06.06.2025 - 18:26
|
Actualització: 06.06.2025 - 22:56
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) accelera la resolució sobre la llei d’amnistia aprovada ara fa un any. L’alt tribunal europeu ha citat les parts implicades en diversos procediments pre-judicials que té damunt la taula relatius a l’amnistia a una vista oral el 15 de juliol a Luxemburg, segons que ha pogut comprovar VilaWeb. Aquesta sessió servirà perquè tant els tribunals que han presentat les preguntes sobre la compatibilitat de la llei amb el dret de la Unió (el Tribunal de Comptes i l’Audiència espanyola) com les parts afectades (tots els acusats de malversació i de terrorisme en aquests procediments) puguin presentar les seves al·legacions davant els magistrats del TJUE, que també els podran interrogar. Però no tan sols això: també hi tindran veu la fiscalia espanyola i l’advocacia de l’estat, que fins ara han defensat l’encaix de l’amnistia al dret comunitari, i la Comissió Europea, que ha negat en les seves al·legacions escrites que l’amnistia del delicte de malversació posi en risc els interessos financers de la UE, al contrari del que han afirmat tant el Tribunal Suprem com el Tribunal de Comptes.
El paper de la Comissió serà important. És l’única part que s’ha afegit a aquests procediments relatius a l’amnistia. No hi ha hagut cap més estat de la Unió que hagi volgut prendre-hi part: ho consideren un afer intern de l’estat espanyol, sobre el qual no tenen res a dir, malgrat la intensa campanya que ha fet el PP el darrer any i mig a Europa per fer veure que posava en perill tant les finances com l’estat de dret al conjunt de la Unió.
La Comissió, tant en les al·legacions presentades en les pre-judicials del Tribunal de Comptes (en relació amb l’amnistia de la malversació), com en les que va enviar el TSJC (també sobre la malversació), i, també, en les pre-judicials de l’Audiència espanyola per l’amnistia dels acusats de terrorisme de l’operació Judes, ha considerat que la llei no és contrària al dret comunitari. Ara, ha mirat de fer un cert equilibri polític i ha criticat que l’aprovació de la llei no es fes per una majoria més qualificada, més àmplia, tal com recomanava la Comissió de Venècia.
La sessió a Luxemburg del dia 15 de juliol començarà a les 9.00, i s’allargarà tot el dia. La vista oral serà a la gran sala, formada per quinze magistrats, i hi participarà també l’advocat general assignat a aquesta causa. El TJUE ha acabat unificant els procediments de pre-judicials sobre l’amnistia en un de sol. I és d’acord amb aquest criteri que ha ordenat la sessió: començarà amb la vista de les parts afectades en la causa del Tribunal de Comptes (que en són moltes, desenes d’acusats), i l’allargarà fins al migdia, quan hi haurà un recés. I serà després, a partir de les 15.00, que escoltarà les parts de la causa contra els CDR a l’Audiència espanyola. Ara per ara, en les altres dues pre-judicials relacionades amb l’amnistia, la que ha presentat el TSJC en la causa contra Lluís Salvadó i Josep M. Jové per malversació, i la d’un jutjat de Vilanova i la Geltrú sobre un cas per desobediència, no hi ha convocada vista, perquè les parts no la van demanar.
La combinació del TC i el TJUE
La vista del TJUE arribarà dues setmanes després de la primera sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre la llei d’amnistia. Tenint en compte la ponència filtrada fa pocs dies, el TC n’avalarà la constitucionalitat en el seu conjunt. La coincidència en el temps d’aquests dos moments és important. Perquè ja hi ha una jurisprudència del TJUE, del 2021, segons la qual la validesa de les amnisties, en termes generals, no és d’ordre comunitari, sinó constitucional. És a dir, el Tribunal de Luxemburg ja ha dit que són els tribunals constitucionals els qui han de dir si una amnistia és vàlida d’acord amb l’ordenament jurídic de cada estat.
D’altra banda, el fet que el TJUE acceleri i ja hagi convocat una vista oral sobre la llei d’amnistia, i que ho hagi fet unificant les causes obertes, dificulta l’estratègia de Manuel Marchena i de Pablo Llarena de recórrer al tribunal europeu quan tinguin la resposta del TC dient que la llei d’amnistia és constitucional i que (això encara s’ha de veure) l’amnistia del delicte de malversació vinculat a l’1-O, també. Pot ser que quan Marchena i Llarena vulguin anar a Luxemburg ja facin tard.