Durant el primer trimestre de l’any 2017  les exportacions han continuant creixent. El 37,3% de les del total de l’Estat espanyol, corresponen als Països Catalans. Catalunya és la capdavantera amb un 25,3% , seguida del País Valencià amb un 11,5%  i les Illes Balears amb un 0,5%. Tant en el País Valencià com Catalunya el pes de les exportacions és molt superior al pes del PIB que totes dues tenen en el conjunt de l’estat. Per la seva banda en Andorra les exportacions han crescut un 10,8. No hi ha dades de les exportacions de la Franja de Ponent, ja que no constitueix cap entitat administrativa i VilaWeb no ha pogut aconseguir xifres oficials tampoc de la Catalunya Nord.

Al Principat, el País Valencià i les Illes s’ha exportat per valor de 25.974 milions d’euros, un 11,99% més que el mateix trimestre de l’any passat, segons xifres publicades pel Ministeri d’Economia, Industria i Competitivitat espanyol. Les exportacions d’aquests territoris també van créixer un 15,9% si ens centrem en aquest darrer més de març.

A Catalunya, els productes químics representen el 26,3% de les exportacions en aquest primer trimestre i han crescut un 10,5% respecte al mateix període de l’any passat. Els altres sectors que creixen més són els béns d’equip (creixen un 6,7%) i el sector automobilístic (que creix un 14%).

Al País Valencià el principal sector exportador és l’automobilístic, que ha crescut un 8,5% i representa el 27,3% de les exportacions valencianes. Els següents en ordre d’importància són l’alimentació, begudes i tabac (que representa el 20,6% i creix un 1,9% interanual) i les semimanufactures no químiques que també creixen un 7,1%.

Per la seva part, en les Illes Balears, encara que el pes de les exportacions és baix, hi ha hagut un creixement espectacular el primer trimestre de l’any, del 133,7%. Els productes químics són els que provoquen més exportacions amb un 31,9% del total de l’arxipèlag, amb una crescuda espectacular d’un 356,6%, seguit de béns d’equip (+275,9%) i productes energètics (479,6%).

En el cas d’Andorra, el primer trimestre s’ha exportat per valor de 24,1 milions d’euros, representant això un increment del 10,8% respecte al mateix període de l’any passat. La farmàcia-perfumeria és el sector que ha crescut més (+115,4%), seguit de la construcció (58,8%). En canvi, tabac (-55,2%) i combustibles (-49,5%) han reculat en comparació l’any passat.

Les importacions
En el cas de les importacions, aquestes també es van incrementar als Països Catalans un 13,6%, fins als 28.717,4 milions d’euros. Per tant trobem un dèficit comercial de prop de 2.743,1 milions, principalment a Catalunya i que ha augmentat respecte al mateix període de l’any passat.

 

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb