El 15 d’octubre de 1940 a la matinada, el president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys i Jover va ser afusellat per les tropes franquistes al castell de Montjuic de Barcelona. Amb motiu d’aquesta efemèride, Òmnium Cultural, amb el suport de la Comissió de la Dignitat, proposa dues accions per a recordar la figura de Companys i denunciar que l’estat espanyol no hagi demanat disculpes per aquest crim ni hagi volgut anul·lar el procés militar que el va fer possible. Per una banda, una encesa d’espelmes als balcons de tot el país. Per una altra, activitats a les escoles i instituts per recordar la figura de Companys.

Òmnium fa una crida a encendre una espelma i deixar-la als balcons o finestres de totes les llars de Catalunya el 14 d’octubre a les deu del vespre. Amb aquest gest, es vol mantenir viu el record del president afusellat i, alhora, reclamar simbòlicament l’anul·lació de la seva sentència de mort.

També convida les escoles i instituts de Catalunya a recordar el president Companys, dijous en horari lectiu, i a reflexionar amb els alumnes sobre les circumstàncies del seu afusellament pel règim franquista. Per fer-ho, ofereix un recull de recursos pedagògics adequats a cada etapa escolar: films, llibres, documentaris, auques, còmics i telefilms, entre més.

Aquestes accions formen part d’un conjunt d’actes programats per Òmnium i més entitats, amb el títol ‘Justícia pels crims del franquisme‘.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]