MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] El parlament tindrà una majoria independentista a la mesa amb Rull al capdavant

Arnau Lleonart Odei A.-Etxearte
10.06.2024 - 10:34
Actualització: 10.06.2024 - 21:07

Comença la quinzena legislatura del Parlament de Catalunya amb un pacte independentista per a conservar la majoria a la mesa. Josep Rull ha estat elegit president en segona votació amb el suport de Junts, ERC i la CUP. S’ha imposat a la candidata del PSC, Sílvia Paneque. El pacte s’ha repetit en la votació de les vice-presidències i les secretaries: Raquel Sans (vice-presidenta primera, ERC), David Pérez (vice-president segon, PSC), Glòria Freixa (secretària primera, Junts), Juli Fernández (secretària segona, ERC), Rosa Maria Ibarra (secretària tercera, PSC) i Judit Alcalá (secretària quarta, PSC).

La mesa d’edat, que ha regit el primer ple, l’ha presidida el diputat de Junts Agustí Colomines (el parlamentari de més edat) i les secretàries han estat les diputades Mar Besses (ERC) i Júlia Calvet (Vox), les més joves. Aquesta majoria independentista ha permès els vots delegats de Carles Puigdemont i Lluís Puig, però PP i Vox han anunciat que ho portaran al Tribunal Constitucional espanyol.

21.06h

Fins ací arriba el directe de la sessió d'avui, en què el diputat de Junts Josep Rull ha estat investit president del parlament de Catalunya amb el suport de la seva formació, ERC i la CUP. A partir d'aquest missatge, el directe queda tancat i deixarà d'actualitzar-se. Gràcies per llegir VilaWeb.

20.31h

Els Comuns prioritzen un acord d'investidura amb el PSC i ERC

Els Comuns volen que l'escenari d'avui no es torni a repetir en la investidura del president de la Generalitat. El portaveu David Cid ha explicat que treballaran per a teixir una majoria amb el PSC i ERC. Cid ha lamentat que ERC no hagi volgut optar a la presidència del parlament. "Estàvem disposats a votar ERC Creiem que tenia sentit que ERC tingués la presidència per ser el segon partit d’esquerres de la cambra", ha explicat. Els Comuns han votat una secretaria del PSC perquè el PP no pogués ser en la mesa. "No tenia cap sentit de buscar acords amb el PP, de manera implícita o explícita. Qualsevol acord suposa posar en risc un possible acord d’esquerres per la investidura", ha comentat Cid.

20.02h

ERC celebra la constitució d'una mesa antirepressiva ·

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha celebrat que la nova mesa del parlament sigui antirepressiva. Ha dit que aquest era precisament l'objectiu principal del partit. "Era prioritari poder constituir una mesa de caràcter antirepressiu i que la mesa pogués garantir que al parlament s’hi pugui parlar i debatre de tot, i que no entri la censura", ha comentat. Vilalta ha explicat que el partit ha votat en blanc en la primera ronda perquè no volien ensenyar totes les cartes des d'un bon començament, posant d'exemple que en els darrers anys hi ha hagut moviment, com ara la batllia d'Ernest Maragall. "El que ha sigut determinat per ERC era poder fer possible la mesa antirepressiva. En aquestes negociacions hem sigut extremadament generosos. Amb aquesta discreció i converses, hem volgut fer possible una majoria. Ens hauria agradat que aquesta hagués sigut més ampla", ha comentat.

19.47h

El PSC aspira a configurar una majoria progressista de cara a la investidura ·

La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha explicat que el partit aspira a configurar una majoria progressista amb ERC i els Comuns de cara a la investidura del nou president de la Generalitat. "Treballarem per aconseguir una investidura una majoria progressista que lideri el PSC i que el resultat d’avui no prefiguri l’altra. La majoria progressista és el que han demanat els ciutadans", ha dit Romero. Ara diu que restaran a l'espera de les converses que tingui el president amb la resta de candidats i diu que no creu que el president del parlament, Josep Rull, bloqui la investidura de Salvador Illa si té possibilitat de guanyar-la. "Tothom coneix bé les regles democràtiques. Si hi ha un diputat que té majoria absoluta, se li ha de donar la possibilitat", ha comentat.

18.55h

La sessió constitutiva del parlament s'acaba amb El cant dels segadors ·

Els diputats canten l'himne de Catalunya abans cloure la sessió de constitució. Ara el nou president, Josep Rull, serà rebut per la seva antecessora, Anna Erra, al despatx de la cambra, on es formalitzarà el relleu.

18.52h

Rull acaba citant Espriu ·

El nou president del parlament, Josep Rull, acaba el discurs citant Salvador Espriu, concretament el poema “Inici de càntic en el temple”: "Ara digueu: 'Nosaltres escoltem les veus del vent per l'alta mar d'espigues'. Ara digueu: 'Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d'aquest poble'?"

18.46h

Rull es compromet a defensar la inviolabilitat dels diputats ·

El nou president, Josep Rull, assegura que farà complir l'article 57 de l'estatut, que diu que els diputats són inviolables. "No permetrem que es persegueixi cap diputat", ha dit, abans de recordar la persecució que va sofrir la presidenta Carme Forcadell.

18.41h

"Aquests escons no són nostres" ·

El nou president, Josep Rull, recorda als diputats que els escons no són seus, sinó que representen els ciutadans de Catalunya. "Aquest propòsit reclama d'estar a l'altura dels desafiaments que se'ns presenten", ha continuat, i ha demanat als diputats que facin l'esforç de representar la Catalunya diversa, on "ningú pot quedar enrere". "Militem activament contra els que divideixen", afegeix.

18.35h

Rull destaca el valor simbòlic del parlament ·

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

El nou president, Josep Rull, recorda el valor simbòlic de l'edifici del Parlament de Catalunya, que abans de ser la seu de la cambra fou un magatzem d'armes de les tropes de Felipe VI, després de guerra de Successió. "Allò que era un símbol de guerra, un polvorí, acaba simbolitzant la paraula, on la gent dirimeix les seves discrepàncies", ha dit.

18.31h

Comença la intervenció de Josep Rull ·

El nou president del parlament, Josep Rull, comença el seu discurs agraint la feina de la mesa encapçalada per Anna Erra. Seguidament, recorda la legislatura del 21-D, quan els presos polítics no van poder participar de la sessió d'investidura. "La democràcia sempre venç. Aquesta legislatura demostra precisament això, que l'esperança sempre és més forta que la por", ha dit, abans de recordar l'exili de Carles Puigdemont, Lluís Puig i Ruben Wagensberg.

18.13h

Majoria independentista a la mesa ·

L'independentisme s'assegura la majoria a la mesa amb la secretaria primera de Glòria Freixa (Junts) i la segona de Juli Fernández. El PSC s'ha quedat els altres dos llocs amb Rosa Maria Ibarra (tercera) i Judith Alcalá (quarta).

18.05h

Votació de les secretaries ·

L'independentisme conservarà la majoria a la mesa del parlament. Si no hi ha cap terrabastall, en la votació de les secretaries, l'independentisme en tindrà dues i tindrà quatre dels set llocs a l'òrgan de govern de la cambra. Junts ha proposat a Glòria Freixa i ERC a Juli Fernàndez.

17.56h

ERC es queda la vice-presidència primera i el PSC la segona ·

Raquel Sans ha estat elegida vice-presidenta primera del parlament amb els vots d'ERC, Junts i la CUP. La vice-presidència segona ha estat per a David Pérez (PSC).

17.49h

Puigdemont felicita Rull com a nou president del parlament ·

El president Carles Puigdemont ha felicitat Josep Rull com a nou president del parlament. "Una presidència del parlament decidida braç a braç i discreció amb ERC i la CUP", ha comentat. El president Puigdemont també ha agraït la tasca de Laura Borràs i Anna Erra i la secretària de la mesa Aurora Madaula.

17.39h

Votació de les dues vice-presidències del parlament ·

Els diputats voten ara la dues vice-presidències del parlament. ERC ha proposat com a candidata Raquel Sans, que previsiblement rebrà el suport de Junts i la CUP.

17.37h

Colomines nomena Rull ·

Agustí Colomines anuncia que Josep Rull és el nou president del parlament. El diputat ha rebut les felicitacions del seu grup, del president Pere Aragonès, Josep Maria Jové, Laia Estrada, Jéssica Albiach, Salvador Illa i Alícia Romero.

17.26h

Rull, nou president del parlament

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

· Josep Rull ha estat investit nou president del Parlament de Catalunya amb els vots de Junts, ERC i la CUP (59). La candidata del PSC, Sílvia Paneque, només ha sumat 42 suports. D'aquesta manera, Rull agafa el relleu d'Anna Erra.

17.22h

Segona votació ·

La candidata del PSC, Sílvia Paneque, i el candidat de Junts, Josep Rull, es juguen la presidència del parlament en segona volta. Ara tan sols cal una majoria simple. Si es confirma el pacte de Junts amb ERC i la CUP –no s'ha materialitzat en la primera votació–, Rull tindrà 59 vots i serà president. El PSC suma 42 diputats i els Comuns han dit que s'abstindran.

17.20h

Agustí Colomines omet Forcadell i Torrent en la salutació inicial i irrita ERC ·

El president de la mesa d’edat del parlament, Agustí Colomines (Junts), ha omès els ex-presidents del parlament Carme Forcadell i Roger Torrent en la salutació inicial a l’hora de constituir la nova cambra. Això ha irritat la secretària de la mesa Mar Besses, d’ERC, que els ha esmentat quan ha pres la paraula.

Consulteu tota la informació, ací.

17.14h

Vox amenaça amb una querella ·

El diputat Juan Garriga amenaça novament amb una querella contra els membres de la mesa d'edat, Agustí Colomines i Mar Besses, que han acceptat els vots delegats de Carles Puigdemont i Lluís Puig.

16.58h

La presidència del parlament es decidirà en segona votació ·

Cap candidat a la presidència no ha obtingut la majoria absolut i caldrà una segona volta entre el candidat de Junts, Josep Rull (35), i la del PSC, Sílvia Paneque (42). Els Comuns han votat Susana Segovia (6), el PP, Pere Lluís Huguet (15) i Vox, María Elisa García Fuster (11). També hi ha hagut vots en blanc (24) i vots nuls (2).

16.51h

Es trenca la tradició parlamentària de la samarreta “Xàtiva renaix de les cendres” ·

D’ençà del 2012, cada vegada que s’ha constituït el parlament, amb la proclamació dels diputats electes i l’elecció dels membres de la mesa que governa la institució, un diputat independentista i d’esquerres ha vestit una samarreta amb el lema “Xàtiva renaix de les cendres”. Va esdevenir tota una tradició parlamentària, però totes les històries tenen una fi. Avui, cap diputat no l’ha lluïda.

Consulteu tota la informació sobre aquesta tradició.

16.48h

Comença la votació de la presidència de la mesa ·

Els diputats voten en una urna la presidència del parlament. El candidat de Junts és Josep Rull, però encara no se sap quin és el candidat del PSC.

16.45h

La mesa d'edat accepta els vots delegats de Puigdemont i Puig ·

La mesa d'edat, amb majoria independentista, ha anunciat que accepta els vots delegats dels diputats exiliats, Carles Puigdemont i Lluís Puig. El diputat Albert Batet és qui exercirà els vots. D'altra banda, també s'ha acceptat el vot delegat de Ruben Wagensberg arran d'una baixa mèdica. L'exercirà Marta Vilalta.

16.42h

Vox també amenaça amb un recurs al TC ·

El partit d'extrema dreta Vox també amenaça amb un recurs al TC si s'accepta el vot delegat de Carles Puigdemont i Lluís Puig. Prèviament, el diputat Juan Garriga havia demanat la convocatòria d'una junta de portaveus per a evitar els vots delegats. Tanmateix, Agustí Colomines li ha respost que no es podia convocar aquest òrgan perquè encara no s'havia constituït.

16.38h

Enganxada entre Colomines i Fernández pels vots delegats ·

El diputat del PP Alejandro Fernández demana la paraula per una qüestió d'ordre i el president de la mesa d'edat, Agustí Colomines, li respon: "Vostè sap que aquestes coses no existeixen." En segona instància, el dirigent del PP ha reclamat la paraula per fer una observació del reglament. Després d'un estira-i-arronsa breu, el president li ha atorgat trenta segons, però Fernández s'ha allargat força més per anunciar un recurs al TC si s'accepta el vot delegat de Carles Puigdemont i Lluís Puig.

16.32h

ERC deixa un escó buit per Ruben Wagensberg ·

ERC ha deixat buit l'escó número 76, al costat de Najat Driouch, per denunciar l'exili de Ruben Wagensberg, que fa mesos que és a Ginebra arran de la persecució contra el Tsunami Democràtic.

16.29h

Colomines acaba amb un missatge a favor de la cooperació ·

El president de la mesa d'edat, Agustí Colomines, acaba la seva intervenció fent una crida a la cooperació entre les forces catalanistes.

16.25h

"Aquí fa anys que sabem què significa la lawfare" ·

El president de la mesa d'edat, Agustí Colomines, destaca que Catalunya fa anys que és víctima de la lawfare i les males pràctiques de les clavegueres de l'estat espanyol. "Aquí fa anys que sabem què significa la lawfare", ha dit, en referència a la causa judicial contra la parella de Pedro Sánchez, Begoña Gómez.

16.18h

"La democràcia pot actuar com un element corrector" ·

El president de la mesa d'edat, Agustí Colomines, diu que la democràcia pot actuar com un element corrector, quan "la llei és font de conflicte", en referència a la situació política de Catalunya. En aquesta línia, diu que l'estat de dret no pot ser una cotilla contra l'expressió pacífica i democràtica de la ciutadania. "El món ha progressat gràcies a això", afegeix.

16.13h

"Una votació parlamentària no és un cop d'estat" ·

El president de la mesa d'edat, Agustí Colomines, menciona de manera implícita la votació de l'1-O. "Una votació parlamentària no és un cop d'estat. Encara que el resultat no agradi a tothom", ha dit. Abans de recordar que el parlamentarisme és la representació de la ciutadania. "A Espanya els jutges tenen un protagonisme exagerat", ha afegit.

16.09h

Comença el discurs d'Agustí Colomines ·

El president de la mesa d'edat, Agustí Colomines, comença el seu discurs –durarà poc més d'un quart d'hora– recordant com va trepitjar el parlament per primera volta com a assessor del diputat Josep Benet. "Em sento honorat que amb seixanta-sis anys tingui l'honor de presidir aquest parlament", ha dit.

16.08h

Minut de silenci per Joan Rigol ·

El president de la mesa d'edat, Agustí Colomines, comença la sessió amb un minut de silenci per l'ex-president de la cambra, Joan Rigol, que es va morir el 7 de maig.

16.03h

Comença el ple de constitució del parlament ·

El ple del parlament comença amb la conformació de la mesa d'edat, que presidirà el diputat de Junts Agustí Colomines (el parlamentari de més edat), amb les diputades Mar Besses (ERC) i Júlia Calvet (Vox), les més joves, com a secretàries.

15.33h

Els Comuns votaran en blanc a la segona votació i Josep Rull podria presidir el parlament

Jéssica Albiach, cap de llista de Comuns Sumar a les eleccions Catalunya 2024

Fonts dels Comuns expliquen que votaran la seva candidata, Susana Segovia, en la primera ronda de votacions a la presidència del parlament i, en la segona, votaran en blanc. D'aquesta manera, els Comuns tanquen la porta a la possibilitat de participar en una majoria alternativa perquè el PSC presideixi la cambra que passaria per la suma dels vots dels socialistes, el PP i els Comuns en una repetició de la fórmula per la qual fórmula per la qual Jaume Collboni va ser investit batlle de Barcelona, i això faria que el candidat més votat fos l'acordat per l'independentisme. Sobre això, Junts proposa Rull, que és ben vist per la CUP i també podria rebre el suport d'ERC.

15.29h

Vox votarà en blanc en la segona votació de la presidència del parlament

El cap de Vox al parlament, Ignacio Garriga, ha anunciat que el seu partit votarà en blanc a la segona ronda de la votació de la presidència del parlament.

14.37h

Com s'elegeix el president del parlament? ·

En una primera votació, els candidats necessiten majoria absoluta per a ser elegits com a president del parlament. Si això no passa, un escenari molt probable avui, es fa una segona votació entre els dos candidats amb més suports. En aquest cas només cal majoria simple per a ser investit president.

14.27h

Fernández diu que es farà un cordó sanitari al PP per evitar que entri a la mesa ·

El dirigent del PP, Alejandro Fernández, diu que es gesta un cordó sanitari per deixar la seva formació fora de la mesa del parlament. Un lloc que ocuparan, a parer seu, els Comuns. "Així se les gasten el PSC i els independentistes a Catalunya. No passa res: continuarem defensant els nostres principis i valors fins que es congeli l'infern", ha piulat.

14.21h

La CUP diu que la presidència hauria de ser per a ERC per evitar el vet dels Comuns ·

Les fonts de la CUP diuen que continuen negociant la possible configuració de la mesa del parlament. Ara, assenyalen que la presidència hauria de ser per a ERC per esquivar el vet dels Comuns a qualsevol candidat de Junts, com ara Josep Rull.

14.13h

La mesa d'edat i els vots de Puigdemont i Puig ·

La mesa d'edat, que regirà el primer ple de la quinzena legislatura, serà presidida pel diputat de Junts Agustí Colomines (el parlamentari de més edat) i les secretàries seran les diputades Mar Besses (ERC) i Júlia Calvet (Vox), les més joves. Aquesta majoria independentista hauria de facilitar que s’acceptessin els vots delegats de Carles Puigdemont i Lluís Puig.

Consulteu tota la informació sobre la mesa d'edat.

14.03h

El PSOE no preveu un avançament electoral a Catalunya ·

La portaveu del PSOE, Esther Peña, ha explicat que la seva formació no preveia una repetició electoral a Catalunya. En una conferència de premsa, després de l'executiva que ha analitzat els resultats del 9-J, ha dit que els socialistes respectaven el resultat electoral de totes les eleccions i no compartien l'estratègia de Feijóo de "fer eleccions rere eleccions fins a obtenir el resultat que hom vol". "No ho considerem ni ho valorem i tampoc, en aquest cas, a Catalunya", ha reblat.

13.54h

Reunió dels diputats del PSC ·

El grup parlamentari del PSC, integrat pels 42 diputats, es reunirà al Parlament de Catalunya a les 14.30. La trobada la presidirà el primer secretari, Salvador Illa. Dues hores abans que comenci el ple de constitució no se sap qui presidirà la cambra durant la nova legislatura.

13.52h

Junqueras formalitza la renúncia a la presidència d'ERC ·

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha comunicat a l'executiva del partit que renuncia a la presidència del partit, tal com va anunciar després dels resultats electorals del 12-M. Les funcions de la presidència les assumirà la secretària general, Marta Rovira, fins al congrés nacional que s’ha de fer el 30 de novembre.

Consulteu tota la informació sobre la renúncia de Junqueras.

13.51h

Puigdemont deixa de ser eurodiputat avui i perd les immunitats europees ·

El president a l’exili, Carles Puigdemont, avui deixarà de ser diputat del Parlament Europeu, tan bon punt adquireixi la condició de diputat del Parlament de Catalunya. Tot i la llei d’amnistia pendent d’aplicació, com a diputat del parlament tindrà menys protecció si els jutges espanyols la desobeeixen.

Consulteu tota la informació sobre la situació de Puigdemont.

13.45h

ERC diu que si el candidat a la presidència és del seu partit té més possibilitats d'èxit ·

Fonts d'ERC expliquen a VilaWeb que ara com ara no hi ha tancat cap acord sobre la presidència del parlament, i que la seva proposa continua essent que hi hagi una mesa antirepressiva. Diuen que el nom de qui la presideixi no és un problema, però que els preocupa que els vets creuats puguin frustrar-ho. Afegeixen que una candidatura d'ERC tindria més facilitats d'evitar aquests vets, però que aconseguir la presidència no és un objectiu en si mateix.

13.26h

Junts proposa Josep Rull com a president del parlament ·

El grup parlamentari de Junts per Catalunya ha proposat Josep Rull perquè presideixi el parlament, tal com han confirmat a VilaWeb fonts coneixedores de la negociació. A més, Junts també proposa que la diputada Glòria Freixa ocupi una secretaria de la mesa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor