12.02.2025 - 17:58
|
Actualització: 12.02.2025 - 21:18
L’Assemblea (ANC), Òmnium Cultural i una vintena d’entitats de la societat civil han denunciat vulneracions de drets per part de l’estat espanyol en el marc de l’Examen Periòdic Universal de les Nacions Unides (ONU). Així, han presentat informes sobre abusos de drets civils, polítics, culturals i socioeconòmics.
Entre les recomanacions que les entitats han traslladat a l’ONU destaquen la petició que es garanteixi l’aplicació de la llei d’amnistia, la fi de la persecució judicial de l’independentisme, la protecció del model educatiu d’immersió lingüística i posar fi tant a la instrumentalització de la legislació antiterrorista per perseguir activistes i com a l’espionatge il·legal. A més, han demanat de garantir una investigació exhaustiva del CatalanGate, entre altres escàndols.
A més, les entitats reclamen mecanismes independents i transparents per supervisar i avaluar les actuacions dels cossos de seguretat i del sistema judicial, tot garantint la separació de poders i la rendició de comptes amb investigacions exhaustives quan es produeixen conductes indegudes o abusos.
També demanen d’investigar la desaparició forçada de menors que es va produir durant el règim franquista, una reforma constitucional per considerar els drets econòmics, socials i culturals drets fonamentals amb les mateixes garanties que els civils i els polítics, incrementar la despesa pública en educació per assegurar la gratuïtat.
L’estat espanyol s’enfrontarà al maig a l’Examen Periòdic Universal, un examen de drets humans en el qual l’ONU assegura que els estats membres implementen els tractats signats en matèria de drets humans. L’octubre passat l’Assemblea i l’Organització de Nacions i Pobles No Representants (UNPO) van enviar una comunicació conjunta a l’Oficina de l’Alt Comissionat de Drets Humans en la qual detallava la politització i manca d’independència del sistema judicial a l’estat espanyol, la criminalització del moviment independentista català, l’ús de falses acusacions de terrorisme, l’abús al dret a la intimitat a causa de l’espionatge il·legal contra independentistes i el soscavament de la llengua catalana a l’ensenyament.
Entre les organitzacions que han fet arribar les inquietuds a l’ONU hi ha Amnistia i Llibertat, Grup de Periodistes Ramon Barnils, Irídia, Institut de Drets Humans de Catalunya, NOVACT, l’Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors i l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans, entre d’altres.