusió que la, diguem-ne, cultura democràtica espanyola se sosté sobre una “fantasia de normalitat i consens” que tanmateix exigeix violentament que tothom s’identifique inqüestionablement amb la manera de ser espanyol que les elits han decidit que siga. I així aconsegueix el nefast efecte que cada vegada que una part de la població no se sent inclosa en aquesta manera de ser espanyol aquella discrepància es tracta no com un debat que pot ser canalitzat, sinó com un atac greu que cal ofegar i matar per preservar aquesta mitificada cohesió social i nacional que no és sinó una forma de dominació.

I això, aquesta barbaritat, aquesta manera irracional de comportar-se, no hi ha societat humana que ho puga tolerar, ni que ho aguante. Espanya –no ho oblideu mai– va ser a un pas de triomfar el 1992 amb els Jocs Olímpics de Barcelona, quan més còmodament se sentia dins seu la majoria de catalans. Però, com l’escorpí de la faula, ella sola va engegar a rodar allò que havia aconseguit. I, superat l’intent maragallià, Espanya ha tornat a ser des de fa dècades ja el castell de cartes trontolladís que ha estat la major part de la seua història, embolicat cada volta en una crisi d’identitat i de projecte més gran.

Els més optimistes dels seus –i els més pessimistes dels nostres– diran que d’acord, però que, malgrat això, Espanya té una mala salut de ferro. I encara respira. No diré que no, però tota mala salut acaba en mort.

 

PS1. Estel Solé escriu avui en la seua columna setmanal un article extraordinari, com a molinenca que és, sobre els darrers greus incidents violents a la seua vila i la consideració que en fem. És un text valent i molt sòlid que us recomane vivament.

PS2. Gran notícia! Google News ens parla finalment en català i ens ofereix el seu producte amb diaris catalans, inclòs VilaWeb. En aquest article us expliquem com ho heu de fer per a configurar-vos-el i per a seguir en aquesta important plataforma allò que fem a VilaWeb.

PS3. Una de les dificultats més grans amb què m’encare cada dia quan em pose a escriure aquest article editorial de VilaWeb és com explicar al lector, en un món tan marcat per la velocitat i la immediatesa com és aquest nostre, situacions complexes que requereixen temps per a consolidar-se i per a tenir efectes sobre la vida quotidiana. Per sort, molt de tant en tant, arriben dies com avui que m’ho permeten.

Espere que això ajude a fer més comprensible la realitat que vivim. Al capdavall, la feina que tinc com a periodista és estirar-vos del remolí diari perquè pugueu apreciar la complexitat del món més a vista d’ocell. Per això fem VilaWeb, i és per a poder fer aquesta feina que us demanem que ens ajudeu a continuar treballant fent-vos-en subscriptors.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
04.10.2023  ·  22:06

Ja fa molts anys, de fet jo ho recorde de tota ma vida, les “condicions” per a ser buen español són tan estrictes, tan forassenyades i sobretot tan excloents que molt poca gent “normal i corrent” es pot identificar amb aquella “nació”. Es fa apologia de la ignorància, de parlar malament qualsevol llengua, la seua especialment, no es tolera ningú que no siga com ells… Fins i tot recorde que “Todo español bien nacido ha de ser del Real Madrid”. No recorde l’autor, però sí la frase. S’imposaran per la força fins que ja ni això puguen fer.

Xavier Clèries
Xavier Clèries
04.10.2023  ·  22:11

I com podem accelerar l’eutanàsia d’aquest règim del 78?

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
04.10.2023  ·  22:15

Dieu “dissabte a Barcelona”. Tinc entès que la mani ultra es el 8, diumenge. M’equivoco?

Enric Viver
Enric Viver
04.10.2023  ·  22:18

És exactament així. Hem cregut que Espanya és un estat fort, i en realitat només és violent. Ambdues coses no solen anar de bracet.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
04.10.2023  ·  22:23

Doncs no veig que una possible investidura de Pedro sigui un bon camí per matar el malalt amb una mala salut de ferro. Ans al contrari. Si el volem matar, cal que aquest sigui ingovernable.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
04.10.2023  ·  22:23

Si aqueix macarra de bordell té raó, servidor també és un violador.

És important, VilaWeb, de passar i mostrar aquests documents escrits, vídeos, etc i així afermar-nos en perquè cal expulsar aquell estat colonial d’aquesta nació.

Gran demòcrata aquell que exigeix “canviar d’idees/renunciar” al seu adversari, quan realment som “l’enemic” tal i com textualment i explícita se’ns acusà en la “Primavera Valenciana”.

No us entendreix veure els españols fent-se passar per víctimes?

Quasi plorem………de joia, tu !

Ibarra, quan la violació és imminent, relaxa’t i frueix-la !

Josep Blesa (VLC)

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
04.10.2023  ·  22:43

Ser espanyol conscient de com son ha de ser dur i vergonyós, però ser català sotmès a aquests brètols és duríssim. I pensar que tants ciutadans que viuen a Catalunya, malgrat haver viscut envoltat de catalans amb una mentalitat molt mes oberta i democràtica, prefereixen mantenir-se en aquest manicomi que és Espanya em resulta incomprensible. Si a més a més li sumes la quantitat de perjudicis que representa (dèficit fiscal) encara ho fa més difícil d’entendre. Ser trobar-hi diverses raons: ignorancia, odi induït, interès malèvol o simplement desídia però costa de creure.

MIQUEL FIGUERAS
MIQUEL FIGUERAS
04.10.2023  ·  22:47

Tot el malviure espanyol gira entorn de Catalunya. Som un furoncle al cul d’Espanya. Si ho féssim bé només seria qüestió de temps.

Jaume Melquiades
Jaume Melquiades
04.10.2023  ·  23:09

en quant al tal rodriguez ibarra es un mal porc iberic blan per fora pero negre per dins .

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
04.10.2023  ·  23:24

Aquest és el problema: España sempre trontollarà perquè no és una nació i a més s’ha configurat com a estat en base a una metida flagrant: que sí que ho és! i a partir d’aquest profond despropòsit, d’aquesta mentida original, tot és i serà un desastre que no s’aguanta lògicament per enlloc. I passa que a la llarga aquesta mentida original n’ha generat milers i centenars cada cop més aberrants, que han portat a España a un atzucac. Ha confós poder amb violència pura i dura, i es creu poderós i no ho és; és senzillament peerillós, com un boig o un assassí fora de sí.

O no és un atzucac cridaner que el seu futur govern i més coses depenguin de la voluntat de un “delinqüent pròfug” segons ells? És un contradicció en tots els termes de molt mal resoldre, d’impossible solució, de fet.

Amic Sanahuja: passa que la mentida sistemàtica genera ignorància , pobresa i rancor sense un objectiu clar; i una dependència psíquica que afavoreix la dictadura i menysté la democràcia.

Jaume Vall
Jaume Vall
04.10.2023  ·  23:30

Va, doncs no repetim que té una mala salut de ferro.

Aleshores fixem nos en nosaltres. En com d espanyolitzats som.
Direu, “no, encara guardem l’essència catalana: som resistents, i cívics, i demòcrates, i cultes, i ens agrada fer bé les coses, i…”
Segur?
La vigilància en empreses privades i organismes públics (en consells comarcals, en CAPs, de vigilants de seguretat castellans, sudamericans, sovint barroers, agressijs i xulescos) no denota espanyolització i populisme, desconfiança en la ciutadania, i tracte de súbdits)?
Austria i Suïssa tenen una població semblant a nosaltres. Jo diria que es senten igual o més de segurs.
Sabeu quants segurates veus en el teu dia a dia?
Zero, o poquíssims.

Segon element. Rivalitat malsana en adversaris polítics. Espanyolisme.
Us imagineu els líders espanyols-i els seus seguidors- brandant una rivalitat cordial? No. Estan en mode guerracivilista.
I nosaltres?
La deslleialtat de Junqueras envers el president Mas el 2014, i després envers el president Puigdemont el 2017, què és sinó enveja espanyolista?

I també va pels de Junts. Que els presoners representants nostres que no van atrevir-se a utilitzar el català davant el Suprem, encara estiguin a primera línia política, què és, sinó “sostenella i no enmendalla” espanyolista?
Com tenen autoritat moral per dir-nos que hem de prendre riscos?
De CUP ja no en parlem, per immadurs.

I l’ ANC xiulant Antich d’Omnium, per reclamar amnistia , què és sinó la nostra versió de: ‘A veure qui és més espanyol, i més radical”, ?

No sé. Seguint l exemple famós de la granota i l’escorpí.
La mentalitat espanyola és, globalment, de falta d agraïment, de rancúnia, de viure una realitat paralel.la a la referència europea, a allò que significa progrés social. I , com l’escorpí, s’enfonsarà en la seva misèria feta de ràbia i arrogància.
Però em temo, que nosaltres serem arrastrats cap al fons amb ells.

I m’agradaria molt que jo només fos pessimista, i el pitjor no ens succeís.

Joan Font
Joan Font
05.10.2023  ·  00:36

Dieu “tota mala salut acaba en mort” segur, però en el cas de la ñ fa mes de 300 anys que te mala salut i encara ens puteja. I em temo que encara ho farà durant anys si tenim en compta els suports que va rebent del partits polítics d’aquest poble colonitzat.
Aquests partits polítics tenen dirigents que només procuren poder estalviar-se tornar a entrar a la garjola i els demés dirigents , entre tant, poden gaudir de les prebendes que els donen les poltrones i sous als que han accedit.
Si, aquests polítics que s’autoanomenen independentistes, fossin prou valents per renunciar a aquestes prebendes i fer ingovernable la ñ, llavors potser si que el castell de cartes podria arribar a caure.
Tot i així, per que no caigui aquest castell, ells sempre es posen d’acord per mantenir-lo dret mitjançant la força de : les corrupteles, l’exèrcit, la policia, la premsa, els jutges, l’Ibex 35, el funcionariat, l’església catòlica i els enganys, per mantenir una massa de votants que els donen suport, el màxim desig dels quals es arribar a formar part d’aquesta espanyolada que els mana.
Tant de bo en Puigdemont no es deixi enredar i els obligui a unes altres eleccions i si cal, unes altres desprès i així s’adonin que de Catalunya no en trauran res fins que d’emprenyats ens fotin fora ells mateixos.

Jaume Riu
Jaume Riu
05.10.2023  ·  00:54

FAVOR QUE ENS FAN
Amb les declaracions d’ahir de Juan Carlos Rodríguez Ibarra, i dies abans amb les paraules d’Alfonso Guerra, i de Felipe González i de José Maria Aznar, i de tots els de “l’aporellos”, fins al mateix rei Felipe VI amb le declaració televisada del dimarts 3 d’octubre de 2017, tots se senten orgullosos i es confessen públicament culpables del genocidi a Catalunya sense cap intenció d’amagar-ho, sinó de fer-ho públic.

Sembla que inconscientment, ens regalen la prova definitiva perquè la Llei d’Aministia 46/1977 del 15 d’octubre de 1977 -o de “punt final” com en deien ells-, es reconegui com un error jurídic descomunal, i hauria de ser revocada naturament pel Tribunal Europeu de Drets Humans per així poder jutjar els crims del franquisme, doncs a Estrasburg ja hi ha el procés obert contra el regne d’Espanya. És el moment oportú de caure el castell de cartes.

Aquest episodi de les declaracions fatxendes pot portar a haver de repensar la transició (sic) des del moment zero, recuperar la legalitat republicana i fer marxar Espanya de Catalunya per governar-nos amb autodeterminació. Avui dia tot se sap, i ho sap tothom en temps gairebé real, però els franquistes des de la seva superioritat moral característica, no s’adonen que fins ara els ha sortit bé, però en aquest moment històric, el fet de fer una confessió pública té conseqüències, i favor que ens fan.

Joan Guasch
Joan Guasch
05.10.2023  ·  01:25

Encara tindrà raó en Deulofeu malgrat l’actual debilitat nostra en aquests moments!

Carles Blas
Carles Blas
05.10.2023  ·  06:43

L’article m’ha fet pensar que el model de país pels espanyols és Corea del Nord. Recomano veure el documental
“into the inferno” del gran director Werner Herzog. A més de la bellesa dels volcans, hi ha un passatge, filmat a aquell país simplement sublim. Es troba a Netflix.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
05.10.2023  ·  07:42

Castella i el seu Rey, de la dinastia fundada per hitlerito Franco, no ens expulsen als catalans , per que necessiten el DOMUND CATALÀ, i uns pecadors contra el CATOLICISME FRANQUISTA DEL OMELLA, el generalisimo amb faldilles. L’ODI junta a aquests malvats hijos de …Dios. Por cierto Felipe 6 de Franco, ¿quien es el Conde de Barcelona, lo sabes tu, BORBON DE FRANCO y de castilla la vieja y criminal lladregota?

David Jacob Climent
David Jacob Climent
05.10.2023  ·  07:45

“Chapeau”!
Magnífic editorial. Abaixem el teló. La funció s’ha acabat!

Joan Deulofeu
Joan Deulofeu
05.10.2023  ·  08:25

Espanya com estat aguanta els embats degut a les nostres febleses. La seva capacitat de generar clientelisme i la nostra de fer-nos la guitza uns als altres els dona “ales”…
Mentre no fem un profund acte de contrició i anàlisis intern de Cat, i altres llocs d’aquesta península, la vella Espanya sempre guanyarà les batalles.
Així estem.

Albert Miret
Albert Miret
05.10.2023  ·  08:39

La veritat és que anem de traició en traició. Tots els espanyols i els països europeus de la Unió s’atreveixen a fotre’ns el dit a l’ull, i els seus jutges juguen amb nosaltres i això passa últimament per un suport descarat de la Unió Europea a les barbaritats espanyoles contra Catalunya. Des que la senyora Merkel es va jubilar, la direcció de la Unió s’ha dedicat en cos i ànima a la defensa del feixisme espanyol, ajudant-lo, amagant les barbaritats, l’espoli constant de Catalunya i defensant l’antidemocràcia innata de tots els espanyols. Per si això no fos suficient, mantenen aquesta relíquia del nazisme europeu econòmicament, com si fos una antiguitat que calgués conservar. Aquest és el nostre problema. Per sort, la majoria dels governs dels països de la Unió ja n’estan fins als pebrots de robar diners als seus treballadors per a entregar-los gratia et amore als malbaratadors castellans a canvi de res. El dia que canviïn els caps feixistes actuals i deixin de subvencionar espanya, el castell de cartes caurà estrepitosament, i llavors ens podrem alliberar. Espanya ja no existiria si no l’haguessin admès en una Unió Europea que figurava que era la defensora de la democràcia europea.

Carles Serra
Carles Serra
05.10.2023  ·  08:41

Apreciat Vicent, jo no veig que aquesta espaÑa trontolli per enlloc, només veig que trontolla per ocupar cadires, però si trontollés realment per aquesta famosa frase UNA GRANDE Y LIBRE, veure’s com es posen d’acord; no hi han productes demostracions en el llarg de l’història Vicent? no cal anar amb dates molt llunyanes, mira recentment l’ajuntament de Barcelona, els franquistes de una GRANDE Y LIBRE, PPSO€+Comun lo ràpid que es varen posar d’acord.

Josep Menargues
Josep Menargues
05.10.2023  ·  08:56

Fa 400 anys el “problema que tenien els espanyols eren els moriscos,els antics descendents dels moros conquerits a l’edat mitjana. Aquestes persones van passar totes les calamitats possibles. Reduits en guetos, marcats, batejats, aculturats, els moriscos mai van arribar a acomplir els requisits d’espanyolitat que el sistema d’aleshores volia. La solució final va ser l’expulsió forçada cap al Magrib, en qüestió de dues setmanes. Una neteja ètnica de 300.000 ànimes que em recorda el que ha passat ara a Artsakh. Són així: assimilació o desaparició. Tanmateix, no estic d’acord que el seu estat i la seua democràcia de pixa corrents siga a punt de trontollar. Espanya secularmet “is teetering at the edge of an abyss” però mai cau, encara que siga maltractant els seus. En aquest sentit, el seu funcionament em recorda molt a Rússia.

Francesc Clarà
Francesc Clarà
05.10.2023  ·  09:05

Molt bon editorial, però això del castell de cartes no ho acabo de veure gaire clar. Han de ser cartes certificades amb avís de rebut com a mínim i amb una mala salut de ferro com “l’estaca” d’en Llac, que portem 50 anys esperant que tombi i no ho fa. I és que el mal existeix senyors. Aquest cocktail hispà d’elit i violència els funciona prou bé, com ho demostra la història, potser no per a governar un imperi d’ultramar però si per a putejar una vella i petita nació com la nostra tan a tocar de la seva. Què podem fer nosaltres per intentar debilitar-los? Doncs no fer-los la gara-gara com sempre fem. Salut i a bufar!!

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
05.10.2023  ·  09:18

Espanya trontollarà quan ocupem els carrers. Què esperem?

Salvador Aregall
Salvador Aregall
05.10.2023  ·  09:36

Res de nou en aquest editorial, tot el què hi diu ja ho hem dit moltes vegades fins a l’avorriment. Tot?, Espanya és un castell de cartes que trontolla?, en quina mena de fantasia vivim?, com podem afrontar una tasca tan difícil com és la nostra independència fent una valoració tan lluny de la realitat?. Sincerament, Vicent, així no anem bé. El context serà el què sigui però Espanya és un estat fortíssim que té, a més, el recolzament incondicional de tota, tota la UE. No és moment d’eufòria ni triomfalismes, és l’hora d’afrontar la realitat sense cap bena als ulls.

Jordi Torres
Jordi Torres
05.10.2023  ·  09:56

Espanya és un cartell de cartes, però sap que sempre podrà comptar amb la Catalunya “política” per falcar-la abans de caure. I és lògic que sigui així.

Primer, perquè Catalunya té la dissort de ser qui millor pot emblanquinar l’autoritarisme antidemocràtic espanyol ja que n’és la seva principal víctima. Utilitzant a l’inrevés la lamentable metàfora del neandertal retratat a la capçalera d’aquest article: Qui millor que la víctima de la violació per exculpar a un violador?

Segon, perquè la classe política és un estrat especial de la societat que no es regeix pels mateixos principis -ni pateix la mateixa sort- que el poble. Això espanya ho sap molt bé perquè és la base del seu model d’estat: Conrear unes elits econòmiques i polítiques psicopàtiques, alienes al patiment dels ciutadans, i que regeixen el seu destí en benefici propi. Espanya té a la seva disposició una classe política catalana subordinada, sempre a dieta d’èxits i prebendes, i infiltrada d’espanyolitat. Quan la fortor franquista es fa massa evident li és molt fàcil estirar uns quants fils aquí i allà per fer sortir als “nostres” polítics al guinyol català a cantar les excel·lències espanyoles, a pactar el que calgui i a escenificar que dins d’espanya els catalans podríem viure la mar de bé, que el problema som nosaltres.

Pensem-ho fredament. Espanya trontolla perquè:

– La brutalitat de l’estat a l’1-O va transcendir internacionalment i ha penalitzat molt la seva imatge.
– La repressió espanyola està a punt de ser jutjada al TEDH i tot fa pensar que la sentència podria ser demolidora.
– La crisi econòmica mundial s’acarnissa en estats que, com l’espanyol, castiguen l’economia productiva i afavoreixen l’economia clientelar que depèn de l’administració.
– L’independentisme popular (que no polític) ha tornat a agafar embranzida i amenaça d’alterar per sempre el joc democràtic espanyol, fent que espanya esdevingui ingovernable amb el model bipartidista tradicional.

I què fa l’independentisme polític català davant d’això? Incidir en aquestes febleses? No, i ara! Els que fan els nostres polítics és:

– Regalar-li una negociació a l’estat durant anys, primer Esquerra i ara Junts, que li permet vendre la imatge de normalitat a canvi de no res (amb Esquerra) i de fites històriques reversibles (amb Junts, i amb matisos… el català a Europa crec que sí que és una fita important).
– Negociar una amnistia que deixa fora a una part dels represaliats i que perdona als repressors; una amnistia que, per cert, no ha estat consultada amb els represaliats i que pot tirar per terra anys de lluita judicial a l’exili, anul·lant el cas del TEDH.
– Oferir al govern espanyol un horitzó de pactes polítics de llarga durada que permetrien que el model extractiu es mantingués, econòmicament i política.
– Aprovar una proposta al Parlament per bescanviar el mandat de l’1 d’octubre per un referèndum inconcret, del qual no sabem ni sobre què es farà, ni en quines condicions, ni qui hi podria participar, ni quin cens s’utilitzaria, ni si seria supervisat internacionalment o no, etc. És a dir, substituir el mandat popular de l’1 d’octubre -que té força política i legal per engegar una DUI- per un acord polític fet quasi d’amagatotis (la qual cosa em fa pensar que forma part de la negociació amb el Sr. Pedro Sánchez), i que permetria a espanya desactivar definitivament l’1-O. Per això si que ens ha servit el 52% d’independentisme polític, ves per on.

Busqueu al dossier la segona proposta de Junts, la part dispositiva on diu: “el mandat del poble de Catalunya…”. La llarga part expositiva és un aiguabarreig de greuges i frases èpiques que sembla pensat per endolcir l’amarga píndola final.

https://www.parlament.cat/web/actualitat/noticies/index.html?p_id=270504813

En fi, que espanya no trontolla més perquè nosaltres la falquem.

I pels que diuen que qui no s’avé a negociar amb espanya és un independentista impulsiu, tòxic, perfeccionista o no sé que més, els hi diré que l’alternativa pràctica i terrenal és molt senzilla. Bloquejar la investidura espanyola. Fer repetir les eleccions espanyoles fins dur-los davant del mirall on, o bé hauran de governar amb l’extrema dreta, perquè espanya és un estat d’extrema dreta, o bé hauran de fer pactes d’estat continuament. Fa por que governi la dreta? Millor una vegada vermell que cent groc, diuen. Crec que molts dels independentistes que no els hem votat en les passades eleccions, recolzariem a un partit independentista que optés per la confrontació.

PS: Perdoneu la llargada del comentari.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
05.10.2023  ·  10:22

S repassem la història d’Espanya del segle XIX i principis del XX, crec que tindrem la impressió que hi havia més inestabilitat que no pas ara.
Pensar que els nostres mals tindran remei quan un castell de cartes extern s’ensorri em sembla desencertat.
Els enemics exteriors van molt bé quan ets incapaç de resoldre els teus propis problemes.
Els nostres mals tindran remei el dia que ens posem a resoldre’ls amb una majoria qualificada que hi treballi de manera competent i continuada en el temps.
Per castells de cartes, el nostre.

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
05.10.2023  ·  10:28

Però tot això ho sabem de fa temps. Perquè seguir negociant engrunes? Perquè perdre temps i energies parlant d’ells?
Som nosaltres el que importa.

Jordi Parera
Jordi Parera
05.10.2023  ·  10:36

PS1. Realment vicent no se perque recomanes tant cofoi aquest article. Vilaweb esta desatennent la seva obligacio de informar. Amagar a conciencia el origen i identitat dels autors de delictes violents (baralles, pillatge, ganivetades, agressions) no fa que desapareguin. Treurel’s la responsabilitat justifican’t-ho per la violencia del sistema capitalista tampoc.

Joan Benavent
Joan Benavent
05.10.2023  ·  10:37

Subscric el comentari d’en Jordi Torres. Falcar ñ sembla que ha passat a formar part de la nostra tradició política. Com també en forma part l’exercici de la queixa permanent. Totes dues coses alhora. I no trobo la paraula exacta per qualificar-ho. Castellanitzats? Suïcida? Ara, als castellans els desitjo la ruïna en tots els sentits.

Josep Manresa
Josep Manresa
05.10.2023  ·  10:38

Des de la implosió de Iugoslàvia (aquell país inexistent, el recordeu ?) a la última meitat dels 90, que tinc la convicció, a la vegada que el desig, que això és el que li ha de passar i passarà, a aquesta altre entelèquia coneguda com a ñ. Reconec que també tinc una certa angoixa en saber que jo no ho arribaré a veure, i quedar privat doncs del gaudi del esdeveniment.
Però no tinc cap dubte que és inevitable.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
05.10.2023  ·  10:45

Podem veure com els mateixos españolistes és tiren els plats per sobre i ara seria una gran opurtunitat per nosaltres seguin fent el nostre camí

Oriol Gil
Oriol Gil
05.10.2023  ·  10:51

«Jaime Campmany –que era murcià, malgrat el cognom».
No té res d’estrany, benvolgut Vicent. A Múrcia hi abunden encara hui els cognoms catalans, d’ençà que Jaume I la va repoblar de catalans, i que el «pus bell catalanesc del món» s’hi parlara fins al segle XV.
https://aillc.espais.iec.cat/files/2018/09/9_2_aillc_355_384.pdf

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
05.10.2023  ·  11:13

Moltíssimes gràcies Jordi Torres pel seu clarivident i rotund anàlisi.

Josep Soler
Josep Soler
05.10.2023  ·  11:54

Si tots els catalans som violadors (vells, petits, grans, cosa que sembka dificil) potser que ens fiquin a la preso no?.
Es pot conviure amb gent com nosaltres?
Doncs hi portem tres-cents i escaig, anys i fins aquests catalans (inclosos vells, petits, grans, mes els de VOX, PP, PSC-PSOE, ERC extra. Tesukta que som responsables d’haver-los violat i per tant, al no tenir perdo de Deu per crims com aquests, ara cal que ens fiquin a tots a la preso, altrament aquests espsnyols serien uns fantasmes.
Per cert Sr. Partal, com es que recomana llegir escrits de gent d’aquesta esquerra barbie, com la d’aquesta Estel Solè que fons ahir encara voste condemnava?.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
05.10.2023  ·  11:59

El vell problema, enquistat, crònic d’Espanya, és auto nombrar-se i fer-se sentir, impositivament, Madre Patria de tots, “Por imperativo i-legal”. Inclús dels que, per mèrits propis seus, afegits i ben guanyats, ni som ni ens sentim fills d’ella, sinó tot el contrari: vassalls. Quina MARE, VERTADERA, imposa la seua voluntat, el seu tarannà interessat, excloent als seus fills?: Tota semblança (propaganda) del producte amb la realitat que es ven, pura coincidència.

Daniel Mir
Daniel Mir
05.10.2023  ·  12:17

Voldria felicitar al autor de la foto que encapçala la editorial d’avui i que tant bé ha sabut treure les essències del mascle ibèric: Posat xulesc, mirada desafiant, ma a la butxaca (per controlar l’incontrolable, no fos cas que es poses, ell, ara, a violar) i aire de perdonavides. Impagable.

Em recorda el famos “estrambote” de en Cervantes:
“Y luego, incontinente, caló el chapeo, requirió la espada, miró al soslayo, fuese y no hubo nada”.

Joan Amor
Joan Amor
05.10.2023  ·  12:31

Bon dia,
Ja ho volia dir fa dies, però avui ho faré perquè la PS3 m’ho demana.
Gràcies Vicent per la teva claretat en l’exposició, sempre s’entén tot el que dius (estiguem o no d’acord), cosa que no puc dir de tots els articles d’opinió de Vilaweb. M’estim més no dir cap nom perquè pentura som jo que no estic fi qualque dia, però supòs que no dec ser l’únic a qui li passa.
Salut.

JORDI SEDÓ
JORDI SEDÓ
05.10.2023  ·  12:35

Podem recrear-nos i fer tota classe d’especulacions amb les debilitats i defectes dels nostres dominadors espanyols, sí, però potser és més urgent veure les nostres de debilitats i defectes i posar-hi remei, si és que en tenim, cosa que com més va més en dubto.

Lluís Cabot Ardil
Lluís Cabot Ardil
05.10.2023  ·  13:44

És possible que : “”Espanya torna a ser aquell castell de cartes que trontolla “”; però: Catalunya que és? No sé si pot ser una excusa el fet que no som un País independent i per tant estem subjectes a les decisions del senyor del castell que cartes que trontolla. (Estat espanyol)
Però de moment; es parla molt d´independència; però : Quin País serem si algun dia arribem a dependre de nosaltres mateixos?
Una REPÚBLICA federada o confederada?
Una AUTOCRÀCIA independentista?
Un País dirigit per una Assemblea; exemple Consell de la República?
Estarem a la UE o a l’EFTA?
Una cosa serà el que diguin els intel·lectuals; però aquests són minoria molt minoria; i l’altra és allò que opinen la gran majoria, que possiblement els seus interessos no són els mateixos que els primers.
Segurament l’anterior que he dit no té sentit; ja que, sinó no sabem COM ACONSEGUIR-HO, perquè ens preocuparem de COM SEREM.

ignasi soler
ignasi soler
05.10.2023  ·  14:15

Espanystan es un patchwork de cultures molt diferents. S’aguanta per la força i no per la voluntat de tot@s el que hi viuen. si hi ha pobles que no suportan el poble del costat, imagineu-vos la dificultat d’entesa entre cultures. El problema es que hi ha cultures que no foten ni brot i, a sobre, necesiten d’altres per sobreviure (xuclassangs). O marxem d’aquest patchwork ràpid o desapareixerem com a cultura perque ja no ens quedarà prou sang ni per protestar.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
05.10.2023  ·  14:19

Sr. Partal, potser fora necessari enviar als membres del TEDH, TGUE i als parlamentaris europeus, una còpia del llibret que esmenta
“…
Luisa Elena Delgado, catedràtica de la Universitat d’Illinois, va publicar un llibret molt ben travat que es deia La nación singular, amb un subtítol millor encara: “Fantasías de la normalidad democrática española”.
…”

Ricard Collado
Ricard Collado
05.10.2023  ·  14:28

Avui en dia i sempre l’única cosa que interessa és la economia. El dia que es reclami l’immens deute que té Espana el castell de cartes caurà, perquè econòmicament és un estat paràsit. No hi haurà la més mínima misericòrdia, haurà arribat el nostre moment. Mentrestant, fum d’estampa

Carles Benito
Carles Benito
05.10.2023  ·  14:35

Espanya no existeix, no ha existit mai, més enllà dels somnis de dictadors.

Supòs que a hores d’ara a tots els balcons de tot Barcelona estan penjades les nostres banderes que haurien de mostrar que no són benvinguts.

Ramon Perera
Ramon Perera
05.10.2023  ·  18:05

Dit breument. És veritat que malgrat la seva feblesa, Espanya fa molt de temps que dura. Però aquest fet no significa que Espanya pugui continuar existint, ja que durant molt de temps ha sobreviscut no deixant de perdre territori, població i ingressos.
El primer estat iberoamericà independent fou el de Venezuela, l’any 1811.
https://ca.wikipedia.org/wiki/Acta_de_la_Declaració_d%27Independència_de_Veneçuela

L’últim territori perdut a conseqüència d’una guerra fou el d’Ifni. Segurament una part dels lectors ja llegíem les notícies al diari quan això va passar. Espanya ho reconeix oficialment malgrat que amaga el resultat de la guerra:
“Tras la guerra de 1957-1958 contra Marruecos, España cedió todo Ifni a excepción de la posición de Sidi Ifni,…”
http://censoarchivos.mcu.es/CensoGuia/fondoDetail.htm?id=578469
Després van arribar la traició del Sàhara i la independència de la Guinea espanyola [a causa de la pressió internacional].

Malgrat aquests antecedents, Espanya no ha après a mantenir-se pels seus propis mitjans. Només viu a base d’endeutar-se.
“Así pues, la deuda en julio ha sido del 110,38% del PIB…”
https://datosmacro.expansion.com/deuda/espana
No només això, sinó que practica unes polítiques econòmiques que escanyen les seves “regions” més productives.
Havent arribat fins aquí, quin futur es pot esperar? Una canvi en la manera de fer? Seguir perdent població i territori?

Neus Olives
Neus Olives
05.10.2023  ·  19:02

Molt d’acord amb Jordi Torres

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
05.10.2023  ·  19:11

Amb Salvador Aregall i el seu comentari de les 09;36, Res de nou en aquest editorial… Cal xafar terra i no fer volar coloms.

Enric Mauri
Enric Mauri
05.10.2023  ·  19:21

El cognom Campmany, del Sr Jaime … potser la família era originària d’El Carxe.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any