MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] El Judici a Dani Alves, vist per a sentència

  • La fiscalia i l’acusació particular han elevat a definitives les penes de nou anys de presó i dotze, respectivament

VilaWeb
Clara Ardévol Mallol
07.02.2024 - 21:52
Actualització: 07.02.2024 - 22:39

Avui ha estat la darrera sessió del judici al futbolista Dani Alves per agressió sexual. Després que ahir acabessin de declarar tots els testimonis, avui s’han fet les pericials, formades, entre més, pels enregistraments de les càmeres de seguretat de la discoteca i la declaració dels pèrits forenses. També ha declarat el futbolista, que ha insistit en el relat que anava begut i que les relacions van ser consentides.

La majoria dels doctors que han declarat han reforçat la versió de la denunciant, i a més han desmuntat alguns mites habituals sobre les víctimes d’agressions sexuals. Tanmateix, la psiquiatra citada per la defensa d’Alves ha qüestionat alguns punts, com també ho ha fet el doctor citat per aquesta mateixa defensa, que ha posat en dubte que la denunciant patís una agressió sexual.

La defensa també pretenia reforçar, amb la declaració de dues psicòlogues de part, l’argument que anava molt begut, el que intentaran utilitzar com a atenuant en cas de condemna. Les pèrits citades per Alves, però, han fet trontollar el seu relat: “Podia distingir el bé del mal”.

La fiscalia i l’acusació particular han elevat a definitives les penes de nou anys de presó i dotze, respectivament. La defensa d’Alves n’ha demanat l’absolució i, alternativament, la pena d’un any de presó i una indemnització de 50.000 euros. La defensa també ha demanat la llibertat del seu client amb retirada de passaport, cosa que les acusacions han refusat.

Podeu recuperar el minut a minut del judici ací.

21.45h

Vist per a sentència

El judici queda vist per a sentència després que Alves hagi refusat el seu dret a l'última paraula. La defensa ha demanat la seva llibertat amb retirada de passaport.

21.06h

L'advocada d'Alves assenyala les declaracions de la denunciant i la seva amiga

L'advocada d'Alves, Inés Guardiola, ha assenyalat les declaracions de la denunciant i la seva amiga en les seves conclusions. Ha dit que la denunciant no té prou proves per a demostrar els fets i que els "no ho recordo" que ella i la seva amiga van repetir diverses vegades en les seves declaracions "evidencien una estratègia d'evitar entrar en contradiccions i eludir les preguntes".

També ha insistit en la seva actitud en els moments previs als fets. "Res no corrobora la seva incomoditat ni por". "No només ballaven cada vegada més enganxats, sinó que en un moment ella torna a buscar-lo". També ha dit que van ballar "de manera sexual" fins que van entrar al lavabo. "És un acte explícit de qui vol consentir".

Segons l'advocada, les empremtes trobades al lavabo demostren que la víctima estava en una postura que no es correspon amb el seu relat. "Les empremtes demostren que tenia les mans col·locades d'una manera compatible només amb el fet de fer-li una fel·lació". També ha defensat els sentiments de vergonya i culpabilitat de la víctima com a elements que reforcen la versió d'Alves.

Demana una sentència absolutòria, però diu que, si és condemnat, han de ser aplicats tres atenuants: un de reparació del dany, l'altre d'embriaguesa i l'altre de vulneració de drets fonamentals.

20.35h

L'advocada de la víctima recorda que no cal resistència per a demostrar la manca de consentiment

L'advocada de la víctima, Ester García, ha volgut afegir algunes coses al que ha dit la fiscal. "Les declaracions de la meva representada han estat persistents. Si hagués estat un relat après, a aquestes altures no diria 'vaig denunciar, per desgràcia'". "Tant se val si hi va haver perreo, ella dins del lavabo va repetir que volia marxar. Ja no s'ha d'acreditar la resistència física de la víctima, no som en aquest debat". També ha negat que hi hagi hagut cap vulneració de drets cap a Alves i ha recordat que la víctima té una síndrome d'estrès post-traumàtica greu.

19.55h

La fiscalia considera, en les seves conclusions, que el relat de la víctima és creïble

La fiscalia considera, en les seves conclusions, que el relat de la víctima és creïble, i que el fet que se sentís culpable per haver entrat voluntàriament al lavabo --sense saber on entrava-- és coherent amb la reacció de moltes víctimes d'agressions sexuals, com han detallat els forenses.

"La víctima ha estat molt valent durant tot el procés", ha comentat, i ha afegit que la denunciant va explicar que havia viscut moments "de terror" i que va pensar "que s'acabi ja". "El seu relat ha estat dur, ha viscut una situació molt complicada". "Crec que moltes dones ens hem sentit en alguna ocasió incòmodes en una sala de ball, i no hem sortit corrents, ningú no pensa que allò acabarà en agressió sexual". També ha dit que el fet que la víctima ballés amb ell era normal, com pot fer qualsevol noia.

"Encara que s'haguessin fet un petó, això no vol dir que ella després no pogués dir que no", ha afegit. "Jutjar la víctima per ballar amb ell, per haver acceptat una copa, per haver acceptat anar al reservat no és just. Que no cridés tampoc no vol dir que volgués, es va quedar congelada, per l'explicació que va donar que es quedava sense aire i que volia que tot s'acabés".

"La defensa ens vol fer creure que la víctima mentia perquè deia que no volia ser identificada. Llavors per què va denunciar?". També ha afegit que Alves ha donat "una bateria de versions" perquè al principi "es considerava impune". A més, ha recordat que les emprentes corroboren la versió de la víctima. "Si ella fa força cap enrere per a evitar fer-te la fel·lació, és difícil que confonguis els fets".

19.50h

La defensa demana una pena alternativament a l'absolució

La fiscalia i l'acusació particular han elevat a definitives les penes de nou i dotze anys de presó, respectivament. La defensa d'Alves ha demanat la seva absolució i, alternativament, la pena d'un any de presó i una indemnització de 50.000 euros.

19.17h

Alves insisteix que anava begut i que van ser relacions consentides

Després d'haver acabat les pericials, ha declarat Dani Alves, que només ha contestat les preguntes de la seva advocada. Ha explicat que el dia dels fets va quedar amb els seus amics per anar a dinar a La Taverna del Clínic. Ha dit que van demanar ampolles de diversos alcohols, entre més, cinc ampolles de vi. "Jo vaig beure dues ampolles de vi i algunes copes de whisky". Diu que també van fer una ronda de gintònics abans en un altre local, el Nubar, i després van anar a la discoteca. Explica que conduïa Bruno, el seu amic, perquè ell havia begut molt.

A Sutton, ha negat que les noies estiguessin incòmodes en cap moment. "En absolut, van arribar, ens van saludar, vam conversar, ens movíem, parlàvem els uns amb els altres, m'hi apropava, però des del respecte...". "Jo crec que sabien que era futbolista del Barça, em van intentar fer fotografies". "Jo i la denunciant vam estar una estona molt propers, ballant i gaudint". "Va començar a ballar més enganxada a mi, va enganxar la seva esquena, va fer perreo". També ha dit que la denunciant va posar la mà a les seves parts íntimes. "Vaig començar a parlar amb ella perquè anés al lavabo i em va dir que sí, no vaig haver d'insistir".

"Quan vam entrar al lavabo vaig seure a la tassa del vàter i em va fer una fel·lació". Alves ha retirat la cadira de la taula on declarava per a explicar, amb gestos i tot el cos, en quina posició suposadament van mantenir relacions sexuals. També ha dit que la denunciant va seure sobre seu i ell la va apartar per ejacular fora. El futbolista ha negat haver donat bufetades a la noia, haver-la insultat o haver-la tirat a terra. També ha negat que va intentar practicar-li sexe oral.

Quan la seva advocada li ha preguntat si la víctima en algun moment va dir que no o va fer algun gest de voler parar, ha dit que no, que ambdós estaven gaudint i no va fer cap senyal.

Sobre els canvis de versions que ha anat fent durant tot el procés, ha reiterat que primer va negar els fets per por de la reacció de la seva dona. Quan ha recordat com va saber que era investigat, Alves s'ha posat a plorar i ha hagut de parar la declaració uns segons, i això s'ha repetit dues vegades. Sobre la seva situació econòmica en aquell moment, ha dit que estava "arruïnat". "A Brasil tenia els comptes embargats i un deute amb Hisenda".

18.55h

Continua el visionat dels enregistraments de Sutton

Continua el visionat dels enregistraments de les càmeres de seguretat de Sutton i de la càmera unipersonal del primer agent dels Mossos d'Esquadra que va atendre la víctima. Se'n projecta una selecció des de diferents punts de vista, que han acordat les parts. Fa més d'una hora que dura i es preveu que en duri dues. La premsa no té accés a aquestes imatges.

17.41h

Es reprèn el judici amb el visionat dels enregistraments de Sutton

Es reprèn el judici amb el visionat dels enregistraments de la càmera de seguretat de Sutton. La premsa no té accés a aquestes imatges.

17.10h

Recés de mitja hora

La jutgessa ha dictat un recés de mitja hora abans que es passin a veure els vídeos de les càmeres de seguretat de Sutton.

17.09h

Les psicòlogues citades per Alves acaben desmuntant l'atenuant de l'alcohol: "Podia distingir el bé del mal"

Dues psicòlogues forenses citades per la defensa d'Alves han parlat de l'estat psiquiàtric del futbolista. "No té disfuncions sexuals ni parafílies", han dit. Malgrat admetre que no existeix un perfil concret d'agressor sexual, han parlat de la seva biografia. "Hem analitzat la biografia d'Alves i no hem trobat cap factor que pugui ser compatible amb una persona amb tendència a la impulsivitat o l'agressivitat. No es pot afirmar rotundament, però és poc probable que una persona amb aquestes característiques tingui tendència a l'agressió".

També han parlat de la qüestió de l'alcohol, que la defensa busca utilitzar com a atenuant en cas de condemna. Tot el que han dit semblava reforçar la defensa, fins que l'advocada de la víctima, Ester García, ha acabat arrencant una declaració determinant. "Segons les càmeres de Sutton, en menys d'una hora va prendre sis copes. L'alcohol que va prendre podria haver afectat la seva capacitat per a desinhibir-se i l'afectació a nivell cognitiu, important en situacions de sociabilitat", han començat dient les psicòlogues. "Es pot veure al vídeo, perquè es relacionava amb persones que no coneixia i perquè a més sembla que caigui. No està acostumat a l'alcohol, tot el contrari". Això sí, la resposta que han donat a l'acusació particular ha fet caure tot el relat: "Podia distingir el bé del mal perquè no tenia una distorsió de la realitat. Sabia què succeïa".

16.50h

La defensa d'Alves intenta desmuntar els informes forenses

La psiquiatra citada per la defensa d'Alves continua intentant desmuntar els informes forenses fets a la víctima. Ha explicat que calia una entrevista més en profunditat amb ella i que som davant d'"una sèrie dades incongruents entre si". També ha dit que la influència dels mitjans és el que pot haver afectat la víctima. "No qüestiono el malestar de la denunciant, però des del primer moment tot gira al voltant de la por a ser identificada". "No ens han pogut demostrar que l'informe d'estrès post-traumàtic està basat en les seves afirmacions. Té un trastorn d'ansietat i el factor de l'impacte ambiental és absolut".

16.32h

El forense de la defensa d'Alves posa en dubte que fos una agressió sexual

El metge forense citat per la defensa d'Alves sí que ha posat en dubte que la denunciant patís una agressió sexual. Ha dit que en l'informe mèdic que es va fer a la víctima no s'aprecien prou lesions físiques tenint en compte el seu relat. "No concorda la versió de la noia amb el que detalla l'informe mèdic", ha dit. "Si una pacient diu que hi va haver un coit dolorós, és estrany que no detectem res. L'absència total i absoluta d'una tumefacció a nivell de vulva o llavis menors, una exploració tan normalitzada, fa pensar que el coit no va ser tan traumàtic. En el 80% dels casos he vist lesions mínimes". Anteriorment, però, la resta dels forenses han dit que en molts casos aquestes lesions no apareixen. Aquest doctor també ha alertat que les mostres que van trobar a la noia són "compatibles" amb Alves, però no són "coincidents".

16.19h

Continuen les discussions amb la psiquiatra de la defensa d'Alves

Les discussions amb la psiquiatra de part, citada per la defensa d'Alves, han continuat. Ha qüestionat que la víctima patís estrès post-traumàtic perquè diu que primer no es va establir així als informes, que parlaven d'ansietat. També ha defensat que la víctima no prenia prou medicació per tractar-se d'un trastorn d'estrès post-traumàtic. Dos dels doctors han qüestionat que hi hagi una relació directa entre la quantitat de medicació i l'existència o no del trastorn.

16.14h

Els doctors desmenteixen alguns mites sobre les víctimes d'agressions sexuals

Els doctors que van atendre la denunciant han continuat declarant i han aclarit alguns mites que s'acostumen a fer servir contra les víctimes en aquests casos, i que també ha utilitzat la defensa d'Alves en algun moment. Per exemple, han explicat que és normal que les víctimes tinguin buits de memòria. "No tenia clar si va acabar fent una fel·lació o no", han explicat, i han dit que aquestes llacunes són normals i habituals. També han dit que és habitual paralitzar-se i no reaccionar, perquè és un mecanisme de defensa, així com la sensació de culpabilitat. "Aquesta vivència de culpabilitat acostuma a estar associada a la condició de víctima, de manera genèrica".

15.55h

Discussió entre la psicòloga forense i la psiquiatra de la defensa

La psicòloga que va atendre la víctima ha explicat que li van fer reconeixements posteriors al primer amb pèrits privats de part. Ha explicat que la psiquiatra que venia de part de la defensa d'Alves només va fer una pregunta. En aquest moment aquesta psiquiatra l'ha interromput i ha dit que el que va passar és que ella no li va deixar intervenir, que si li hagués permès d'intervenir hauria fet més d'una pregunta a la víctima.

"No hi havia cap motiu que indiqués simulació de símptomes", ha dit la psicòloga, sobre la víctima. "També es complien els criteris de simptomatologia post-traumàtica, tenia un quadre de trastorn post-traumàtic".

15.35h

Declaren diversos dels doctors que van signar els informes

Declaren diversos doctors que van atendre la víctima i van signar alguns dels informes. "Va arribar amb certa tensió, però era coherent, educada i explicava les coses. En alguns moments havia de parar", ha explicat un d'ells, que també ha dit que no els va explicar que l'agressor era una persona famosa. Un altre doctor també ha dit que va mostrar "ansietat" i "fragilitat emocional".

Sobre la ferida de la víctima al genoll, un dels doctors ha dit que és "poc probable" que aquesta ferida no fos fruit d'una agressió o una caiguda. És a dir, que és més probable que sigui producte d'una agressió o una caiguda que no pas del fet d'estar de genolls, tot i que han dit que és "complex" assegurar-ho.

Sobre si és freqüent o no que hi hagi lesions vaginals en les agressions sexuals, un dels metges ha dit que "tot és possible". "L'absència total de lesions no és el més freqüent en les agressions sexuals, però pot passar. Ho veiem més en agressions amb submissió química o amb una inhibició conductual que fan que la víctima no pugui defensar-se". "Que no hi hagués cap lesió no vol dir que fos una relació consentida", ha afegit un altre doctor. Aquestes preguntes s'han fet perquè l'informe forense no va detectar lesions vaginals.

La fiscalia també ha preguntat sobre si la lubricació és possible en una agressió sexual, un argument que havia fet servir la defensa d'Alves. Un dels doctors ha contestat que sí que és possible, que no es pot fer sempre una correlació entre lubricació i relacions consentides.

15.22h

Declara la doctora del Clínic que va atendre la denunciant

Comencen les pericials amb la declaració de la doctora del Clínic que va atendre la denunciant. És un dels doctors que va signar l'informe i que va explorar la víctima. És l'únic que ha dit, les parts no li han fet pràcticament cap pregunta.

15.18h

Comença la tercera sesssió del judici

Comença la tercera sessió del judici a Alves. Avui Alves ha entrat a la sala emmanillat i pel recorregut habitual que fan tots els presos.

06.02.2024
18.16h

Acaba la sessió d'avui

Amb la declaració de Joana Sanz ha acabat la sessió d'avui. Demà és previst que declari Dani Alves.

18.06h

Joana Sanz diu que Alves va arribar begut a casa

Joana Sanz, la dona de Dani Alves, ha dit que va parlar per WhatsApp amb el seu marit i que li va dir que no vindria a sopar. Diu que per la nit va arribar molt borratxo, fent olor d'alcohol i que fins i tot va topar-se amb un moble de la casa. També ha dit que va caure desplomat al llit.

Ha negat que el futbolista li digués que no anés amb ells perquè era una "nit de nois". També ha dit que l'endemà el futbolista no li va explicar res del que havia passat a la discoteca, només que va sortir amb uns amics.

17.46h

Es reprèn el judici amb la declaració d'altres amics d'Alves

Continua el judici amb més testimonis de la defensa. Declara Ulisses, que va dinar amb Dani Alves aquell dia. "Vam beure molt de vi i whiskey", ha dit. Concretament ha parlat de cinc ampolles de vi i, després, cinc gintònics.

També ha declarat un altre amic, que ha insistit que van beure quatre ampolles de vi i finalment van prendre whiskey. "Alves va ser qui més va beure".

17.09h

Recés de mitjà hora

Després d'una declaració molt breu de dos agents dels Mossos, la jutgessa ha dictat mitja hora de recés.

17.02h

El primer agent que va atendre la víctima: "Plorava molt i ens va costar calmar-la"

Declara el primer agent que va atendre la víctima: "Plorava molt i ens va costar calmar-la. Ens va dir que li havia tocat els genitals per a dins i les amigues ens van dir que hi havia hagut penetració. Elles també estaven molt nervioses i van explicar-me que aquesta persona també els havia fet tocaments i que volien denunciar els fets. Deia que no volia diners, volia justícia, i nosaltres la vam assessorar. El responsable de la discoteca ens va dir que hi havia hagut una agressió per part de Dani Alves".

16.48h

L'agent que va atendre la víctima a la discoteca: "Estava en xoc, superada pels fets"

L'agent que es va dirigir a la discoteca la nit dels fets ha explicat que la jove es trobava "en xoc, superada pels fets". "Se sentia culpable de tot el que havia passat i li vam dir que no ho era, la vam intentar calmar i li vam explicar tot el procés", ha afegit. A preguntes de l'advocada d'Alves, ha contestat que la víctima li va dir que havia entrat voluntàriament al lavabo. Quan li han preguntat si la denunciant va fer referència a si s'havien fet un petó en algun moment, ha contestat que sí.

Després d'aquest testimoni, ha declarat un agent de la policia científica que va fer la inspecció ocular aquell dia. Havia de declarar un dels seus companys, però finalment no ha estat necessari. També ha declarat un dels pèrits que va fer l'informe de les empremtes digitals trobades al labavo. Ha dit que eren de la denunciant.

16.32h

Declaren agents dels Mossos d'Esquadra: "La versió de la víctima estava corroborada per les imatges"

També ha declarat una agent dels Mossos d'Esquadra que va visualitzar les gravacions de les càmeres de Sutton i va signar l'atestat. La primera declaració de la víctima es va prendre el dia 2, quan va presentar denúncia. L'atestat es va presentar deu dies després dels fets. Segons la investigadora, durant aquest temps van estar en contacte amb l'advocada d'Alves. També ha declarat l'agent que va detenir Alves.

Després ha declarat l'agent que va atendre la víctima i també visualitzar les imatges. "Estava francament nerviosa i afectada", ha explicat. "La versió de la víctima estava corroborada per les imatges". Una altra agent, que li va prendre declaració, ha explicat que la víctima va intentar tranquil·litzar-se durant el procés. "Va dir que no pensava denunciar perquè li feia por que se sabés el seu nom, però al final va decidir de fer-ho. Deia que no la creurien perquè l'acusat era una persona coneguda". "Quan va explicar l'agressió es va posar molt nerviosa".

15.47h

L'amic de Dani Alves diu que van beure molt i que les amigues de la víctima no estaven preocupades

Bruno, l'amic de Dani Alves que l'acompanyava aquella nit, també ha declarat avui, en portuguès i amb l'ajuda d'una traductora. Ha explicat com van anar a sopar, a fer unes copes i van acabar al VIP de Sutton, que el cambrer va convidar les noies a cava i que van ballar i s'ho van passar bé. "Alves va anar al labavo i després hi va entrar la noia. Jo vaig quedar fora amb les altres noies. Estàvem ballant, fent bromes...".

També ha dit que Alves no li va dir què anava a fer al lavabo i que, quan va sortir-ne, es va quedar al seu costat i van continuar ballant en el reservat. Sobre la sortida de la víctima del lavabo, ha dit: "Va venir, va parlar amb mi i amb la cosina i es va acomiadar. La cosina em va fer un petó a la galta".

Diu que ell i Alves van marxar perquè era tard i havien begut molt. Diu que qui conduia era ell i que va dur Alves a casa seva. També ha dit que no va veure la denunciant plorar perquè "el passadís era fosc". La fiscalia ha posat de manifest que aquesta declaració és contradictòria amb la que va donar la darrera vegada, quan va dir que havien marxat perquè Alves es trobava malament de la panxa. Quan li ha preguntat el perquè d'aquest canvi de versió, Bruno ha dit que en aquell moment hi va haver un problema amb la traducció.

L'advocada de la víctima, Ester García, ha fet notar altres contradiccions de la declaració. Per exemple, que en un primer moment Bruno va dir que les noies no sabien qui era Alves. Ara ha dit que sí que ho sabien. S'ha tornat a escoltar la primera declaració per a comprovar la contradicció i l'amic ha acabat dient que, en la primera declaració li van preguntar si el coneixien personalment, no com a famós.

García també ha demanat de repetir la gravació de la declaració en el moment en què li van preguntar quantes copes havien pres, perquè no quadrava el nombre que va dir en un primer moment amb el d'avui.

A més, ha explicat que l'endemà no van comentar res relacionat amb aquella nit, tampoc els dies posteriors, quan van arribar a Mèxic "perquè la mare de la seva dona estava malament i ell estava trist".

L'advocada d'Alves li ha preguntat per la quantitat d'acohol que van beure aquell dia. "Ell va beure una ampolla i mig de vi i quatre copes de whiskey", ha dit, sobre el que va beure durant el sopar. "Després, al club, vam beure quatre gintònics". Sobre el moment d'arribar al VIP ha dit que Alves i la denunciant ballaven "de manera sexual i propera, però respectuosa". També ha dit que les noies no estaven preocupades per l'estat de la seva amiga, que estaven fent bromes, i que, quan va sortir del labavo, no tenia res estrany ni cap ferida.

15.36h

Declara un advocat que treballava amb l'amiga de la víctima

També ha declarat un advocat que tenia relació laboral amb una de les amigues de la víctima. L'amiga li va explicar per telèfon que havien tingut un "incident" amb Dani Alves i va parlar-li també d'"agressió sexual" i "violació".

15.28h

Declara l'auxiliar de sala de Sutton

També ha declarat l'auxiliar de sala de Sutton, que ha explicat que li va curar la ferida del genoll a la víctima. Ha explicat que les noies van comentar que la denunciant volia entrar, però que en cert moment es va penedir de ser allà. "Van dir que estava segura d'on anava i què anava a fer, però després es va penedir".

15.23h

El responsable de sala de Sutton reforça el relat que Alves anava begut

El segon testimoni del dia és el responsable de sala de Sutton. "La noia estava plorant i no em va explicar res. Li vaig preguntar si volia denunciar i ella deia que no, que ningú no la creuria". Malgrat que aquesta declaració coincideix amb la del director de Sutton i les dues acompanyants de la denunciant, l'amiga i la cosina, que van declarar ahir, també reforça el relat de la defensa sobre el fet que Alves anava begut: "Aquell dia no estava com sempre. Vaig notar que havia begut o havia fumat alguna cosa, no actuava com sempre". La defensa busca que l'alcohol sigui un atenuant per al futbolista en cas de sentència condemnatòria.

15.11h

Declara el director de Sutton

Comença la segona sessió del judici amb la declaració del director de Sutton. Diu que aquella nit no va interactuar amb Alves. Explica que va veure que una noia estava plorant i li van explicar que havia estat víctima d'una agressió sexual. "Va costar molt que ens digués què havia passat". "Em va explicar que va entrar de manera voluntària, però que quan va voler sortir, no va poder. Em va dir que no la creurien i primer no volia activar el protocol d'agressions. Ella volia marxar a casa i vam intentar convèncer-la que es quedés".

15.07h

Segona jornada del judici a Dani Alves

A punt de començar la segona jornada del judici a Dani Alves. Ahir la víctima va ratificar la seva declaració a porta tancada i la seva amiga, la seva cosina i diversos treballadors de Sutton també van declarar. Avui és previst que hi declarin vint-i-dos testimonis, entre ells treballadors de la discoteca, l'amic del futbolista que el va acompanyar aquella nit, agents dels Mossos d'Esquadra i la seva dona, Joana Sanz. Si tot va segons el calendari previst, demà acabarà el judici amb la declaració d'Alves, que la jutgessa va acceptar que es traslladés al darrer dia, tal com va demanar la defensa.

05.02.2024
16.52h

Acaba la sessió d'avui. El judici es reprendrà demà a les 15.00.

16.52h

Declara un dels porters de Sutton

Avui ha declarat també un dels porters de Sutton, que ha dit que va veure la denunciant plorant amb la seva amiga. Diu que primer no li volia explicar res, però després li van dir que havia tingut un problema amb algú molt important per a ella.

16.36h

Declara un altre dels cambrers de Sutton

Declara un altre dels cambrers de la discoteca Sutton que van treballar aquella nit. Explica que el seu cap li va dir que deixessin oberta la suite, on hi ha un sofà i una nevera, entre més coses. El lavabo era a la part de sota de la suite. Ha explicat que la porta del lavabo de la suite sempre és oberta i de fora es veu que és un labavo.

16.27h

Declara un dels cambrers de Sutton

També ha declarat un dels cambrers de la discoteca Sutton que van treballar aquella nit, que ha explicat com l'amic de Dani Alves li va demanar que fes passar les noies al reservat. Diu que no va veure "res estrany" en aquell moment.

16.10h

Insistència amb les preguntes sobre com la víctima ballava amb Alves

La defensa ha tornat a incidir en com van ballar de junts Dani Alves i la denunciant, i ha preguntat insistentment de quina manera ballaven i si la noia reia o no. La defensa també li ha preguntat si recorda que la víctima va dir que s'havia fet un petó amb Alves. L'advocada incideix molt en els moments previs als fets i també en els posteriors, i en comentaris que hauria fet gent de la discoteca.

15.50h

Es reprèn el judici amb el testimoni de la cosina de la denunciant

Una altra de les noies que van acompanyar la denunciant aquell dia a la discoteca, la seva cosina, ha estat la primera a obrir la sessió de tarda del judici. Així com l'altra amiga, ha declarat emocionada i amb dificultats en alguns moments, i ha repetit que les van convidar al VIP i que els van oferir copes. "Al principi estàvem bé, però després vam començar a estar incòmodes. Ballaven molt a prop nostre i en alguns moments ens van tocar. Dani Alves va posar la seva en la meva zona íntima."

"Quan vaig veure sortir la meva cosina del lavabo vaig veure que tenia molt mala cara. Em va dir que necessitava marxar i vam marxar d'allà." La declaració de la cosina ha coincidit completament amb la de l'amiga respecte de què repetia la víctima després dels fets. "Els dies després no podia ni parlar del tema. Ni ella mateixa s'ho creia. [...] Encara avui no dorm, s'ha de medicar, té migranya i no treballa ni surt de casa." Com l'altra testimoni, ha dit que Alves no anava especialment begut.

Novament, la defensa d'Alves ha volgut buscar contradiccions en la declaració de la testimoni sobre com van saber que era una persona coneguda. La jutgessa ho ha tornat a impedir.

14.48h

Nou recés de quaranta-cinc-minuts

La jutgessa ha dictat un nou recés de quaranta-cinc minuts per a dinar. Després es reprendrà el judici.

14.46h

Preguntes sorprenents a l'amiga de la denunciant

Malgrat que l'amiga de la denunciant ha deixat molt clar que la víctima va sortir del lavabo plorant i repetint una vegada i una altra que li havia fet molt de mal, li han preguntat si la jove li va deixar clar que les relacions no havien estat consentides. La defensa també ha fet unes quantes preguntes que no tenen a veure directament amb els fets jutjats. Per exemple, si la denunciant havia ballat amb Alves de manera molt pròxima o si considera que estaria penedida d'haver tingut relacions amb un desconegut en un lloc públic. La defensa també ha dit que en cert moment la testimoni es contradeia, cosa que el tribunal ha refusat.

14.31h

Testimoni molt dur de l'amiga de la denunciant, que recorda una "actitud bavosa" per part d'Alves

Testimoni molt dur de l'amiga de la denunciant, que ha explicat, amb dificultats i emocionada en alguns moments, la història des del principi: eren a la discoteca quan un grup d'homes les van convidar a pujar a la zona VIP. Al cap d'una estona, van saludar Dani Alves, que diu que tenia una "actitud bavosa" i la va agafar molt per la cara a l'hora de fer-li dos petons. "Em vaig sentir tensa i gairebé em toca el cul", ha dit. També ha recordat que la cosina de la víctima va comentar: "M'acaba de tocar el cony." "Va prendre una actitud obsessiva amb la denunciant, va tenir la mateixa actitud bavosa que amb mi, estava tensa."

Va assabentar-se de l'agressió sexual perquè una tercera noia li va dir que a la víctima li havia passat alguna cosa. "La vaig trobar plorant desconsolada. La conec des dels tres anys i mai no l'he vist plorar així. No parava de repetir que li havia fet molt de mal i havia ejaculat dins. Em va sortir posar-me a plorar amb ella. Em deia que volia marxar i jo li deia que no, que havia de denunciar. Ella tenia por de fer-ho per si la gent pensava que ho feia per diners. [...] Des de llavors està molt malament. Ha perdut molt de pes, està molt ansiosa i no es fia de ningú. Pensa constantment que la persegueixen i li fan fotografies."

14.14h

S'acaba la declaració de la denunciant

Es reprèn la sessió després de la declaració de la denunciant, que ha durat una hora i quart i que s'ha fet completament a porta tancada. La jove ha ratificat el que sempre ha mantingut: que Alves la va agredir sexualment. Comença la declaració d'un dels testimonis, el de l'amiga de la denunciant.

13.14h

Les úniques imatges del judici que s'ha permès de prendre

Un dels elements que marquen el judici al futbolista Dani Alves és la manca d'imatges que se'n podran tenir. Però, al començament del judici, les agències de comunicació n'han pogut captar algunes, tant de l'acusat com del tribunal i les parts.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

12.54h

Comença la declaració de la víctima, a porta tancada

Comença la declaració de la víctima, que es fa a porta tancada per garantir-ne la protecció, malgrat les queixes de la defensa. Tampoc la premsa no pot tenir cap mena d'accés a aquesta declaració.

12.46h

La jutgessa refusa la majoria de peticions de la defensa d'Alves, però accepta que declari en la darrera sessió

Isabel Delgado, presidenta de la secció 21 de l'Audiència de Barcelona, ha denegat les peticions de la defensa de Dani Alves. Inés Guardiola havia dit que s'havia vulnerat el dret de defensa del seu client perquè no va ser avisat des del principi que era investigat. Delgado ha dit que no s'observa cap anomalia en aquest procés perquè és el procediment habitual quan uns fets no han estat encara denunciats.

En general, ha dit que no s'observa cap indefensió durant el procés que porti a la nul·litat de la causa. Sí que ha acceptat, però, la petició de la defensa que Alves declari en la darrera sessió, amb un coneixement ple de totes les proves practicades. Si el judici avança com és previst, per tant, Alves declararia dimecres al vespre.

11.56h

Recés de mitja hora

El tribunal ha dictat un recés de mitja hora per valorar les qüestions prèvies. La defensa d'Alves demana la suspensió del judici oral i al·lega vulneració del dret de defensa.

11.51h

L'acusació particular tampoc no veu indefensió cap a Alves

Pren la paraula l'advocada de la denunciant, Ester Garcia, que diu, entre més qüestions, que en el seu moment Alves no va recórrer en contra i denunciar la vulneració del dret de defensa que al·lega ara. "No exigeix la indefensió", ha dit.

11.29h

La fiscal desmunta les qüestions prèvies de la defensa

La fiscal considera que no s'ha vulnerat el dret de defensa de Dani Alves, entre més qüestions perquè no es podia avisar l'acusat abans d'una denúncia de la víctima. També ha dit que no era veritat que no es permetés de ser present a un pèrit de part en el reconeixement de la víctima. També s'oposa a la suspensió del judici oral per fer un nou reconeixement a la víctima, tal com demana la defensa, perquè implicaria revictimització. A més, ha recordat les tres versions diferents que va donar Dani Alves al principi i ha recordat que la víctima també ha estat jutjada mediàticament i per l'opinió pública, a més d'haver patit la difusió de les seves imatges. Sobre la suposada "situació econòmica ofegada" que ha parlat la defensa d'Alves, la fiscalia ha dit que no entén a què es refereixen, tenint en compte la seva nòmina milionària com a futbolista.

11.25h

Primeres imatges de Dani Alves al judici

S'han publicat les primeres imatges de Dani Alves al judici, les úniques que s'han permès de fer, solament a les agències. Alves no ha anat emmanillat en cap moment.

10.40h

La defensa d'Alves denuncia un "judici paral·lel" i vulneració del dret de defensa

L'advocada de Dani Alves, Inés Guardiola, comença les qüestions prèvies al·legant la vulneració del dret de defensa i un judici paral·lel al seu client. "Es va engegar una actuació d'amagat. Va ser una investigació policíaca sense coneixement del ciutadà." La lletrada defensa que Alves s'hauria pogut fer una prova d'alcohol en sang si l'haguessin informat hores després dels fets. És precisament l'alcohol l'element que la defensa vol fer servir per intentar que el futbolista tingui un atenuant en cas de sentència condemnatòria.

L'advocada denuncia que no el van informar de les actuacions amb prou antelació i a més de manera fragmentada. També ha denunciat una "condemna social" i la revelació del contingut del sumari, com també el fet que en un primer moment no es deixés actuar un pèrit de part.

L'advocada demana la suspensió del judici oral i que es practiqui una nova prova. També que es declari vulnerat el dret de la presumpció d'innocència pel judici paral·lel que considera que ha viscut Alves. A més, ha defensat que la jutgessa d'instrucció va prendre decisions sobre la presó provisional del futbolista arran d'informacions periodístiques, i no pas judicials. Finalment, també ha criticat algunes mesures preses per no revictimitzar la denunciant, com ara el fet de declarar amb la veu distorsionada, i ha demanat que el futbolista declari en la darrera sessió del judici.

10.35h

L'acusació particular aporta un document de baixa laboral

L'acusació particular, representada per l'advocada Ester Garcia, ha aportat en les qüestions prèvies el document de baixa laboral de la víctima vigent fins ara.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any