El jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona investiga els preparatius del referèndum de l’1-O. I en el marc d’aquesta investigació la guàrdia civil ha cridat a declarar avui el secretari de Presidència, Joaquim Nin, i el director general d’Atenció Ciutadana, Jordi Graells. Els ha fet anar a la comandància de la Guàrdia Civil a la Travessera de Gràcia de Barcelona, on, al final de l’interrogatori, els agents han elaborat un informe en què indiquen que hi ha ‘indicis de criminalitat’ en la gestió de Nin sobre l’1-O. Així n’informa El Mundo, que titulava en un principi que ‘imputaven’ a Nin pel referèndum; el text de la notícia també diu que la guàrdia civil ha informat Nin ‘de la seva imputació’ al final de l’interrogatori. Però ni Nin ni Graells no estan ‘imputats’, és a dir, no tenen la condició d’encausats, o d’investigats’, en la nova terminologia de la llei d’enjudiciament criminal.

La informació d’El Mundo ha generat confusió, i alguns altres diaris s’han fet ressò de la ‘imputació’ de Nin. Però la guàrdia civil no pot ‘imputar’ ningú; en tot cas, aquest cos policíac duu a terme les accions que creu oportunes per a obtenir informació sobre la investigació que ha encarregat el jutge, en aquest cas els preparatius de l’1-O. Una investigació oberta arran de la denúncia del patrit ultra Vox. Entre altres actuacions, han interrogat aquestes últimes setmanes uns quants treballadors de la Generalitat, i es van presentar també al Teatre Nacional de Catalunya per a demanar informació sobre l’acte de presentacó de la llei del referèndum que va fer Junts pel Sí.  A més, la Guàrdia Civil també va visitar una de les empreses que optava al procés d’homologació per a la compra d’urnes.

Tota aquesta informació és remesa al jutjat d’instrucció, que decidirà si acaba cridant a declarar algú en qualitat d’investigat.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb