El judici de la primera de les causes del cas BPA, que es va suspendre el 17 de setembre pocs minuts després d’haver-se reiniciat des de feia vuit mesos, es reprendrà el dilluns 15 d’octubre, segons que han informat a l’ACN fonts judicials. La decisió s’ha pres un cop el Tribunal Superior d’Andorra ha desestimat l’escrit de recusació contra el president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, i dos dels seus membres, presentada per un dels advocats de la defensa, Josep Anton Silvestre, que representa a quatre dels 25 acusats.

El lletrat al·legava en la seva petició, que va aportar el 14 de setembre, que s’estava produint una vulneració del dret a la defensa, una manca d’imparcialitat i una ‘enemistat manifesta’ amb Pijuan, entre d’altres arguments.

El Tribunal Superior andorrà ha decidit desestimar la petició de l’advocat Silvestre perquè considera que és ‘extemporània’, ja que, segons l’escrit, una recusació s’ha de presentar'”tan aviat com es tingui coneixement’ dels fets. En aquest sentit, defensa la seva decisió al·legant, entre d’altres, que els arguments que utilitza el lletrat per justificar que hi ha una “‘nemistat manifesta’ entre ell i el president del Tribunal de Corts estan basats en un episodi de tensió que es va produir al gener, quan va arrencar el judici amb el debat de les qüestions prèvies i en una de les sessions l’advocat va posar en dubte el procés de transmissió de les proves.

A la resolució del Tribunal Superior d’Andorra també hi consta que, al seu parer, la petició del lletrat defensor respon a una ‘maniobra purament dilatòria’ del procediment. Un a volta conegut el pronunciament d’aquest tribunal sobre la qüestió, el de Corts, que ja va rebutjar l’escrit de recusació, ha decidit reprendre la vista oral del judici a partir del 15 d’octubre a dos quarts de deu del matí, al marge de si l’advocat Silvestre opta per portar el cas al Tribunal Constitucional. De fet, la petició d’apartar el govern andorrà i els accionistes minoritaris de la causa va motivar el primer ajornament del judici i, a diferència d’aquesta ocasió, aquest no es va reprendre fins que l’alt tribunal va legitimar la seva presència.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb