Avui els consellers regionals de Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus, que conformaran la nova macroregió francesa, es reuneixen per a decidir el nom d’aquesta. En la trobada es tindrà en compte el resultat de consulta ciutadana feta entre el 9 de maig i 10 de juny, en la qual el nom d’Occitània va ser el més votat amb un 44,9% dels vots. Tot i la campanya feta per a defensar la denominació Occitània-País Català, aquesta opció va quedar en quarta posició.

Tanmateix, des del col·lectiu ‘Sí al País Català!’, que defensa la inclusió d’una referència a la catalanitat del territori en el nom definitiu de la regió, no es dóna per perduda la batalla. Demanen que es tingui en compte la seva proposta, ja que van rebre el 12,15% dels vots (24.784) quan representen el 8% dins de la població total de la macroregió.

El nom que obtingui més suports a la reunió d’avui no serà vinculant, ja que haurà de ser validat pel consell d’estat. Aquesta decisió es pot allargar uns quants mesos, segons que explica L’Independant, sobretot si País Català s’acaba incloent en la proposta.

El nom d’Occitània va ser el nom més votat per la ciutadania, però el resultat no és vinculant. De fet, ahir, la presidenta socialista del departament dels Pirineus Orientals (que es correspon amb la Catalunya Nord), es va mostrar contrària en una entrevista al diari L’Independant a que el nom ‘Occitània’ sigui el nom de la nova regió.

Hermeline Malherbe diu en l’entrevista que considera que el nom no és adequat i proposa que la nova regió es digui Occitània-Pirineus-Mediterrània. Ella mateix va rebutjar fa dies la proposta de diversos consellers que reclamaven canviar el nom del departament de l’actual Pirineus Orientals a País Català.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.