Les enquestes i l’aritmètica electoral pronostiquen un escenari infaust per a Trump

  • Una previsió del 'New York Times' vaticina que Clinton té un 87 % de possibilitats d'obtenir la victòria

VilaWeb
Europa Press
15.10.2016 - 22:00

El candidat del Partit Republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, encara sense garanties l’últim mes abans de les eleccions del 8 de novembre. Les enquestes li donen l’esquena i el sistema electoral nord-americà no fa sinó reafirmar les seves minvades possibilitats de triomfar davant la demòcrata Hillary Clinton.

L’elecció del president no és directa als Estats Units, sinó que quan els ciutadans acudeixin a votar estaran decidint en realitat la composició que tindrà el Col·legi Electoral, al qual correspon tècnicament la designació del futur inquilí de la Casa Blanca.

L’esmentat Col·legi està compost per 538 delegats designats en funció dels resultats obtinguts pels candidats en cada estat. L’aspirant vencedor en cada territori es porta tots els representants en joc i, per tant, deixa sense validesa els sufragis obtinguts pels seus rivals.

Per això els mitjans nord-americans hagin començat ja a afinar les seves enquestes per analitzar no tant la intenció de vot a nivell nacional sinó els resultats que obtindrien Clinton i Trump estat per estat. I han conclòs que el magnat novaiorquès té totes les de perdre el 8 de novembre.

Una previsió del ‘New York Times’ vaticina que Clinton té un 87 % de possibilitats d’obtenir la victòria, respecte del 13 % que atorga al candidat republicà. Al diari no li surten els comptes perquè Trump arribi a la xifra de 270 compromissaris, els necessaris per dominar el Col·legi Electoral.

‘The Washington Post’ també aprofundeix en aquesta idea i prediu una aclaparador victòria de Clinton, que obtindria 341 delegats en el cas que els comicis se celebressin ara. Trump, per part seva, s’hauria de conformar amb 197, 186 d’ells procedents d’estats considerats assegurances per al seu partit.

L’efecte debat
La imatge de Trump s’ha desplomat a cop de polèmica i baralles internes, però els analistes coincideixen a destacar que els debats han acabat d’apuntalar la seva caiguda. Segons la mitjana de Real Crear Politics sobre intenció de vot, l’ex-secretària d’Estat aconseguiria ara el 48,1% dels vots, mentre que l’empresari es quedaria amb el 41,6%.

Cap candidat de la història recent dels Estats Units ha aconseguit remuntar una diferència superior als quatre punts a l’últim mes de campanya, apunta el portal de notícies ‘Politico’. L’última remuntada que es recorda data dels 80 i va estar protagonitzada per Ronald Reagan.

Els republicans semblen assumir la derrota electoral de Trump i el president de la Cambra de Representants, Paul Ryan, ha reconegut aquesta setmana que no defensarà al candidat del seu partit per no perjudicar les opcions dels congressistes. No debades, a més de la Casa Blanca, també estan en joc tota la Cambra de Representants i un terç del Senat.

A Trump, tot i això, semblen donar-li igual tant els evidents desmarquis dels seus teòrics aliats com les dades d’unes enquestes que posa en dubte. ‘Això serà com el ‘Brexit’ (…) Ja ho veureu’, ha proclamat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any