El 15 d’octubre de 1940 a la matinada, el president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys i Jover va ser afusellat per les tropes franquistes al castell de Montjuic de Barcelona. Amb motiu d’aquesta efemèride, Òmnium Cultural, amb el suport de la Comissió de la Dignitat, proposa dues accions per a recordar la figura de Companys i denunciar que l’estat espanyol no hagi demanat disculpes per aquest crim ni hagi volgut anul·lar el procés militar que el va fer possible. Per una banda, una encesa d’espelmes als balcons de tot el país. Per una altra, activitats a les escoles i instituts per recordar la figura de Companys.

Òmnium fa una crida a encendre una espelma i deixar-la als balcons o finestres de totes les llars de Catalunya el 14 d’octubre a les deu del vespre. Amb aquest gest, es vol mantenir viu el record del president afusellat i, alhora, reclamar simbòlicament l’anul·lació de la seva sentència de mort.

També convida les escoles i instituts de Catalunya a recordar el president Companys, dijous en horari lectiu, i a reflexionar amb els alumnes sobre les circumstàncies del seu afusellament pel règim franquista. Per fer-ho, ofereix un recull de recursos pedagògics adequats a cada etapa escolar: films, llibres, documentaris, auques, còmics i telefilms, entre més.

Aquestes accions formen part d’un conjunt d’actes programats per Òmnium i més entitats, amb el títol ‘Justícia pels crims del franquisme‘.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb