MINUT A MINUT

El debat de política general es reprendrà demà a la tarda amb les propostes de resolució

Un moment del debat de política general d'avui (fotografia: ACN).
Redacció
09.10.2024 - 09:00
Actualització: 09.10.2024 - 18:33

El debat de política general, el primer amb Salvador Illa com a president de la Generalitat de Catalunya, s’ha reprès. En la jornada d’ahir, el president va encetar el debat amb un discurs centrat en l’habitatge i el model del finançament. Va prometre d’invertir 4.400 milions d’euros per crear 50.000 habitatges públics abans del 2030. “És la mobilització més gran de recursos públics feta mai per una comunitat autònoma en matèria d’habitatge”, digué.

Avui, hi ha hagut sessió al matí i a la tarda, amb les intervencions dels grups parlamentaris. Els grups intervindran seguint l’ordre de més representació a menys, però acabant amb el PSC-Units. Així, doncs, l’ordre serà: Junts, ERC, PPC, Vox, Comuns, CUP, Aliança Catalana i PSC-Units. Cada grup ha tingut un torn d’intervenció de trenta minuts. El president ha pogut respondre individualment a tots els grups, que han tingut deu minuts cadascun per replicar, i també una contrarèplica. El discurs d’Illa d’ahir no va convèncer la majoria dels partits polítics, llevat dels Comuns, que van dir que “la música sona bé”.

Aquesta tarda, han intervingut els partits que no ho han fet al matí, la CUP, Aliança Catalana i el PSC. El president també ha fet rèpliques. El debat de política general es reprendrà demà a la tarda, a les 17.00, amb la votació de les propostes de resolució.

18.16h

Rull suspèn la sessió

El president del parlament, Josep Rull, en el tram final de la sessió d'avui, ha fet referència al codi de conducta del parlament, concretament, en l'article 7, que fa referència a l'actitud exemplar. L'article diu que els diputats han de mantenir una conducta respectuosa amb altres diputats i ciutadans, sense discriminació per cap motiu (gènere, orientació sexual, creences, etc.), i que han d'emprar un llenguatge adequat i fomentar una interacció constructiva, cordial i dialogant amb tothom.

El president del parlament ha suspès la sessió. Es reprendrà demà a les 17.00, quan es debatran i votaran les propostes de resolució.

18.07h

Pedret parla del conflicte polític

Pel que fa al conflicte polític, Pedret diu que s'ha d'abordar i s'han de trobar consensos. "Una societat dividia per meitats no avança, es paralitza. Cal buscar els espais centrals", ha comentat. Segons ell, el referèndum pot servir per fer valdre l'opinió de la ciutadania, però ha dit que el PSC vol cercar una altra fórmula més col·lectiva per a plasmar les grans tendències. Pedret ha interpel·lat Junts i li ha dit que el PSC no pretén d'arraconar-los. Pedret ha dit que els agradaria que fossin interlocutors per a trobar consensos de país. "Demano que explorem allò que ens puguem posar d'acord", ha comentat.

18.06h

Discurs centrat en polítiques públiques

Pedret fa un discurs en defensa polítiques públiques. Diu que s'han de millorar els serveis públics i combatre les desigualtats. "Les societats més felices són les que estan més cohesionades socialment, les que manifesten poder confiar en el veí i poders públics", ha comentat. Segons que ha dit, volen construir un mur de contenció per a combatre els discursos d'odi. "No ens dividiran pels accents, aspectes o afectes. Tota aquesta qüestió que la identitat està amenaçada de persones que venen de molts indrets, és fal·laç.

17.51h

Pedret diu s'han dit unes quantes fal·làcies

Segons el president de grup parlamentari del PSC, Ferran Pedret, avui hi ha hagut un debat interessant, malgrat que "hi ha hagut discrepàncies radicals". No obstant això, diu que hi ha hagut algunes fal·làcies. I ha posat d'exemple que el PSC té una crítica radical al capitalisme.

17.45h

Intervé el PSC

Un cop acabades les intervencions de l'extrema dreta d'Aliança Catalana i del president Illa, intervé el president del PSC, Ferran Pedret.

17.07h

Intervé Aliança Catalana

Un cop acabada la intervenció de la CUP, ara és el torn de l'extrema dreta d'Aliança Catalana.

16.52h

Estrada apunta que Illa té un tarannà convergent

Segons Estrada, la transició energètica del PSC consisteix a salvar els mobles a l'oligopoli. Segons ella, el govern facilita que l'oligopoli pugui adquirir terrenys barats i perquè tinguin més beneficis. En l'àmbit de l'aigua, creu que Illa pensar a com crear més dessaladores perquè el turisme de luxe "pugui continuar tenint via lliure". També es queixa que el govern tingui un "tarannà convergent". "Quan li diem que el seu partit té un tarannà convergent, li diu el mateix Artur Mas", ha comentat Estrada.

16.48h

Torn de rèplica d'Estrada

Laia Estrada replica al president Illa que els pobles tenen limitacions notables. "Allà on hem governat i a molts pobles, el primer que s'ha fet és posar-nos a disposició de la gent", ha comentat. Segons ella, s'ha fiscalitzat per tot el que es podria internalitzar. "Tenim contradiccions i les assumim", ha comentat. Estrada ha lloat les seves polítiques d'habitatge, que considera que són valentes.

16.45h

Illa defensa que cal una cohesió social

El president Illa considera que cal un mínim de cohesió social. Diu que hi ha una bona sanitat: "Qualsevol persona que es troba en una situació sanitària és greu, se l'atén". També ha lloat l'educació pública. Per tot això, diu que cal cohesió social.

16.35h

Illa considera que la CUP no practica les polítiques que predica

El president Salvador Illa considera que la CUP opta pel rupturisme i la revolució. Segons ell, el partit predica aquesta mena de polítiques, però no les practica a Girona o a Berga, on govern la CUP. "No veig l'esperit revolucionari. Una cosa és predicar i l'altra és fer", ha comentat. Segons Illa, amb governs municipals del PSC s'han fet transformacions gradualment, tot posant d'exemple el barraquisme a Barcelona o la situació de Santa Coloma de Gramenet. "De mica en mica, després de quaranta anys, se li ha donat la volta. Puc aportar uns resultats positius", comenta. El president Illa ha dit que coincideix amb alguns plantejaments de la CUP, però discrepa amb el mètode. I els ha avisat que els costarà de convencèr-lo. També ha demanat a la CUP que posi exemples de les polítiques que prediquen per agafar exemples.

16.33h

Respon el president Illa

Després de les intervencions d'Estrada i Vega, intervé el president Salvador Illa.

16.22h

Dret a l'habitatge, Copa Amèrica i inflació

Vega diu que sona bé quan Illa diu que vol ser el govern de tothom, però diu que el model no queda clar. Ha criticat durament la manca de drets en l'àmbit de l'habitatge, el paper dels fons voltors i la col·laboració publico-privada. "Ens agradaria que deixessin de pagar la festa dels multimilionaris", ha dit. També s'ha queixat de la Copa Amèrica. Segons Vega, Illa sempre recau en polítiques convergents i diu que és un govern de pedaços. "Les seves propostes ens semblen pa dur per avui i frustració per a demà", ha comentat. Vega també ha criticat la manca de polítiques en l'àmbit de la inflació.

16.16h

Laure Vega considera que es planteja un govern gris

Després de Laia Estarda, ha començat la intervenció de Laure Vega, també de la CUP. Segons Vega, Catalunya està exhausta i es planteja un govern gris. Segons Vega, Catalunya és exhausta a causa de la repressió, la llei mordassa, l'aplicació de l'article 155 i arran del paper que juga el TC, que avui mateix ha anul·lat bona part de la llei d'habitatge catalana.

16.13h

La CUP critica el model d'Illa

Laia Estrada ha criticat la col·laboració públicoprivada. Ha parlat d'uns quants temes, com ara l'energia, on ha dit que s'ha d'apostar per les renovables i la sobirania energètica. Ha criticat que el govern defensi l'ampliació de l'aeroport i considera que la proposta d'Illa "és la de sempre". "Receptes sociovergents de sempre. Les mateixes que ens han dut a la situació actual", ha dit.

16.05h

Estrada interpel·la Junts i els comuns

Laia Estrada ha reivindicat la república catalana i la revolució social. Segons ella, és una reivindicació més vigent que mai. També ha interpel·lat Junts per Catalunya i els comuns. En el primer cas, ha dit que durant el 2016, els moviments independentistes va guanyar pes perquè es van aprovar lleis progressistes. En el cas dels comuns, els ha dit que no hi ha transformació social sense una ruptura amb l'estat espanyol. "Ni derogació de la llei mordassa ni tancament de CIE's. No hi ha transformació possible sense ruptura amb l'estat espanyol", ha dit Estrada.

16.01h

Estrada comença parlant de Palestina i l'1-O

La diputada Laia Estrada ha estat la primera a intervenir en nom de la CUP. Ha començat parlant de la situació de Palestina i ha volgut condemnar la complicitat de la comunitat internacional i el paper dels Estats Units i la Unió Europea. També s'ha referit al referèndum del Primer d'Octubre. Segons Estrada, va ser possible gràcies al fet que el govern va posar les urnes, però també ha volgut fer valdre el paper del poble: "Es va organitzar i va aconseguir consciència".

16.01h

Intervé la CUP

Intervé la CUP. Hi haurà dues intervencions, les diputades Laia Estrada i Laure Vega.

15.54h

Segona part del debat

Aviat comença la segona part del debat de política general d'avui. Hi participaran els partits que no han intervingut al matí: la CUP, Aliança Catalana i el PSC.

14.13h

La relació de Rodalia i l'habitatge

A la resposta, Illa reivindica que un bon servei de Rodalia i la política d'habitatge són dues cares de la mateixa moneda: "Si hi ha un bon servei de Rodalia, la gent no tindrà inconvenient a adquirir un habitatge a quaranta o cinquanta minuts del lloc de feina." Pel que fa al turisme, ha insistit que el veu com un factor de prosperitat, però que cal regular-lo: "Cal posar-hi un topall i veure com es comparteix la generació de prosperitat."

En acabat, el president del parlament, Josep Rull, ha suspès la sessió i ha fitxat a les 16.00 la represa.

14.04h

Frau en el lloguer de temporada

Cid ha insistit en la necessitat que la Generalitat faci polítiques valentes a favor de l'habitatge i ha dit que és segur que molts propietaris que fan contractes de lloguer de temporada fan frau de llei i que molts no responen a necessitats d'una estada temporal a Barcelona. També, demana que el govern acompanyi les famílies en situació de risc i no aparegui només en el moment que s'ha produït un desnonament.

Sobre el turisme, ha celebrat que Illa digui ara que no vol vint milions de turistes perquè diu que ha canviat el discurs i que abans no deia això.

13.54h

Illa defensa l'ampliació de l'aeroport

A la seva resposta, Illa ha contestat algunes de les qüestions que ha posat sobre la taula Cid. D'una banda, li ha dit que "no resoldrem Rodalia en cinc mesos", però ha dit que estan compromesos a accelerar les millores "amb períodes realistes". També ha defensat que el turisme "és font de prosperitat". "Ara bé, regulat. No pot ser un campi que pugui", ha dit. "No defenso que vinguin vint milions de turistes, però és un sector important de l'economia catalana", ha reivindicat, i ha dit que una de les fortaleses de l'economia catalana és la seva diversitat de sectors.

Aquesta defensa del turisme com a sector econòmic l'ha lligat amb la reivindicació d'ampliar l'aeroport de Barcelona: "Crec que per seguir generant prosperitat hem de tenir una economia connectada, també aeroportuàriament", ha dit, i ha afegit que ara com ara esperen quin és el dictamen tècnic sobre l'ampliació. Sigui com sigui, ha dit que qualsevol intervenció "serà sempre amb els màxims estàndards mediambientals". Ara bé, també ha afegit: "Però no vull perdre aquesta setena posició dels aeroports europeus."

13.08h

Cid: "La legislatura va d'habitatge"

David Cid, portaveu de Comuns Sumar, celebra els anuncis d'Illa en matèria d'habitatge. "La música sona bé", ha dit, però ha afegit que cal passar dels discursos als fets. "És a dir, les polítiques concretes en el pressupost", ha dit, i ha demanat que aquests habitatges nous es construeixin arreu del país. A banda, demana de saber fins a quin punt s'enfrontarà al sector privat per a defensar el dret de l'habitatge. I si bé Cid celebra les polítiques d'habitatge anunciades per Illa, també li ha retret que no hagués parlat de turisme. "És fonamental per a nosaltres la regulació dels preus dels lloguers", diu Cid, que ha criticat aquells propietaris que diu que "fan frau de llei", llogant els domicilis com a lloguer de temporada aprofitant que no té les limitacions del lloguer general.

D'altra banda, critica que el govern insisteixi en l'ampliació de l'aeroport i que simplifiqui la qüestió ecològica com si només es tractés del benestar d'uns ocells. "Tenen la visió ecològica de l'ambientalisme del segle XIX", ha dit. Ha demanat que es tingui en compte en el debat els límits del turisme i ha afirmat que l'aeroport de Barcelona és el setè més important d'Europa. "No sé si hem de tenir l'aeroport més gran del món quan tenim les Rodalies a segona regional", ha dit.

12.26h

Parla Ignacio Garriga, de Vox

Alejandro Fernández renuncia al seu darrer torn de paraula i el president del parlament, Josep Rull, dóna la paraula a Ignacio Garriga, president de Vox. A la seva resposta, Illa retreu a Vox el discurs antiimmigració: "Les societats avançades són societats plurals. De quina cohesió social em parla?"

12.24h

Illa estira el PP a favor del català

A la seva darrera resposta, Illa diu que cal que el català sigui una llengua compartida per tothom i no identificada amb cap ideologia concreta. I en això, ha dit, el PP hi té un paper important. Per això, una vegada més, l'ha convidat a afegir-se al pacte lingüístic.

12.19h

El PP considera la immersió "un model fracassat"

En la seva resposta, Fernández ha dit que no poden afegir-se al pacte lingüístic com li proposa Illa perquè, diu, aquest pacte defensa la immersió lingüística a l'escola, que veu "un model fracassat". "A Galícia no hi ha immersió, hi ha un model de conjunció lingüística. Per això és un model legal", ha dit. També ha criticat la suposada "policia de la llengua": "Mentre a Catalunya hi hagi un sol ciutadà que pugui rebre una multa per retolar d'una manera o altra, s'estan vulnerant els drets. En una societat lliure, cadascú retola els seus establiments com li dóna la gana."

En aquesta línia, Fernández ha anticipat que l'ús social del català continuarà baixant, i ho ha atribuït a una imatge d'antipatia i a la "imposició" del català.

12.12h

Quan vaig a Galícia veig que allà on governen defensen l'ús de la llengua

Illa desafia el PP a afegir-se a la defensa del català i li diu que, a Galícia, el PP defensa el gallec. "Per què no ho poden fer aquí, també?", ha demanat a Fernández. Li ha demanat un esforç de coratge polític: “Això no trenca res."

11.56h

El PP es reivindica com a alternativa

Al seu torn, el president del PP, Alejandro Fernández, diu que aspiren a ser "qualitativament" els caps de l'oposició i reivindiquen el projecte del "centre-dreta", que diu que fa molt de temps que no governa Catalunya. Ha criticat que el PSC hagi assumit les tesis d'ERC i els Comuns, i diu que Junts està massa preocupat en representar els interessos de Puigdemont per a poder posicionar-se com a alternativa.

Anticipa que Illa no serà capaç de complir la promesa de fer 50.000 pisos de protecció oficial, i ha dit que li preocupa "la pretensió de copiar coses del nacionalisme". "Vol fer creure que tots els que discrepem de vostè som una espècie d'ogres anticatalanistes", ha dit.

11.45h

"Quan convingui aixecarem el to"

Illa ha contestat que el més important no és aixecar el to davant les crítiques, sinó complir l'acord del finançament singular: "Alguns voldrien que estiguéssim tot el dia amb el to aixecat. A mi el que m'importa és que l'acord de finançament que hem signat, i que els catalans puguin veure qui ha remat a favor, qui no ha remat i qui ha remat en contra." En una metàfora sobre la boxa, ha dit que els combats no es guanyen deixant KO el rival, sinó per la capacitat d'encaixar els cops del contrincant. "I tinc força capacitat d'encaix", ha dit.

Sense entrar a valorar el contingut de les paraules de García Page, ha dit que l'admira amb respecte, però que sobretot admira Pedro Sánchez, que és amb qui ha de parlar per a tancar la reforma del finançament. Ara bé, malgrat el que havia dit abans, ha garantit: "Quan convingui aixecar el to, és clar que l'aixecarem. Farem el que convingui per complir l'acord."

11.36h

Jové li demana que aixequi el to

A la contrarèplica, Jové demana a Illa que aixequi el to a l'hora de defensar els interessos de Catalunya, i cita especialment el seu company de partit, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, que va dir que la riquesa de Catalunya pertanyia a tots els espanyols: "Atia la catalanofòbia, i de la catalanofòbia al populisme i el feixisme que vostè tant ha criticat, hi ha un pas molt petit."

11.21h

Illa diu que el català és una de les seves principals responsabilitats

A la resposta a Jové, Illa defensa que no cercarà majories alternatives: "El PSC ja ha triat i ha fet acords amb forces de progrés." Pel que fa al contingut de les reivindicacions d'ERC, ha defensat la necessitat de defensar i promoure el català, una tasca que diu que és una de les seves "principals responsabilitats com a president de la Generalitat de Catalunya". "Qui pot pensar que el castellà perilla a Catalunya?", ha demanat, i ha dit que això mateix ho va defensar fa poc en un sopar privat a Madrid. "Una llengua que és la segona o la tercera del món, que té una potència enorme. És clar que hem de defensar el català", ha dit, malgrat que ha afegit: "Això no vol dir atacar el castellà." Ha reconegut que no tenia previst de crear una conselleria de Política Lingüística, tot i que sí que volia fer polítiques actives a favor del català, però que si es va crear va ser arran de l'acord d'investidura amb ERC. I, un cop creada, ha dit que està "molt content i satisfet de la feina del conseller Vila".

També ha defensat que compliria l'acord del finançament singular, i ha afirmat: "Hi haurà un finançament singular propi per a Catalunya en els termes que hem signat amb vostès." Diu que si no contesta a les crítiques que li arriben d'altres punts de l'estat espanyol és perquè han triat "no caure en les provocacions". Tot i això, ha dit que era cert que hi havia el desafiament d'incrementar la plantilla de l'Agència Tributària de Catalunya, molt inferior de l'espanyola, i ha dit que era una prioritat: "Els ciutadans han de veure que quan Catalunya recapti tots els imposts ho farà com a mínim igual que quan ho fa l'Agència Tributària espanyola."

11.09h

"Sense finançament singular no hi haurà legislatura"

Durant el discurs, Jové ha defensat un independentisme obert i integrador, i la necessitat que els drets socials i nacionals avancin junts. Ha dit que, des de l'oposició, ERC empenyerà cap a aquesta direcció: "Aquesta legislatura ha de ser l'empenta per a fer un salt endavant en les quotes de sobirania", ha dit, i ha demanat al president Illa i al conjunt de forces democràtiques "l'ambició per a defensar, impulsar i implementar un model de finançament singular per a Catalunya". En aquest sentit, ha dit a Illa que, havent escoltat les mesures que va anunciar ahir, "sap perfectament que amb els recursos de què disposa farà molt curt". I ha avisat: "Sense l'acord pel finançament singular no hi hauria hagut investidura, i sense la concreció d'un finançament singular no hi pot haver legislatura."

Jové li ha demanat que no tingui por de fer-se seva la reivindicació del finançament singular i de defensar-la a Madrid, i l'ha avisat que sense concreció en el finançament no hi haurà ni tan sols converses sobre el pressupost. "Ja se sap que sense pressupost, les legislatures tenen poc recorregut. Aquí i a Madrid", ha dit.

11.02h

Jové adverteix Illa que no cerqui majories alternatives

“Vostè ha de triar, ha de ser conscient amb qui vol pactar”, ha començat dient el president del grup parlamentari d’ERC, Josep Maria Jové, adreçant-se al president Salvador Illa. L’ha advertit de la seva fragilitat parlamentària: “No pretengui jugar amb majories variables; les majories alternatives de la sociovergència o amb pactes amb la dreta i l’extrema dreta li faran perdre la majoria.”. I li ha demanat més ambició social i nacional per a mantenir el suport dels republicans, que van fer possible la investidura d’Illa. “Els toca ser més ambiciosos nacionalment i socialment, la indefinició es paga electoralment, i la paga el país. ERC només hi serà quan es facin passos endavant. Els acords signats són avenços en sobirania, i per això els caldrà una ambició que no hem vist enlloc. Això vol dir defensar les institucions catalanes, que som nació, sense subordinació a Madrid.” I li ha retret: “Ahir vam veure molt poca ambició en el seu discurs, i les propostes més valorades són les que vam acordar el mes d’agost”, en referència a l’anunci de construir cinquanta mil habitatges socials fins el 2030.

10.42h

Batet reclama a Illa que planti cara al govern espanyol

Batet fa la contrarèplica i diu que el sorprèn que vulgui "que Junts li faci la feina", perquè ha demanat a Junts que negociï les millors condicions per a Catalunya en el pressupost espanyol. Per contra, reivindica la necessitat que el govern de Catalunya confronti l'espanyol per millorar les condicions de vida dels catalans: "Sap quin va ser l'any en què el grau d'execució a Catalunya dels pressupostos va ser més elevat? Va ser amb un govern del PP el 2017, l'any del referèndum d'independència."

10.31h

Illa demana crèdit per a intentar solucionar els problemes

Batet havia retret a Illa que governés "mirant el retrovisor", perquè havia responsabilitzat els governs anteriors dels problemes actuals, i Illa li diu que mira de posar solucions, però, arran de les seves crítiques, li recorda: "De tant en tant, he de recordar-los que els darrers anys han governat vostès, no jo". Illa reconeix que portar a la pràctica les seves propostes no serà fàcil, però que, tot i això, ho han de fer, i demana a Junts si pot comptar amb la seva col·laboració. "No li demano que em signi cap xec en blanc", diu, i li demana que el critiqui quan calgui, però que ho faci amb una actitud constructiva. "Faci's hereu de la tradició que diuen voler representar, que sempre va tenir actitud constructiva", diu en referència a Convergència.

10.25h

Montilla ja va prometre 50.000 pisos

En la rèplica, Albert Batet li ha retret la manca de respecte del PSC al record del Primer d'Octubre, perquè ha votat a favor d'eliminar tota referència al referèndum als carrers de Vilanova i la Geltrú, i ha destacat que Illa no va dir res sobre l'efemèride el dia que feia set anys del referèndum. "Vol actuar com a president de tothom? Doncs recordi's de tots els catalans", li ha dit.

D'altra banda, ha recordat que, en el passat, el PSC havia defensat l'increment del sostre de dèficit, i ha dit, sobre les promeses d'Illa, que tenia un problema de credibilitat. "Ahir anunciava a bombo i plateret 50.000 pisos per als pròxims sis anys", i ha afegit: "Però la realitat és que ja sabem que el PSC és el partit de les promeses que no es compleixen." Després d'això, ha tret de l'hemeroteca un article de l'any 2007, quan Montilla va anunciar la construcció de 50.000 pisos de protecció oficial.

10.15h

Illa defensa el seu compromís amb el català

Illa també defensa el seu compromís amb la defensa de la llengua catalana i reconeix que és en una situació d'emergència, però recorda que el PSC tan sols governa d'ençà de l'agost i que la situació del català ha empitjorat sota els governs anteriors. "El meu compromís amb el català és clar, nítid i no deixa ombra de dubte", diu. Quant a les competències d'immigració, diu que ell "no té cap problema" que es traspassin competències d'immigració a les comunitats autònomes. Diu que ja hi ha creada una Agència d'Immigració, però que no s'ha desplegat, i en responsabilitza els governs anteriors, també de Junts. També entoma bé les propostes en polítiques d'habitatge i de salari mínim català, i diu que està obert a estudiar-les. Tot i això, recorda els increments del salari mínim interprofessional que ha fet el govern espanyol de Sánchez, un altre exemple, diu, que a Catalunya li va més bé amb el PSOE que amb el PP i Vox. "Pràcticament s'ha doblat."

10.11h

"Li ha anat millor a Catalunya amb el govern de Pedro Sánchez?"

Illa defensa la seva proposta de millorar Espanya i de tenir mà estesa als governs espanyols, i li demana que respecti que ell no sigui independentista. A més, defensa el paper del govern espanyol i li demana directament si creu que a Catalunya li hauria anat més bé amb Pedro Sánchez o amb Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal, i cita la llei d'amnistia, les inversions ferroviàries, la sanitat, l'educació i els drets socials.
10.04h

10.04h

Illa demana a Junts quin camí seguirà

"Una bona oposició ajuda a fer un bon govern." Illa comença la seva resposta citant l'ex-batlle de Vic Cinto Codina, que era d'Unió Democràtica, i demana directament a Junts quina serà la seva actitud com a oposició, si serà constructiva o hi posarà entrebancs. Anuncia que farà una ronda de consultes amb els presidents dels grups parlamentaris, i diu que si fins ara no s'ha reunit amb Junts és perquè esperava a veure si nomenava algú com a cap de l'oposició, possibilitat que Junts ha refusat. A més, diu que li ha sabut greu que li digui que no es reuneix amb Josep Rull. "El veig pràcticament cada dia", ha dit. Per últim, justifica que no hagi inclòs Carles Puigdemont a la ronda de consultes amb ex-presidents: "Jo m'he reunit amb els ex-presidents que no estan en l'exercici actiu de política. Ho he fet perquè he cregut que era un gest de normalitat institucional."

09.52h

Les cinc propostes de Junts

Un cop ha exposat les que considera que són les debilitats d'Illa, Batet reivindica Junts com a principal alternativa i exposa que no n'hi ha prou de prometre mesures. "La gent està farta que els governs espanyols prometin i els trens continuïn arribant tard", diu. Avança algunes de les qüestions que Junts proposarà a les seves propostes de resolució, com ara una defensa tancada del català. "Cal que la Generalitat es personi en els processos de discriminació lingüística", diu, i retreu a Illa que a la gala de premis de la Vanguardia fes la intervenció en castellà pel sol fet que a la sala també hi havia el president del govern espanyo, Pedro Sánchez. "Dimitir d'emprar la llengua catalana és molt poc pedagògic. A més, és inèdit en un president de la Generalitat de Catalunya. No serveix de res crear un Departament de Política Lingüística si després no fa cas de les recomanacions del conseller de mantenir el català", diu.

En segon lloc, reivindica el traspàs integral a Catalunya de les competències d'immigració: "Cal crear l'Agència catalana d'immigració per gestionar totes les competències traspassades i gestionar l'acollida de tots els immigrants." També reclama inversió per a ampliar el parc d'habitatge públic i que el govern reclami a l'estat que posi a disposició dels municipis i el govern els sòls residencials de propietat de la SAREB. "Hi ha 3.000 solars a Catalunya, i el govern espanyol només en cedeix 12", diu. També reclama bonificacions per a accedir a l'habitatge, sigui en règim de propietat o de lloguer, especialment un aval juvenil.

Batet també demana de reduir la burocràcia amb una finestreta única per a totes les administracions i que es determini un salari mínim català. "D'acord els darrers estudis, hauria d'estar per sobre dels 1.400 euros", diu.

09.43h

Batet exposa les "debilitats" del govern d'Illa

Batet posa el dit a la nafra en les "debilitats", diu, del govern d'Illa. D'una banda, la fragilitat parlamentària i la discrepància de lectures dels pactes d'investidura que va tancar amb ERC i els Comuns. En concret, critica les discrepàncies que ha aixecat al PSOE el pacte de finançament singular, que diu que cadascú veu de diferent manera. "Catalunya necessita recaptar tots els seus impostos, fora del règim comú, com fan el País Basc i Navarra. Si us plau, no juguin amb les paraules", demana. D'altra banda, assenyala com a debilitat l'actitud del govern d'Illa amb l'executiu espanyol: "Catalunya es mereix un govern que tingui els catalans com a prioritat. Això passa per un govern que tingui els nostres interessos per damunt de tot", diu, i que no tingui por de confrontar amb el govern d'Espanya. Li retreu que Illa hagi dit que vol ajudar a "millorar Espanya", i li demana que se centri en el benestar dels catalans: "Millorar Espanya ho ha de fer el govern d'Espanya, no el de Catalunya. Dediqui's a millorar Catalunya, que és l'únic que ho pot fer."

En aquesta línia, Batet anima els socialistes catalans a defensar a Madrid l'increment del sostre de despesa, i recorda que tots els diners extra que les administracions catalanes puguin gastar els gestionaran governs socialistes. "Si no és capaç de defensar un petit increment en el sostre de despesa, com serà capaç de defensar un finançament singular?", diu.

09.36h

"No hauria de normalitzar una anomalia democràtica"

Batet contradiu Illa i diu que no hi ha normalitat democràtica, i li retreu que encara no ha fet cap referència "als dos escons buits", de Carles Puigdemont i Lluís Puig. "Com a president, no hauria de normalitzar una anomalia democràtica", diu Batet. I li demana, directament: "Què pensa fer el govern de Catalunya davant d'aquesta aberració democràtica?" També li retreu que en la ronda de trobades que ha fet d'ençà que va ser investit no hagi inclòs en una audiència oficial el president del parlament, Josep Rull, —tot i que admet que s'hi ha trobat de manera informal—, com sí que va fer amb la presidenta de l'Assemblea d'Extremadura; i que no hagi inclòs Puigdemont a la llista d'ex-presidents amb qui es reuneix. "I, posats a fer la llista, li diré que en dos mesos no ha tingut gens d'interès a reunir-se amb el president del grup parlamentari de Junts, que és la principal força d'oposició", afegeix, tot comparant-ho amb la reunió que va fer amb Josep Antoni Duran i Lleida, "dirigent d'un partit extingit", com ha dit Batet.

09.33h

Batet demana a Illa que tingui en compte el parlament

"Ahir el seu discurs ja va ser diferent del del 8 d'agost, que amb prou feines va durar quaranta minuts", diu Batet a Illa, que recorda com, a l'exterior del parlament, els anteriors responsables d'Interior "col·lapsaven el país" cercant Carles Puigdemont. Li diu que espera que durant la seva presidència tingui molt present el parlament i no faci com Pedro Sánchez, que diu que hi governa d'esquena. Batet li recorda que no té majoria absoluta, i li retreu que "faci promeses com si en tingués".

09.32h

Es reprèn la sessió

El president del parlament, Josep Rull, anuncia el començament de la sessió parlamentària amb una felicitació al País Valencià per la Diada del Nou d'Octubre. A continuació, dóna la paraula a Albert Batet, president del grup parlament de Junts.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor