El manual del PSC per a camuflar la corrupció

  • L'estratègia dels socialistes catalans per a silenciar els seus possibles casos de corrupció és de les més efectives de la política catalana *** El silenci de Ximo Puig arran de la sentència del Suprem espanyol contra la llengua *** Pedreguer retirarà el nom de Joan Carles I d'una avinguda del municipi

VilaWeb

Text

Pere Martí

15.06.2020 - 20:00
Actualització: 15.06.2020 - 20:32

TEMA DEL DIA
Malversació.
Dimecres de la setmana passada van ser detinguts dos regidors del PSC de l’Hospitalet de Llobregat per presumptes delictes de desviació de subvencions públiques, malversació, falsedat documental i emblanquiment de capital en la gestió del Consell Esportiu municipal. No hi ha imatges de la detenció, perquè la premsa no havia estat avisada prèviament, com sol passar en aquests casos, per la delegació del govern espanyol a Catalunya ni per cap filtració oportuna dels mateixos cossos i forces de seguretat. Ara a la delegació hi ha l’eficaç Teresa Cunillera, que ho té tot controlat. Tampoc no hi ha imatges de l’escorcoll de les instal·lacions, amb tot de guàrdies civils o policies espanyols entrant i sortit de les oficines del consell, encaputxats i amb enormes capses de cartó que normalment són buides. Ni hi va haver cap comunicat de l’autoritat judicial de torn assegurant que s’havia confiscat abundant documentació relacionada amb el cas i que s’examinaven els ordinadors exhaustivament, per acabar d’obtenir proves. És la sort de ser sospitós de corrupció militant en el mateix partit que governa l’estat.

Res, tot es va fer en la més rigorosa clandestinitat mediàtica, sense ni tan sols una trista foto de mòbil. Els dos detinguts van ser alliberats el mateix dia, sense que tampoc ho enregistrés cap càmera. No va caldre que passessin una nit a cap dependència de la policia per tenir més imatges de la sortida i així allargar el xiclet informatiu. El jutge va declarar el secret de sumari i, de moment, no hi ha hagut cap filtració a la premsa amiga, d’aquelles tan oportunes, sobre algun aspecte morbós del sumari, que ajuda a culpar els detinguts abans de ser jutjats. Ni cap article de cap analista reputat especulant si la corrupció del PSC és estructural o no, ni una peça informativa de recordatori, remuntant-se al primer batlle democràtic de l’Hospitalet, Juan Ignacio Pujana, que va estar-hi del 1979 al 1994. I que ho va deixar no per la necessitat de renovar la política o la limitació de mandats, sinó perquè un any després, el juliol de 1995 fou condemnat a sis anys d’inhabilitació, 300.000 pessetes de multa i un mes i un dia d’arrest per un delicte de tràfic d’influències, però la sentència l’absolgué –per falta de proves– de dos delictes de suborn per a la concessió d’obres d’un aparcament. Ja no era batlle, ja no se’n recordava ningú. Tampoc no cal repassar els casos Inipro, Mercuri, Innova i Pretòria, si probablement es tracta d’un fet que no hi té res a veure.

Aquesta vegada, ja és mala sort, ha estat un company del PSC que ha destapat el cas, en una història de les bones, amb ingredients de poder i amor. Els investigats al partit que governa amb majoria absoluta la segona ciutat de Catalunya són el tinent de batlle d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat, Cristian Alcázar, i el regidor d’Esports, Cris Plaza, a més del director del Consell Esportiu, Edu Galí. El denunciant és el tinent de batlle d’Educació, Esports i Joventut, Jaume Graells, company de Mercedes Hernández, que treballa al complex esportiu i està enfrontada als dos denunciats. Graells havia avisat la batllessa, Núria Marín, el mes de febrer, però, és clar, com que la direcció de l’entitat és copada per regidors i militants socialistes, no es va moure res.

Cristian Alcázar no és pas cap desconegut. A final de febrer va aconseguir ser primer secretari socialista al municipi, succeint a Marín al càrrec i apuntant com a possible successor també a la batllia. Va haver de vèncer l’altre aspirant, Francesc Belver, que és primer tinent de batlle i també el seu sogre. Li diuen Fran, i ja tothom el veia com el successor de Marín, però el gendre li ha guanyat les primàries. Coses de família, tot queda a casa. Alcázar havia treballat a l’oficina del president José Montilla, durant el segon tripartit, i després a l’oficina de l’ex-president, que ara combina la seva tasca institucional amb la de membre del consell d’administració d’Enagàs amb tranquil·litat total.

Naturalment, cal respectar la presumpció d’innocència de tots els investigats, i seria lamentable de vincular les sigles del PSC amb la corrupció, perquè segur que és ple de gent honesta. Però és sorprenent el silenci mediàtic de la batllessa, Núria Marín, i el del primer secretari, Miquel Iceta, sempre a punt de cremar heretges corruptes. Fins avui tampoc no hi ha hagut cap dimissió, ni cap partit de dretes o d’esquerres, soci de govern o rival, no ho ha demanat seriosament, més enllà de l’àmbit de la política local. La corrupció al PSC no existeix, de la mateixa manera que Felipe González no sabia res dels GAL. I la CIA ja pot dir missa.

MÉS QÜESTIONS
El Botànic planta cara al Suprem espanyol en defensa de la unitat de la llengua
. La decisió del Tribunal Suprem espanyol d’anul·lar l’ús preferent del català en l’administració valenciana, i, a més, de prohibir al País Valencià, el Principat i les Illes de fer servir el català per a comunicar-se institucionalment, cosa que fins ara es feia amb normalitat, ha aixecat una onada de protestes arreu dels Països Catalans. El govern del Botànic ha anunciat que presentaria un recurs davant el Tribunal Constitucional espanyol. Entén que afecta l’autogovern perquè nega que el País Valencià tingui competència per a determinar i regular l’abast i els efectes de la llengua cooficial. I en segon lloc, perquè la sentència no té present la denominació de la llengua que ha establert l’Acadèmia Valenciana de la Llengua o la Reial Acadèmia Espanyola, ni tampoc els nombrosos pronunciaments del Tribunal Constitucional sobre aquest aspecte. El conseller d’Educació ha fet un fil de piulades per explicar la posició de l’executiu valencià:

Per una altra banda, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ja ha avançat que no acataria la sentència i que es continuaria relacionant amb el govern valencià en català. L’únic govern que no ha reaccionat encara és el de les Illes, encapçalat per Francina Armengol, tot i se sap que té una posició favorable a la unitat de la llengua. En l’àmbit de la societat civil, Acció Cultural, Òmnium i l’Obra Cultural Balear, que formen la Federació Llull, han criticat durament això que consideren com un retrocés de l’autogovern, perquè impedeix qualsevol avanç cap a l’objectiu de la igualtat lingüística. Denuncien que a la pràctica nega al català el caràcter de llengua pròpia del poble valencià i la subordina al castellà. A més, exposen que amb aquesta decisió, el Suprem es desdiu d’una colla de sentències anteriors en què reconeixia la unitat de la llengua i l’equivalència de les denominacions oficials de ‘català’ i ‘valencià’.

Pedreguer retirarà el nom de Juan Carlos I d’una avinguda del municipi. L’Ajuntament de Pedreguer, a la Marina Alta, retirarà el nom de Juan Carlos I d’una avinguda, arran de la investigació oberta per la Fiscalia del Tribunal Suprem per a aclarir si el rei emèrit espanyol va cobrar comissions il·legals per l’adjudicació de les obres del TGV entre Medina i la Meca. El govern local, amb majoria absoluta de Compromís, ha anunciat la intenció de canviar el nom d’aquesta via després de la presentació d’una moció sel grup municipal de la CUP, en què feia exactament la mateix petició. El batlle, Sergi Ferrús, ha explicat que feia dies que Compromís pensava fer aquest canvi i examinava quin procediment calia seguir, que comença per l’aprovació de la decisió al ple municipal.

Les Illes comencen a rebre els primers turistes alemanys. Més de 1.400 turistes alemanys arribaran a les Balears aquesta setmana amb el pla pilot de turisme. Seran 1.200 a Mallorca i 200 a Eivissa. Inicialment esperava mobilitzar fins a un màxim de 10.900 viatgers en tot el mes de juny, però aquesta previsió s’ha escurçat amb l’obertura generalitzada de fronteres de l’espai Schengen a l’estat espanyol. La presidenta del govern, Francina Armengol, ha explicat que els viatges ja confirmats del pla pilot per a la segona setmana es mantenen i que coexistiran amb el turisme que hi arribi de manera ordinària. Aquesta primera setmana arribaran set vols a les Balears, sis a Mallorca i un a Eivissa. Armengol diu que vol allargar la temporada al màxim, fins al desembre si és possible, i pensa que les Illes Balears acabaran el mes de juny superant les expectatives inicials.

LA XIFRA
10.000 ciutadans han entrat a Andorra aquest cap de setmana pel Pas de la Casa. Segons els comerciants, hi han anat a comprar tabac i alcohol, els mateixos productes que ja compraven abans del confinament.

TAL DIA COM AVUI
El 15 de juny de 1977 hi hagué unes eleccions espanyoles, les primeres amb sufragi universal, lliure, directe i secret d’ençà de la Segona República.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor