El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha enviat una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè comenci els tràmits al congrés espanyol, on necessita una majoria simple, i ratifiqui el Protocol 16 de la Convenció Europea de Drets Humans. El text va entrar en vigor el primer d’agost, després de l’adhesió de França, el desè estat del Consell d’Europa que el subscriu.

El protocol, aprovat el 2013, permet que els alts tribunals s’adrecin al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) en casos en què hi hagi en joc drets reconeguts al conveni europeu perquè resolgui opinions consultives i assessori en casos de drets humans.

Segons que ha explicat l’adjunt al Síndic, Jaume Saura, hi ha moltes sentències del TEDH que s’emeten després de decisions d’altres tribunals. Ha posat d’exemple l’anul·lació de la doctrina Parot o el cas de la crema de fotografies del borbó, i per això creu que el protocol és una eina perquè, abans de dictar sentència, els tribunals nacionals puguin fer aquesta consulta. El TEDH, ha especificat Saura, fa un dictamen que no serà vinculant però que ‘determinarà la jurisprudència’ perquè, segons que ha conclòs, els tribunals nacionals adaptarien la decisió a la interpretació del Tribunal d’Estrasburg.

Rafael Ribó considera que si un estat europeu vol ser a la primera línia de la garantia de drets humans, per tots els casos que es vulguin exposar, cal ratificar aquest protocol com a nou instrument. Per Ribó, no ratificar-lo vol dir ‘deixar de gaudir de proteccions de drets’ i generar una ‘manca de garanties de drets humans a l’estat’. En el context polític i judicial actual, el Síndic no ha volgut parlar d’urgència, però sí de ‘clara autoritat democràtica’. A més, ha recordat que el govern espanyol havia ratificat fins ara tots els protocols facultatius del Conveni Europeu de Drets Humans, mostrant el compromís amb les garanties internacionals de protecció de drets.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb