El Parlament de Catalunya inicia el llarg procés per a retornar ATLL a mans públiques

  • El procés pot allargar-se mesos, segons el nombre de compareixences i les pròrrogues que demanin els grups · Us expliquem els passos que haurà de seguir la proposició de llei aprovada ahir per a ser validada definitivament

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
02.03.2016 - 22:00
Actualització: 03.03.2016 - 07:27

El Parlament de Catalunya ja ha començat el procés per a retornar a titularitat pública l’empresa Aigües Ter-Llobregat (ATLL), en mans d’Acciona des del novembre del 2012. Ahir la proposició de llei del PSC per a revertir la privatització de l’empresa després de superar el debat a la totalitat. Tots els grups de l’oposició van refusar l’esmena presentada per Junts pel Sí, que demanava de retirar la iniciativa. Ara comença un llarg procés –que podria allargar-se durant mesos– perquè l’empresa que gestiona l’aigua en alta torni a mans públiques. Us l’expliquem.

Per començar, previ pas per la mesa, s’encarregarà de la proposició la comissió de Territori, presidida per Meritxell Roigé (Junts pel Sí). Aleshores, s’obrirà un període de quinze dies perquè els grups demanin compareixences.

Els grups poden demanar que assisteixi a la comissió qualsevol persona que creguin oportuna per parlar sobre la gestió de l’aigua, és a dir, experts en la matèria, responsables d’Acciona, responsables directes d’ATLL… Una vegada els experts hi hagin donat la seva opinió, els grups parlamentaris podran presentar esmenes als articles de la proposició de llei.

Ponència, esmenes i votació final
Més tard, la comissió nomenarà una ponència formada per membres de tots els grups parlamentaris, que s’encarregarà de fer un informe en què s’inclouran les esmenes dels grups al text inicial. Seguidament, aquest text es tornarà a la comissió perquè sotmeti a votació punt per punt i article per article les esmenes que s’han proposat. Els canvis que aprovi la comissió s’inclouran en el text que es votarà al ple. Pel que fa als canvis rebutjats, els grups podran reservar-los per a tornar-los a presentar al ple.

Finalment, el text, amb les esmenes corresponents, arribarà al ple on serà sotmès a votació i se sabrà si la proposició de llei es converteix definitivament en llei.

Es calcula que el temps mínim perquè una proposició arribi al ple és de tres mesos. Amb tot, aquest termini és molt flexible, perquè depèn del nombre de compareixents que hi hagi i les sessions que programi la comissió. A banda, els partits, segons l’interès que tinguin a acomplir la llei, poden demanar pròrrogues en qualsevol moment, tant per a les compareixences com per a les esmenes en els articles.

Tot esperant el Suprem
L’adjudicació d’ATLL, la privatització més gran de la història Generalitat, va ser anul·lada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el 2013 i ratificada el 2015, quan es va considerar que Acciona hauria d’haver quedat apartada del concurs per incompliment de les bases. La Generalitat, de la mà d’Acciona, va recórrer contra la decisió al Tribunal Suprem, que encara s’ha de pronunciar.

El president Puigdemont va dir fa dues setmanes que en aquest qüestió no tenia ‘les mans lligades’ i que esperaria la resolució final del cas per a actuar. El parlament ha demanat al govern que es rescindeixi el contracte a Acciona si es determina que hi va haver incompliment. En cas d’arribar a aquesta situació, ATLL tornaria a mans públiques i la proposició de llei quedaria congelada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any