Entitats socials i sindicats criden a manifestar-se avui a Barcelona per forçar un pressupost més social

  • Els convocants asseguren que 'hi ha recorregut fiscal' per augmentar els ingressos per la via de l'IRPF, l'impost de successions i de patrimoni a la Generalitat

VilaWeb
Redacció / ACN
18.11.2016 - 22:00

Més de cinquanta entitats socials i sindicats de Catalunya han convocat una manifestació avui a dos quarts de sis de la tarda sota l’eslògan ‘Es pot fer ara’ per reclamar al govern uns pressupostos més socials per ‘combatre’ la situació d’emergència social i pobresa que es viu a Catalunya. Les organitzacions convocants van alçar aquesta setmana un pilar de tres en front de l’escola pública Pere Vila de Barcelona, en homenatge a l’escola pública catalana. Les entitats consideren que el govern disposa de ‘recorregut’ per augmentar els ingressos fiscals en el pressupost del 2017 si ho fa per la via d’augmentar els tipus de l’IRPF a les rendes més altes, que son les que menys tributen de l’estat, per la via de successions i de patrimoni.

Els representants socials, una plataforma de més de cinquanta entitats socials dels sectors en defensa de l’educació i la sanitat públiques, la plataforma d’afectats per la hipoteca, la fiscalitat justa, de la plataforma pobresa zero i per una justícia global i els sindicats majoritaris de Catalunya, s’han mostrat contraris el que coneixen fins ara dels pressupostos de la Generalitat per al 2017 perquè consideren que no aborden suficientment la situació d’emergència social i pobresa de Catalunya.

El secretari general de la UGT, Camil Ros, denuncia l’increment de la pobresa entre el 2008 i el 2016 i diu al govern que ‘els agradi o no els agradi aquest és un país pobre’ i que no és un país amb problemes d’immigració perquè és un país d’emigració de gent jove que marxa per buscar feina a altres països del món.

Les entitats no coneixen el contingut del pressupost que prepara el Departament de Vice-presidència, Economia i Hisenda però pel que s’ha llegit en els mitjans de comunicació ‘són totalment insuficients per abordar la situació d’emergència social i pobresa que es viu a Catalunya’.

El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, creu que és un ‘insult a la intel·ligència’ la gestió dels últims anys de l’impost de successions que en plena època de crisi es va reduir per a les rendes més altes cosa que va suposar una reducció dels ingressos de prop de 800 milions d’euros.

Gallego ha defensat que no hi ha excusa per no invertir més en polítiques socials per la via de l’impost de l’IRPF, de Successions i de Patrimoni que són impostos que permetrien incrementar molt més els ingressos fiscals de la Generalitat i més que doblar la partida pressupostària que s’ha presentant aquest cap de setmana per la via de nous impostos com a plataforma d’accions per lluitar contra la pobresa i que ha servit per aconseguir el pacte polític amb la CUP.

La despesa en protecció social en relació amb el PIB a Catalunya és el 21% de la riquesa nacional, un percentatge inferior al que registra l’economia espanyola, amb el 25,5% i ‘molt per sota’ de la mitjana de la Unió Europea que és del 28,6%, segons les dades dels convocants.

En relació amb els ingressos fiscals, les dades de les entitats que convoquen la manifestació asseguren que la pressió fiscal a Catalunya se situa en el 31,8%, a l’estat espanyol és del 32,4% i en la Unió Europea a 28 (inclòs encara el Regne Unit) és del 39,1%. Aquests percentatges demostren que ‘per tant hi ha camí per recórrer’.

Gallego denuncia que a Catalunya la tributació de les rendes més altes dels catalans, el que guanyen més de 60.000 euros bruts a l’any, és la més baixa de tot l’estat espanyol, mentre que els tipus de gravamen de les rendes més baixes, és la més alta de tot l’estat, cosa que implica que la pressió fiscal està castigant especialment a les rendes baixes i mitjanes del Principat.

Els convocants també reclamen que els pressupostos del 2017 s’han de limitar a complir amb la resolució del parlament sobre situació d’emergència social que es va aprovar per protegir als col·lectius més vulnerables i per lluitar contra la feminització de la pobresa.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor