En Comú Podem (ECP), que forma part del grup confederal d’Units Podem, vol que el govern espanyol demani perdó a tot el poble de Catalunya per l’afusellament, l’octubre de 1940, de qui va ser president de la Generalitat durant la II República, Lluís Companys.

Amb aquest objectiu la confluència catalana de Podem ha registrat una proposició no de llei per al seu debat en el ple del Congrés, en què també advoca per l’anul·lació dels consells de guerra i les sentències dictades pel conjunt de tribunals polítics del franquisme.

En concret, la iniciativa insta l’executiu a complir la proposició no de llei aprovada pel Congrés el 2004 que mandatava al Govern espanyol a iniciar les accions necessàries que permetin l’anul·lació del consell de guerra sumaríssim al que va ser sotmès Companys.

En aquest context, sol·licita també que es portin a terme les mesures polítiques i jurídiques pertinents per a l’anul·lació de totes les condemnes derivades de consells de guerra i dels ‘tribunals de repressió política celebrades durant el franquisme’.

I, com a tercer punt de la proposició, insta l’Executiu a demanar perdó als familiars de Companys, a la Generalitat de Catalunya i a tot el poble català, com reconeixement del dolor infringit.

Segons ECP, la reivindicació de l’anul·lació del consell de guerra al que va ser sotmès Companys és una forma d’iniciar la rehabilitació de l’honor de totes les persones perseguides pel franquisme i la seva aprovació serviria per llançar un missatge al conjunt de la societat, i a les futures generacions, que les institucions de l’Estat “estan amb totes aquelles persones que han defensat, defensen i defensaran els principis democràtics”.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb