20.02.2025 - 21:40
|
Actualització: 20.02.2025 - 21:41
De totes les lluites ideològiques que podem triar, la que sento més propera és l’ecologisme. Crec que el nostre pas pel planeta és finit i que hem de deixar-lo en bon estat per als que vinguin; que compartim la Terra amb moltes altres espècies que també es mereixen d’existir tant com nosaltres; i que hem construït les societats sobre unes condicions ambientals que són fràgils, i que sovint donem per descomptades. Són idees ben bàsiques que mantinc des de jove.
L’ecologisme té, però, un altre aspecte que m’atreu: és quantificable. A vegades la resolució d’un conflicte és binària. Salvem aquell bosc de l’especulació immobiliària, o no el salvem. Podem parlar de graus i de parts per milió, fer recomptes de poblacions, calcular quanta gent viu en zones inundables. Al darrere no hi tenim les teories de moda que surten de les facultats de les ciències socials, sinó la física, la química, les matemàtiques. És fàcil de saber si avancem i retrocedim, si la feina ha estat positiva o un fracàs, i per tant assignar mèrits i responsabilitats.
Aquests dies de canvi històric –el final accelerat del món posterior a la Guerra Freda– penso molt en la necessària rendició de comptes de quatre dècades d’activisme, no només ecologista. Els Estats Units volen annexionar Grenlàndia i convertir-la en una colònia, recuperar el control del canal de Panamà, i fins i tot hi ha la proposta d’absorbir el Canadà. Rússia fa temps que vol recuperar el control sobre tot el territori soviètic, sigui per la via de les armes o potinejant eleccions, i ara Vladímir Putin té el permís de Donald Trump per a començar les guerres que li plaguin, perquè encara que envaeixi un país membre de l’OTAN els Estats Units en restaran al marge. La Xina té molt avançada l’assimilació cultural i la substitució demogràfica al Tibet, ha tancat gairebé dos milions de uigurs en camps de concentració, i vol ampliar les fronteres cap a altres territoris. I sembla que ho hem oblidat, però fa un any i mig vam viure una neteja ètnica a Europa. Després de dos mil anys de viure-hi, el poble armeni de l’Alt Karabakh va deixar les cases, les esglésies i els morts al cementiri, i va marxar per l’amenaça dels turcs. Cent cinquanta mil persones expulsades davant de la indiferència general.
En vista d’aquests fets, i perdoneu-me si semblo cínic, però exactament de què han servit totes les càtedres d’estudis postcolonials dirigides per activistes, les proclames sobre antiimperialisme, les subvencions milionàries a entitats pacifistes per a organitzar jornades sobre desarmament, els funcionaris amb plaça de tècnic de construcció de pau a la Generalitat de Catalunya? L’any 2025 tornem a tenir uns imperis liderats per senyors vells que volen redibuixar les fronteres del món i cruspir-se unes quantes nacions petites. Es miri com es miri, el fracàs d’aquest espai ideològic és total.
No sé qui deia que moltes lluites socials es van començar a tòrcer quan van ser capturades per universitaris de classe alta que hi van trobar una sortida laboral. En lloc d’ocupar el carrer n’hi havia prou de llegir Orientalisme d’Edward Said i analitzar si El cor de les tenebres és un llibre racista. Com es podien posar en dubte de veritat les institucions –aquestes estructures occidentals malèfiques i opressores– si tot es paga amb diners públics? És divertit entrar als comptes d’algunes organitzacions pacifistes i veure que el 90% dels ingressos provenen de subvencions, i que més del 80% van destinats a pagar sous.
L’error de l’ecologisme va ser un altre, pensar-nos que amb arguments racionals i científics en teníem prou per a convèncer la població de la necessitat d’uns canvis profunds. I vet aquí que els més poderosos van contraatacar amb arguments acientífics molt eficaços: tot és una conspiració, i ningú no t’ha de dir com has de viure. Totes les dades que descriuen i expliquen el canvi climàtic són falses, o sigui que crema tanta benzina com vulguis. Quina gran equivocació, subestimar l’egoisme general.
L’altra gran pífia del moviment va ser pensar-se que la solució seria tecnocràtica, i per tant no vam fer res quan els governs van descartar una acció eficaç i van apostar per tones i tones de burocràcia. Pensa globalment i actua localment, deia el lema, però primer omple desenes d’instàncies si vols tenir cura d’un tros de riera. Llavors hi ha l’evidència que els rics en queden al marge. Ens hem de sentir culpables si no reciclem un tros de plàstic, però Taylor Swift agafa l’avió per a trajectes de trenta quilòmetres.
Pel que fa al feminisme, no en parlaré perquè n’hi ha molts que en saben més que jo, però crec que hem de respondre amb urgència una pregunta: per què l’efecte més visible de l’entrada de l’activisme feminista a les institucions ha estat la generació jove més masclista des que tenim memòria? És tot culpa de la reacció contrària (i en aquest cas, per què no es va actuar a temps?), o s’han comès errors de missatge i de forma?
A tots els espais ideològics hi ha gent convençuda que actua de bona fe, i gent que hi troba una sortida laboral o el lloc idoni per a crear xarxes d’influència. El model que tenim fins ara, en qualsevol cas, ja no serveix, perquè al món com més va hi ha més guerres, més masclisme, més destrucció ambiental. I no és culpa de l’activisme, però si aquest ha fracassat, tocarà refundar-lo. Em sembla que hem viscut molt bé durant trenta o quaranta anys, i que les lluites de debò comencen ara.