24.05.2025 - 21:40
|
Actualització: 24.05.2025 - 21:45
The Washington Post · Victoria Craw
La Unió Europea i el Regne Unit van adoptar dimarts noves sancions contra la “flota fantasma” de Rússia, amb l’objectiu de tallar una font de finançament de la guerra d’Ucraïna. L’alleujament de les sancions occidentals és un dels objectius del president rus, Vladímir Putin, en la negociació per a posar fi a la guerra. L’última mesura, que la UE descriu com el “paquet més gran de la història dirigit a la flota fantasma de Putin”, s’ha dissenyat per augmentar la pressió sobre Putin perquè es comprometi a un alto-el-foc i tallar el finançament de la maquinària de guerra del Kremlin.
Però, què és la flota fantasma i com funciona? Això és el que cal saber-ne.
Què és la flota fantasma de Rússia i quina dimensió té?
La flota a l’ombra de Rússia, també coneguda com a flota “fosca” o “fantasma”, fa referència a vaixells que transporten càrregues sancionades per tot el món amb embarcacions envellides i mal mantingudes, oculten els seus moviments i empren “banderes de conveniència” de països amb regulacions laxes, com ara el Panamà i Libèria. Els detalls de propietat i registre són opacs, i molts es poden rastrejar fins a empreses pantalla emplaçades en llocs com les Seychelles i els Emirats Àrabs Units.
Les “flotes fantasma” fa temps que s’usen per transportar mercaderies sancionades per països com l’Iran i Corea del Nord. Rússia en va intensificar l’ús després de la imposició d’un límit de preus a les exportacions de petroli per part del G-7, el setembre del 2022, per a blocar el finançament de la guerra del Kremlin contra Ucraïna.
La naturalesa extraoficial d’aquesta flota fa difícil de calcular quants vaixells hi són implicats. Robin Brooks, expert en economia internacionals i desenvolupament a la Brookings Institution, que ha seguit de prop el creixement de la flota, va escriure en un article el mes d’abril en què explicava que contenia 343 bucs, tot i que va assenyalar que la xifra real probablement era molt més gran. Unes altres estimacions situen la xifra en més de mil embarcacions. Eitvydas Bajarunas, un diplomàtic lituà del Centre d’Anàlisi de Polítiques Europees, creu que Rússia fa servir uns 1.300 vaixells crítics per al transport del seu petroli sancionat. Un informe del Congrés dels Estats Units del 2024 sobre el mercat dels petroliers estima que, dels gairebé 7.500 petroliers que operen arreu del món, més de 1.600 han transportat petroli sancionat.
Per què preocupa Europa?
A més de soscavar les sancions, se sospita que la flota fantasma de Rússia ha dut a terme operacions de sabotatge, especialment a la mar Bàltica –una mar poc profunda connectada amb cables submarins que enllacen els estats del nord d’Europa–, per on passa regularment aproximadament el 50% de la flota fantasma.
Un seguit d’incidents a principi d’any va posar en alerta les autoritats europees. En un discurs al gener, el secretari general de l’OTAN, Mark Rutte, va esmentar danys a cables que connectaven Lituània i Suècia, un altre entre Alemanya i Finlàndia, i més recentment, cables que unien Estònia i Finlàndia. Va indicar que, tot i que encara s’investigava, hi havia motius per a una “preocupació greu”.
Les agències d’intel·ligència dels EUA i Europa creuen que els danys poden ser conseqüència d’accidents marítims comesos per tripulacions inexpertes en vaixells mal mantinguts. Tanmateix, els responsables de seguretat europeus diuen que encaixen en un patró més ampli de sabotatge i guerra híbrida per part de Rússia per sembrar la divisió a Europa, cosa que Rússia nega.
Katja Bego, investigadora sènior del programa de seguretat internacional de Chatham House, diu que no hi ha consens internacional, però que el patró repetit i la naturalesa específica d’aquests incidents fan molt difícil de negar que hi ha hagut joc brut. Bajarunas hi coincideix i diu que la freqüència dels incidents apunta a “alguna cosa que va més enllà” dels accidents. “La guerra que tant temem ja ha començat per part de Rússia”, diu.
Què fan les darreres sancions?
Les últimes sancions de la UE i el Regne Unit s’afegeixen a un conjunt de mesures ja imposades contra desenes de vaixells, persones i empreses vinculades a la flota fantasma de Rússia. La UE ha dit que el seu dissetè paquet de sancions duplicaria el nombre de vaixells afectats per la prohibició d’entrada a ports i de rebre serveis, cosa que elevarà el total a 342 embarcacions. El Regne Unit també ha anunciat un nou paquet de 100 sancions que apunten als sectors militar, energètic i financer de Rússia –incloent-ne 18 de centrades en la flota fantasma– i ha dit que treballaria amb més estats per reforçar el límit de preu del petroli rus.
“Les accions de Rússia i aquells que l’ajuden tindran conseqüències greus. Com més persisteixi amb la seva guerra il·legal i brutal, més dura serà la nostra resposta”, va dir dimarts Kaja Kallas, alta representant de la UE per als Afers Estrangers i Política de Seguretat. Les sancions són una mesura semblant a la del Departament del Tresor dels Estats Units al gener, sota el govern de Biden, que va anunciar sancions contra cent vuitanta-tres embarcacions.
Aquell mateix mes, els aliats de l’OTAN van fer el Baltic Sentry, un exercici conjunt amb patrulles d’avions, fragates i drons navals, i van dir que la xarxa de vaixells russos representava “una amenaça particular per a la seguretat marítima i ambiental a la regió de la mar Bàltica i a escala internacional”.
Tindrà cap efecte sobre les negociacions d’alto-el-foc?
Els avenços envers un alto-el-foc semblen haver-se estancat aquesta setmana, després d’una trucada telefònica entre Putin i el president dels EUA, Donald Trump, que ha desactivat un intent de pressionar Rússia perquè accepti un alto-el-foc immediat, i els Estats Units s’han mantingut al marge de les noves sancions europees.
Els crítics han acusat la UE d’actuar amb lentitud, en part per la pressió d’interessos europeus, inclosos magnats del transport marítim de Grècia que han venut embarcacions a Rússia. Tanmateix, Brooks diu que les sancions han estat efectives contra la xarxa, especialment quan s’han superposat les mesures dels EUA, la UE i el Regne Unit. “Putin vol que penseu que les sancions occidentals no funcionen. No és veritat!”, va dir en una publicació a les xarxes socials a l’abril, en què comparava els volums d’exportació de petroli d’enguany amb els de l’any passat. Va dir que l’activitat dels vaixells afectats per les sancions dels EUA havia baixat d’un 85%, i la dels que rebien sancions conjuntes EUA-Regne Unit-UE havia davallat d’un 93%.
El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va dir dimarts en una publicació a Telegram que calia una pressió occidental ferma i coordinada per a fer que Rússia aturés la guerra. “És evident que Rússia prova de guanyar temps per continuar la guerra i l’ocupació. Treballem amb els nostres socis per pressionar els russos perquè es comportin de manera diferent”, va escriure. “Les sancions són importants, i estic agraït a tots aquells que les fan més tangibles per als responsables de la guerra.”
Bego diu que la flota ha estat un bot salvavides important per a Rússia sota les sancions i que té un funcionament arriscat i costós de mantenir: “El Kremlin se n’alegraria si ja no hagués de dependre d’aquesta xarxa.” Però Bajarunas diu que preveu que els suposats atacs de sabotatge continuaran, fins i tot si s’arriba a un acord d’alto-el-foc. “La política de Putin és portar el caos a Occident. I continua”, sentencia.
- Subscribe to The Washington Post
- Podeu llegir més reportatges del Washington Post publicats en català a VilaWeb