Article de Marta Rojals

Sànchez Camacho no va participar telemàticament en la mesa del congrés, tal i com s’havia publicat

  • La diputada del PP va votar telemàtica en el plenari, tal com permet el reglament del congrés

VilaWeb
Redacció
16.01.2018 - 06:03
Actualització: 16.01.2018 - 16:44

El juny de l’any passat, la diputada catalana del PP i secretària primera del congrés espanyol Alícia Sànchez-Camacho es va trencar una cama i va haver de ser operada. Pocs dies després, es votava al congrés la moció de censura presentada per Podem contra el govern de Mariano Rajoy. Camacho hi va poder votar en contra, telemàticament. L’episodi va ser sonat perquè, a l’hora d’anunciar el seu vot, la secretària de la cambra, Patrícia Reyes, de Ciutadans, va dir que votava ‘telepàticament’, cosa que va donar peu a moltes bromes.

Al congrés espanyol, el vot telemàtic hi és regulat arran d’una reforma del 2011.

Això és una diferència respecte de la situació actual al Parlament de Catalunya, però cal fer notar que hi va haver una altra situació no emparada per cap norma del reglament de la cambra i, tanmateix, es va habilitar a favor de la diputada del PP, adduint que no li podien llevar un dret polític.

En aquell moment, Camacho formava part de la mesa del congrés i no hi havia cap precedent que establís què passava quan un membre de la mesa estava malalt. Una situació comparable a la d’ara al Parlament de Catalunya. Però en aquell cas, el PP va forçar la situació i es va permetre a la diputada del PP que participés telemàticament en les reunions, de casa estant, perquè els membres de la mesa no es poden substituir ni poden delegar el vot.

[Amb posterioritat a la publicació d’aquest article, l’oficina de premsa del PP ha comunicat a VilaWeb que Alícia Sànchez-Camacho no va participar telemàticament en els treball de la mesa, tal i com afirmava La Vanguardia en el seu moment, en un article que ha fet servir VilaWeb per a elaborar aquesta informació. El departament de premsa del congrés s’ha pronunciat en la mateixa línia i ha negat que aquesta participació tingués lloc.]

En aquell moment, la seva presència era fonamental, perquè a la mesa hi havia tres membres del PP, comptant-hi la presidenta, dos del PSOE, dos d’Units-Podem i dos de Ciutadans. De manera que si Camacho no participava en la mesa, la dreta i l’esquerra quedaven empatades, amb quatre vots cada bloc.

El PP no podia argumentar que això ho permetia la decisió genèrica d’autoritzar el vot telemàtic, atès que aquesta modificació del reglament especifica clarament que el vot telemàtic només es permet a les sessions plenàries i encara no pas a totes les votacions d’aquestes sessions.

Dues setmanes després, Camacho havia de comparèixer davant el Parlament de Catalunya, en la comissió d’investigació de l’operació Catalunya, i no va acudir-hi adduint l’accident i l’operació posterior. I entre la documentació que va presentar per a explicar que no podia assistir-hi hi havia una nota del congrés espanyol que informava que tenia autorització a continuar treballant al parlament espanyol, però per via telemàtica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any