Les vendes dels majoristes de fruita i hortalissa de Mercabarna han crescut un 6,6% durant el primer semestre, el que representa que s’han superat les 566.100 tones de producte comercialitzat, segons estimen l’Associació de Concessionaris de Mercabarna (Assocome) i el Gremi d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses (Agem) que agrupa els operadors del Mercat Central de Mercabarna. Les exportacions de fruita i hortalissa se situaven en el primer semestre del 2016 en un 31% del total comercialitzat i han disminuït un 4%, en relació al mateix període de l’any 2015. Tot i el descens del negoci exterior, els empresaris asseguren que hi ha hagut més presència de compradors del conjunt de l’Estat i esperen una recuperació del mercat exterior en el segon semestre.

Entre els mesos de gener i juny del 2016, els operadors del Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna, conjuntament amb les companyies especialitzades en l’exportació d’aquests productes de la Zona d’Activitats Complementària (ZAC) han destinat al mercat exterior al voltant de 175.000 tones de producte, unes 30.000 tones menys que fa un any. Aquest descens afecta sobretot a la fruita i correspon a un 4% en relació al mateix període del 2015. Els empresaris atribueixen aquest descens a causes climatològiques que han propiciat que s’avancin les collites. ‘Aquest fet ha afavorit els països productors de fruita competidors, situats sobretot a l’àrea mediterrània’, expliquen.

El president de l’Associació de Concessionaris de Mercabarna, Joan Llonch, precisa que ‘tot i el descens són dades molt positives. Tot allò que supera el 25% destinat a negoci exterior és un volum molt important. Ara cal esperar com evolucionarà el segon semestre de l’any. Som optimistes i esperem mantenir les xifres rècord amb què vam tancar l’any 2015, arribant quasi al 35% del volum exportat’.

Més compradors de l’estat
Tot i la contracció de les exportacions, el Mercat Central de Fruita i Hortalisses de Mercabarna ha incrementat les vendes en un 6,6%, durant el primer semestre del 2016 en relació al 2015. Aquest increment s’accentua sobretot en les verdures i hortalisses. El Mercat ha distribuït en aquest període 566.164 tones de producte, davant les 531.117,5 tones del primer semestre del 2015.

En aquest sentit, el president de l’AGEM, Jaume Flores, explica que aquest increment ‘no s’ha d’atribuir només al mercat català, d’altra banda, molt estable en relació a fa un any’. Flores assegura que ‘des de fa un parell d’anys creix l’àrea d’influència al mateix estat espanyol. La zona central, País Basc o Galícia, per exemple, són importants destins on van moltes tones de producte. Pràcticament arribem a tots els punts d’Espanya. Això no passava 10 anys enrere’. Altres operadors majoristes de fruita i hortalissa, com Pere Prats, actual vicepresident de l’AGEM, afirma que al Mercat ‘s’aprecia la presència de més compradors de fora de Catalunya que vénen d’altres comunitats

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.