El TC prohibeix a la Generalitat de garantir el subministrament a les famílies que no poden pagar la factura elèctrica

  • Declara inconstitucional el decret de pobresa energètica

VilaWeb
Redacció
08.04.2016 - 14:45
Actualització: 08.04.2016 - 16:20

El Tribunal Constitucional espanyol ha anul·lat la part del decret de pobresa energètica que garanteix el subministrament d’electricitat i gas a les famílies vulnerables que no puguin pagar les factures.

El TC considera que el govern català no té competències per decidir si s’ha de tallar o no el subministrament i per això ho considera ‘inconstitucional’. La sentència considera que la norma catalana envaeix les competències de l’estat espanyol, que per llei ha optat per ‘la protecció del consumidor vulnerable mitjançant un sistema de bonificació a través del finançament de part del preu de subministrament d’electricitat i gas i no mitjançant l’establiment de prohibicions de desconnexió del subministrament’.

Per la seva part, l’article 6 fixa que en el cas que no s’hagi presentat l’informe dels serveis socials bàsics, sinó només la seva sol·licitud, l’empresa subministradora suspendrà la interrupció del subministrament fins que s’aporti l’informe o hagin transcorregut dos mesos des de la comunicació de la sol·licitud.

L’alt tribunal recorda que la legislació estatal s’estableix d’acord amb la llei europea, segons la qual, ‘els estats membres podran imposar a les empreses elèctriques, en honor de l’interès econòmic general, obligacions de servei públic que podran referir-se al preu del subministrament’. Així, la sentència assenyala que la normativa catalana incompleix la llei estatal en ‘imposar a les empreses comercialitzadores el subministrament d’electricitat i gas malgrat l’impagament’ i que aquesta prohibició és ‘incompatible amb les previsions bàsiques, que opten per un disseny de protecció del consumidor vulnerable a través de la bonificació del preu del subministrament’.

Així mateix, el TC apunta que ‘cap objecció podria efectuar-se’ si el legislador hagués optat per la regulació de ‘mesures assistencials consistents en prestacions econòmiques tendents a evitar la interrupció del subministrament d’electricitat i gas als consumidors vulnerables que rebin un avís d’interrupció’.

La sentència s’acompanya de l’argumentació de dos vots particulars, contraris a la decisió del tribunal. En un d’aquests, els magistrats Adela Asua i Fernando Valdés diuen que el tribunal hauria d’haver desestimat en la seva integritat el recurs perquè la norma impugnada no contradiu, segons diuen, la regulació estatal.

Sostenen que la norma estatal no conté una ‘regulació específica’ per protegir els clients vulnerables davant la pobresa energètica en els termes exigits per la UE, ‘per la qual cosa deixen la porta oberta a la regulació per les comunitats’, i també consideren que en regular un sistema de bonificació del preu de l’electricitat, la llei estatal ‘no expressa cap pronunciament sobre la voluntat d’excloure qualsevol mecanisme de suspensió de la desconnexió del subministrament a consumidors vulnerables en períodes crítics’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any