El Parlament Europeu demana que el BCE dirigeixi les injeccions de capital en inversions com el corredor mediterrani

  • L'Eurocambra aprova l’informe de Ramon Tremosa per 437 vots a favor, 121 en contra i 140 abstencions

VilaWeb
ACN
22.11.2016 - 12:35
Actualització: 22.11.2016 - 12:36

El Parlament Europeu ha instat al Banc Central Europeu a prioritzar la compra d’actius de projectes d’inversió productiva, com el corredor mediterrani. L’Eurocambra ha aprovat l’informe sobre el BCE de l’eurodiputat del PDECAT, Ramon Tremosa, que ha destacat que ‘en lloc de limitar-se a finançar la despesa corrent dels estats’ cal que Frankfurt adquireixi bons del Banc Europeu d’Inversions, en projectes estratègics a nivell europeu, com el corredor, i estimuli així ‘al màxim possible el creixement econòmic’. Tremosa ha recordat que la política monetària ‘expansiva’ del BCE afavoreix els països del sud però ha avisat que ‘si es deixés de fer’ els tipus ‘pujarien a nivells del 2011’.

L’informe de Tremosa adverteix que les polítiques expansives estan fent ajornar moltes reformes pendents en alguns estats, així com també la reducció del dèficit públic. ‘És el cas de França, però també d’Espanya, que des del 2010 ha forçat les autonomies i els ajuntaments a retallar mentre el govern de Madrid ha mantingut intacte el seu nivell de despesa via un gran increment del deute públic del país’, ha dit Tremosa.

‘Si es deixés de fer aquesta política monetària tan expansiva, si, per exemple, canviés el president del BCE o el seu consell de govern l’aturés, molt possiblement els tipus d’interès al sud d’Europa pujarien a nivells del 2011’, ha destacat Tremosa.

En aquest sentit, Tremosa ha explicat que si bé està ‘satisfet per l’ampli suport’ que reben el president del BCE, Mario Draghi, i les seves polítiques ‘extraordinàries’, la votació d’aquest dimarts també indica que el Parlament Europeu ‘qüestiona creixentment’ l’ús d’aquestes polítiques per part ‘dels populismes de dreta i d’esquerra’.

En aquest sentit, Tremosa ha dit que està d’acord amb el president del BCE quan diu que ‘els governs no han de caure en l’error d’esperar que el BCE solucioni tots els problemes de l’Eurozona’.

En l’informe, els eurodiputats també demanen que el BCE ‘estudiï els avantatges dels bancs petits i de les caixes d’estalvi’. Tremosa ha recordat que en països com Alemanya, Dinamarca o Suècia hi ha centenars de petites caixes d’estalvi locals i regionals que no es van contaminar amb les subprime, com en canvi sí que va passar amb la gran banca internacional.

L’eurodiputat del PDeCAT s’ha mostrat confiat que en els propers anys el BCE ‘atorgui noves llicències bancàries a nous projectes que augmentin la competència del sector bancari, especialment als països del sud d’Europa’. Tremosa ha recordat que a Itàlia, França i Espanya ‘un grup de 3 o 4 bancs acumulen un 60-70% de la quota de mercat del crèdit al país’, a diferència d’Alemanya ‘on els tres primers bancs només en tenen un 12%’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any