La Generalitat de Catalunya impulsa un nou model de vinyeta que permetrà de suprimir els peatges de totes les carreteres. Avui, el govern es reuneix amb el grup de peatges (col·legis professionals, sindicats, patronals, universitats i organitzacions supramunicipals) per explorar la viabilitat i el consens que pot tenir el model.

Les estimacions del govern respecte de la taxa de la vinyeta van dels quaranta euros per vehicle als cent deu euros. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha explicat que es podrien destinar tres-cents milions d’euros dels peatges al transport públic i ha argumentat que la vinyeta afavoriria l’equilibri territorial perquè permetria d’invertir més diners en millores per a les carreteres secundàries.

En una entrevista a l’ACN, Rull ha explicat que el govern volia obrir un termini perquè les diverses organitzacions poguessin fer seva la proposta i les aportacions pertinents per a tancar el model. ‘Necessitem un model propi de Catalunya i volem veure quin consens genera la proposta’, ha dit.

Com funciona?
La vinyeta consistiria a introduir un nou impost de circulació en què es gravarien tots els vehicles amb una taxa anual invariable. En altres paraules, el ciutadà propietari d’un automòbil pagaria l’impost independentment de les vegades que circulés per les carreteres de peatge.

Els conductors estrangers també contribuirien a la vinyeta pagant en funció del temps de trajecte. Amb la implantació d’aquest sistema, s’eliminarien les aglomeracions de trànsit que generen els peatges.

Reticències de l’estat espanyol
Rull s’ha queixat que la primera reacció de l’estat espanyol a la proposta de la Generalitat hagi estat dir que no. El govern espanyol argumenta que Catalunya no té el dret de proposar un model propi. ‘Ens rebel·lem contra això’, ha comentat el conseller, atès que la vinyeta que vol implantar la Generalitat és semblant al sistema que tenen diversos països europeus.

‘La paradoxa és que aquells que ens amenacen de fer-nos fora de la Unió Europea impedeixen que Catalunya pugui desplegar un sistema que s’assembla molt al que demana la mateixa Unió’, ha sentenciat.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]