El govern es prepara per querellar-se contra Ciutadans per denúncia falsa

  • El govern va proposar a Sánchez una comissió de mediació formada per independents, segons que ha explicat Pere Aragonès

VilaWeb
Redacció / ACN
24.12.2018 - 10:27
Actualització: 24.12.2018 - 16:31

El vice-president i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha explicat que si el TSJC desestimava la querella de Ciutadans contra el president de la Generalitat, Quim Torra, i contra el govern per ‘proposició a la sedició’, serien ells qui denunciarien Ciutadans per denúncia falsa. En una entrevista a ‘El matí de Catalunya Ràdio‘, s’ha mostrat segur que el tribunal la desestimaria i ha avisat Ciutadans que no en deixaria ‘passar ni una’. ‘Una denúncia falsa és un delicte. Esperarem què passa.’ Tot i això, ha dit que ara per ara el govern no volia trencar relacions amb el partit taronja.

De la intenció del president del PP espanyol, Pablo Casado, d’il·legalitzar els partits independentistes i d’impedir el finançament públic dels partits amb acusats per rebel·lió, Aragonès ha replicat que, si de cas, s’hauria d’impedir que rebessin finançament públic els partits ‘condemnats per corrupció’. També ha dit que, com que el PP ‘controla’ la sala segona del Tribunal Suprem, ‘ja donen per feta’ la condemna dels polítics presos. ‘Ells creuen que l’estat de dret és propietat seva. La nostra resposta ha de ser la mateixa: cívica, pacífica i democràtica’, ha destacat. ‘Mentre Casado diu això, el seu partit desapareixerà de Catalunya.’

Comissió de mediació
Aragonès també ha explicat que, durant la reunió entre membres dels executius català i espanyol de dijous, el govern va proposar una comissió de mediació formada per independents. El govern espanyol no va acceptar ni rebutjar la proposta, en va ‘prendre nota’. ‘No vam posar noms damunt la taula. Seria un bon instrument perquè cal avançar en posicions’, ha detallat. El vice-president del govern ha dit que la mediació hauria d’acompanyar en un principi el ‘diàleg’, però que després també caldria una ‘negociació’ i una ‘votació’, en referència a la petició de referèndum d’autodeterminació.

Aragonès ha parlat de la reunió entre Torra i Pedro Sánchez i entre consellers i ministres. En concret, ha considerat que havia estat ‘un petit començament’, perquè havien consensuat que hi havia un conflicte ‘que requereix una resposta política avalada per la ciutadania’. S’ha refermat en la independència i ha dit que l’executiu català treballava per aconseguir-la.

Per això, ha explicat que a la reunió es va optar per ‘estructurar’ el diàleg i ‘concretar-lo’. ‘Avancem en la diagnosi, ara toca començar a posar solucions. A partir del gener, n’hem de parlar i avançar en quina ha de ser la resposta democràtica. Per un govern que treballa per la independència, ha de ser un referèndum.’ Ha admès, però, que la consulta no entra en els plans de Sánchez. ‘No podem aspirar que ens acceptin tot allò que demanem. S’ha de batallar’, ha justificat. El dirigent republicà també ha lamentat que el govern espanyol opti per mesures ‘cosmètiques’, com el canvi de nom de l’Aeroport de Barcelona-el Prat, en lloc d’afrontar el ‘problema de fons’.

‘Ningú no ha vingut a fer cap pas enrere’
Dissabte, l’ANC va avisar el govern que farien ‘una pressió més efectiva’ i que no acceptarien ‘cap pas enrere’. Avui, Aragonès ha respost a la presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie, que ‘ningú no ha vingut a fer cap pas enrere’. Ha dit que calia crear les condicions ‘per a tirar endavant’, que a parer seu han de ser: ‘ser més, més forts i amb més suport internacional’. El dirigent d’ERC ha reconegut que havien mantingut reunions de treball amb les organitzacions independentistes per a consensuar una estratègia compartida i que s’havia avançat en la diagnosi, però que no havien ‘arribat a cap consens’.

Referèndum i presos, condicions per al pressupost espanyol
Del pressupost espanyol, Aragonès ha dit que el grup parlamentari d’ERC prendria les seves decisions i que intentarien que fossin com més consensuades amb la resta de forces catalanes millor. A més, ha dit al govern espanyol que, per donar-hi suport, caldria donar sortida a la situació a Catalunya amb un referèndum i desjudicialitzar la política.

Pel que fa als comptes catalans, ha dit que estaven en contacte ‘permanent’ amb el grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot i que veia ‘possible un acord’, tot i que encara en són ‘lluny’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any