21.12.2024 - 21:40
Vivim en un sistema polític en què la violència s’exerceix entre els exèrcits. A nosaltres, els civils, ens deixen en pau. Aquesta creença, que tants porten dins, es desmenteix amb dades oficials: a nosaltres, els civils, no ens deixen en pau. A les guerres no moren soldats, hi mor la població civil. Àvies, mares, fills, nens, nenes. Aquests són els qui hi moren. Segons les Nacions Unides, el 90% de les víctimes en temps de guerra van ser civils el 2022. És a dir, els soldats no ens fan la feina de morir, ens fan la feina de matar; concretament, matar civils. Però que les dades oficials de l’ONU desmenteixin la creença no fa que la creença deixi d’existir.
Vivim en un sistema econòmic en què tothom paga la part que li toca. I a més a més, s’intenta que sigui just, i tendeixi a l’equilibri. Per tant, no només tothom paga imposts, sinó que els més rics en paguen més. Per exemple, als Estats Units, una casa mitjana nord-americana guanya 70.000 dòlars l’any i en paga un 14% en income federal tax, l’impost nacional. Si la família és més rica, i guanya uns 630.000 l’any, en paga un 37%. I si són directament multimilionaris, i guanyen milions, en paguen un 45%.
I tu que t’ho creus.
Com més rics més imposts és una creença que tants porten dins, però que és desmentida per dades oficials. Si més no als Estats Units, els 25 més rics del 2014 al 2018 van pagar menys. Aquestes són les dades de Warren Buffett (0,1%), Jeff Bezos (0,98%), Michael Bloomberg (1,3%) i Elon Musk (3,27%). La mitjana dels 25 més rics era pagar un 3,5%. El 14%, que el paguin els pobres. Més dades? Més dades: Donald Trump, durant 10 d’aquests darrers anys, no en va pagar cap. I alguns anys, 750 dòlars.
Aquestes dades sobre impost federal (no parlen dels imposts municipals o estatals), les sabem per què un treballador de la Hisenda nord-americana, el senyor Charles Littlejohn, d’una trentena d’anys, va filtrar-les. Ell, petit gran heroi, va filtrar les dades a ProPublica (que en va fer articles sobre els rics) i el New York Times (que en va fer sobre Donald Trump). Quan el van condemnar a cinc anys de presó (on és ara), Littlejohn va declarar que ho havia fet sabent que podia acabar empresonat, però que creia que era una informació que el públic havia de saber. I es va declarar culpable i va mig demanar perdó.
No és cap sorpresa, suposo, si us dic que tot plegat és legal. Els mecanismes dels rics per a pagar menys imposts que els pobres no són cap crim. El sistema és muntat així: els soldats maten civils i els rics paguen menys imposts que els pobres. Però la majoria de nosaltres continua creient el contrari. Deu ser la màgia de la nit de Nadal.
Aquests dies hi ha tota una campanya per a pressionar Joe Biden perquè, abans de deixar la Casa Blanca, indulti Littlejohn. La campanya diu que quan Donald Trump, i jo hi afegeixo Elon Musk, entrin al govern aquest gener potser es venjaran de Littlejohn, l’home que va destapar els imposts que pagaven. No tinc tan clar que els calgui venjar-se’n, la veritat: que les dades oficials desmenteixin que com més rics més imposts no fa que la creença deixi d’existir.