bateries

Durant el primer trimestre de l’any 2017  les exportacions han continuant creixent. El 37,3% de les del total de l’Estat espanyol, corresponen als Països Catalans. Catalunya és la capdavantera amb un 25,3% , seguida del País Valencià amb un 11,5%  i les Illes Balears amb un 0,5%. Tant en el País Valencià com Catalunya el pes de les exportacions és molt superior al pes del PIB que totes dues tenen en el conjunt de l’estat. Per la seva banda en Andorra les exportacions han crescut un 10,8. No hi ha dades de les exportacions de la Franja de Ponent, ja que no constitueix cap entitat administrativa i VilaWeb no ha pogut aconseguir xifres oficials tampoc de la Catalunya Nord.

Al Principat, el País Valencià i les Illes s’ha exportat per valor de 25.974 milions d’euros, un 11,99% més que el mateix trimestre de l’any passat, segons xifres publicades pel Ministeri d’Economia, Industria i Competitivitat espanyol. Les exportacions d’aquests territoris també van créixer un 15,9% si ens centrem en aquest darrer més de març.

A Catalunya, els productes químics representen el 26,3% de les exportacions en aquest primer trimestre i han crescut un 10,5% respecte al mateix període de l’any passat. Els altres sectors que creixen més són els béns d’equip (creixen un 6,7%) i el sector automobilístic (que creix un 14%).

Al País Valencià el principal sector exportador és l’automobilístic, que ha crescut un 8,5% i representa el 27,3% de les exportacions valencianes. Els següents en ordre d’importància són l’alimentació, begudes i tabac (que representa el 20,6% i creix un 1,9% interanual) i les semimanufactures no químiques que també creixen un 7,1%.

Per la seva part, en les Illes Balears, encara que el pes de les exportacions és baix, hi ha hagut un creixement espectacular el primer trimestre de l’any, del 133,7%. Els productes químics són els que provoquen més exportacions amb un 31,9% del total de l’arxipèlag, amb una crescuda espectacular d’un 356,6%, seguit de béns d’equip (+275,9%) i productes energètics (479,6%).

En el cas d’Andorra, el primer trimestre s’ha exportat per valor de 24,1 milions d’euros, representant això un increment del 10,8% respecte al mateix període de l’any passat. La farmàcia-perfumeria és el sector que ha crescut més (+115,4%), seguit de la construcció (58,8%). En canvi, tabac (-55,2%) i combustibles (-49,5%) han reculat en comparació l’any passat.

Les importacions
En el cas de les importacions, aquestes també es van incrementar als Països Catalans un 13,6%, fins als 28.717,4 milions d’euros. Per tant trobem un dèficit comercial de prop de 2.743,1 milions, principalment a Catalunya i que ha augmentat respecte al mateix període de l’any passat.

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.