El ple de Tribunal Constitucional espanyol ha admès el recurs d’empara dels assaltants del Centre Cultural Blanquerna i ha ordenat que el Suprem repeteixi la sentència. Aquest tribunal va elevar les penes de presó dels condemnats perquè va prendre en consideració l’agreujant de discriminació ideològica, però ara el TC declara que els van vulnerar els drets i la presumpció d’innocència, car els havia d’haver citat a declarar. Tanmateix, el TC no admet les invocacions al dret de llibertat ideològica i de llibertat d’expressió fetes per tres demandants.

El mes de gener del 2017 el Suprem va augmentar la sentència imposada per l’Audiència de Madrid tot suprimint l’atenuant de reparació de danys però introduint-hi l’agreujant de discriminació ideològica. És per aquest motiu que les sentències de presó van elevar-se fins a tres anys i onze mesos i quatre anys i dos mesos de presó. Els afectats van presentar recurs i el novembre del mateix any el TC va suspendre l’ingrés a la presó mentre no es resolia. Més de dos anys més tard, ara l’alt tribunal ha sentenciat que el Suprem va vulnerar els drets dels assaltants i declara nul·la la sentència.

Els fets van passar l’11 de setembre de 2013, quan un grup d’ultres va entrar al centre Blanquerna, a Madrid, de manera violenta cridant consignes en favor de la unitat d’Espanya, van espatllar-ne els mobles i van ruixar els assistents amb un gas pebre irritant.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb