ACN Barcelona.-L’Índex d’Expectatives Borsàries que elabora el Col·legi d’Economistes de Catalunya preveu que l’Ibex 35 tanqui el primer trimestre al voltant dels 9.400 punts, per sobre dels 8.567,70 punts que ha tancat la sessió d’aquest dilluns, amb una pèrdua de l’1,78% en relació amb la sessió de divendres passat. Els 30 experts que elaboren aquest índex coincideixen a determinar que en el primer trimestre es mantindrà la volatilitat d’aquests primers dies de l’any a causa de la incertesa política després de les eleccions del 20-D, la desacceleració de l’economia xinesa, la caiguda dels preus de les matèries primeres i l’impacte d’aquesta conjuntura en les economies emergents del continent sud-americà.

Els experts consideren que l’economia mundial ha d’aprendre a conviure amb taxes de creixement més moderades de l’economia xinesa que està creixent a l’entorn de poc més del 6% quan fa poc més d’un any registrava creixements de dos dígits. Els economistes també consideren que l’evolució de l’Ibex es veu afectada per la conjuntura política interna de dificultats de constituir un nou govern espanyol. Tot i aquests factors negatius, els economistes destaquen elements positius com podran ser la publicació dels resultats de les empreses en relació amb l’exercici del 2015, l’abaratiment del preu del petroli i el seu impacte en el consum i el manteniment dels estímuls previstos del BCE.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.